Kölyök Atlétika Mátyásföld iskoláiban

"A népszerűsítést legalább olyan fontos, mint a kiválasztás"/  Melléklet - Fotók

kolyokatl matyasfold1501 cl„Nincs új a Nap alatt”, gondolhatták az Ikarus BSE Atlétikai Szakosztálynál, amikor elővettek és leporoltak egy régi, jól bevált kiválasztási módszert. Egyszerűen úgy határoztak, hogy szisztematikusan végigjárják az összes kerületi iskolát és kapcsolatba kerülnek minden alsó tagozatos osztállyal.

- Honnan jött a program ötlete és mi a lényege?Adorján István (szakosztályvezető):
- Az elvi szándék már régóta megvolt a szakosztályvezetés részéről, hogy még élőbb és intenzívebb kapcsolat alakuljon ki a kerület egyik legnagyobb szakosztálya és a kerületi iskolák között.

Inspiráló volt számunkra a Fehérvár ARAK aktív iskolai programja is. Az adottságok persze mindenhol mások, nekünk a saját lehetőségeinket kellett megtalálni. Olyan tervet kellet kigondoltunk, amit a kereteink között hatékonyan megvalósíthatónak tartottuk.

- Milyen volt a fogadtatás az iskolákban?  Tomhauser István (vezetőedző):
- Egyértelműen kedvezően fogadják az iskolák, ebben nyilván sokat segítenek a személyes kapcsolatok is. Segítségként fogják fel, hiszen egy alsó tagozatos háziverseny szakszerű lebonyolításához alapvetően szükség van egy ezen a téren jártas csapatra, amit az iskolai szintéren nem mindig egyszerű összehozni.

kolyokatl matyasfold1501 1

Mi ezt tulajdonképpen tálcán kínáltuk saját finanszírozásból. Volt olyan iskola, ahol a versenyen az összes alsó tagozatos kolléga bent ült a tornateremben és lelkesen jegyzetelt, figyelt.

Úgy tapasztaljuk, hogy nagyon fontos az intézményenként kiképzett egy fő pedagógus, fontos a tantervbe beépített KA mozgásanyag, ennek ellenére a legtöbb alsó tagozatos tanító számára valamilyen szinten még most is újdonság a program, főleg a verseny része.

- Hogyan működik a program a gyakorlatban?
- Alkalmanként, az iskola létszámától függően,  kb. 10 alsós osztálynak tartunk klasszikus KA versenyt az iskola létesítményéhez igazítva a versenyszámokat. Minden fontos dolgot egyeztetünk az iskolával. Többnyire délelőtt, tanítási időben megyünk, havonta átlagosan egy iskolára kerül sor.

kolyokatl matyasfold1501 4

A verseny során az edzőink végig csapatvezetőként is mentorálják a kicsiket, így kb. 1,5-2 óra leforgása alatt személyes kapcsolat alakul ki a gyerekek és az edzők között. A népszerűsítést legalább olyan fontosnak tartjuk, mint a kiválasztást.

Jelen pillanatban 170 fős a gyermekkorosztályunk, és úgy van felépítve szerkezetileg, hogy további gyerekek fogadására is gond nélkül képes. Kell egy egészséges körforgás a kiválasztásban, és ehhez ez jó alapot ad. Ennek kelléke, hogy folyamatosan jelen legyünk az iskolákban, hírünk legyen, és legyenek kiemelt alkalmak, amikor az erre a sportágra fókuszálnak a gyerekek.

- Milyenek a visszajelzések?Budai Tamás (edző):
- A Kölyökatlétika rendszere kiválóan működik, mind a gyerekeknek, mind a pedagógusoknak tetszik, szeretik. Jó a hangulat a csapatversenyek során, az osztálytársak sok esetben végigszurkolják a versenyeket, tehát egyértelműen hozzájárul a népszerűsítéshez, ismeretátadáshoz

kolyokatl matyasfold1501 2

A kiválasztás oldaláról tekintve, ez egyfajta befektetés a részünkről, nem az a legfontosabb hogy másnap tömeges legyen a jelentkezés a sportpályán.

Mindenre időt kell hagyni, hogy beérjen, tavasszal és ősszel, amikor jellemzően megnő az érdeklődés, reményeink szerint mérhető lesz a hatás...

Az ikarusatletika.hu-n megjelent teljes beszélgetés   ITT  olvasható

kolyokatl matyasfold1501 6kolyokatl matyasfold1501 3

kolyokatl matyasfold1501 5

foto: szervezők

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.