Rióra tekintve

Beszélgetés az olimpiai szintet elért Szabó Tündével / Maraton

 

rio2016 - A tervekről
- Első maratoni versenyemet tavaly márciusban futottam Pozsonyban. Jobb idővel értem célba, mint gondoltam, 2,44:37-et mutatott az óra. Akkor jöttem rá, hogy van esélyem az olimpiai szintre.

A régi edzőm, Fazekas Gáspár már 16 éves koromban mondta egy hosszabb résztávú edzés után, hogy jó maratonista lehetek. Idén tavasszal csak megközelíteni akartam a szintet, és 2;45-öt futottam.

Megfelelőbb edzésekkel őszre sokkal jobb formába kerültem! Felkészülésként több félmaratont futottam és végül október 25-én Frankfurtban 2;41:09 órát sikerült futnom.

Sokat javítottam az egyéni csúcsomon, de nem vagyok vele elégedett, mert ennél jobbat is tudhattam volna, ha nem hátráltat előtte egy betegség. Jövő tavaszra 2;38-at tervezek. Az Olimpián a legjobb eredményt szeretném elérni a három magyar induló közül.

- Az eddigi pályafutásról
- Versenyszerűen úsztam 8 és 11 éves korom között, de mindig is futni szerettem a legjobban, amelynek kezdetére12 évesen került sor. Először csak heti 2-3-szor edzettem és kb.2-3 km-t. Versenyeken főleg 800 méteren indultam. Jó eredményt inkább csak serdülő koromra értem el, addigra már heti 4-5 alkalommal edzettem – úgy napi 6 km-t futottam akkor.

1500 méteren 4:48-at értem el, amivel az OB-n a negyedik helyen végeztem; 2000 méteren 6:36-ot futottam, ami ezüstérmet ért. Középiskolás koromban nem voltam elég motivált, csak annyit edzettem, hogy jó alakom maradjon. 18 éves koromban kedvet kaptam az utcai versenyekhez. Elkezdtem napi 12-18 kilométert futni. Egyre jobban szerettem edzeni.

Szabó Tünde

21 km-en 80 percet, 10 km-en 38 percet, 1500 méteren 4:43-at, 5000 méteren pedig 17:45-öt futottam az utánpótlás korosztályban.  2010-ben, 21 éves koromban gyereket vállaltam. Terhesen csak nagyon könnyen edzegettem. Inkább a lassú kocogást választottam, mint az úszást, ha már futó vagyok.

Szülés után két hónapot hagytam ki. Másfél évig szoptattam a kisfiamat, hogy rendesen fejlődjön. Ez csak kevésbé akadályozta az edzéseimet, amelyeket azért az elejéről kezdtem.

Fokozatosan emeltem a kilométereket, hogy az ízületeim megerősödjenek, bírjam a terhelést. Először csak pályaversenyeken, és mezein indultam, de 2013-ban, ősszel már 77 perceket futottam félmaratonon, dombos pályákon. A legjobb időm 75:40 perc volt, amit Szarajevóban futottam. Lengyelországban 10 km-en 35:50-et értem el. 2014-ben kezdtem el maratonfutást.

Többségében edzésszerűen, sok maratont futottam. Abban az évben tavasszal háromszor is sikerült 2:45 ön belül teljesíteni a távot. A rengeteg kilométerből lassabban futottam versenyeken, de már nem volt izomlázam a maratonok után, és gyorsabban regenerálódtam, mint régebben. 2015-re már az Olimpia volt a cél.

Szabó Tünde

- A felkészülésről, versenyekről
- Télen a felkészülésem nem sikerült túl jól. Sokszor nem úgy alakultak a dolgaim, ahogy azt elterveztem. Miután úgy alakult, hogy önállóan járok versenyezni, bele kellett rázódni, hogy saját magam menedzselése rengeteg munkával jár. A barátommal egyre jobban megszervezzük a versenyeimet, egyre jobb eredményeket tudtam újból elérni.

Október végére sikerült annyira felkészülni, hogy végre megfutottam a szintet. Sokat segített a felkészülésemben edzőm, Freier Balázs. Támogatta, hogy minden hétvégén versenyezzek, ami a legjobb felkészülés.

A  könnyű edzéseket hegyen, vagy terepen futottam; kerékpárúton hosszú résztávoztam; a pályán rövid résztávokat teljesítettem, majd átmozgatás után jött a felmérő; a verseny.Az összes versenyemre szívesen gondolok vissza: ha bőrig áztam azért, ha napsütésben futottam azért.

Szabó Tünde

A legtöbb versenyemet edzésként futottam, ezért azokat nehezebben, nagyobb fáradtsággal teljesítettem, mint azt a verseny, amikorra a csúcsformámat tartogattam. Jobban szeretek futni, amikor a versenyen körbevesznek, szurkolnak és gratulálnak az emberek, mint otthon egyedül.

A legtöbb jó eredményemet Horvátországban és Boszniában értem el. A Balkánon felkapottabb, és támogatottabb sport a futás, mint itthon, és a melegebb éghajlat is kedvez.

- Az olimpiáig hátra levő időről
- Rióra várakozással edzek. Próbálom magam még jobb idővel kvalifikálni, nehogy kiszorítsanak a csapatból. A megadott időpontig igyekszem a lehető legjobb formát hozni.
Télen az alapozás nehéz edzéseivel, tavasszal versenyekkel, gyorsabb iramú résztávokkal, még jobb maratoni idő elérésével készülök Rióba! (szt/ml) 

foto: ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.