Sikeres nap Tallinban

Egy arany, két bronz, két helyezés, junior csúcs, olimpiai szint, négy továbbjutásRutkovszky Ede csapatvezető beszámolója az U23 EB második napjáról / Eredmények

IMGP9152

Pénteken ismét csak nem fogadta kegyeibe a tallinni időjárása délelőtti program versenyszámaiban induló sportolóinkat. 11 fokos „melegben” és szemerkélő esőben kezdte meg szereplését az Észtország fővárosban zajló U23-as kontinens viadal második versenynapján a magyar csapat,

amikor is Banga Beatrix, a női kalapácsvetés selejtezőjében lépett a dobókörbe. Bár Bea a harmadik sorozatban elért 58,24 m-es eredményével sajnos nem jutott tovább, de a versenyszám második legfiatalabb versenyzőjeként, így sem vallott szégyent. Könnyedén abszolválta viszont a fináléba jutást Fertig Fruzsina, aki az első sorozatban elért 67,34 m-es eredményét követően már a szombati délutáni döntőre koncentrálhatott.

Kalapácsvetőinkkel egy időben a gátfutók és a középtávfutók is felhúzták a szöges cipőiket. Elsőként Juhász Lilla lépet pályára, aki 13,72 mp-es idővel, második helyen kvalifikálta magát a 100 méteres gátfutás délutáni elődöntőjébe. Lilla után a zalaegerszegi Szűcs Valdó térdelt rajtgépbe, és futott kiváló egyéni csúcsot a 110m-es gátfutás 2. előfutamában (13,98 mp). Valdó magabiztos futása egyben döntőt is ért (a rajt helyi idő szerint szombaton 18:10-kor), mivel az indulók létszáma miatt eltörölték az elődöntőket.

IMGP8990

A 800 m-es síkfutásban Vindics Balázs (1:50.13 p) és Kiss Gergő (1:54.45 p) is elmaradt az idei és eddigi legjobb teljesítményétől, így számukra az első kör jelentette a végállomást. A délelőtti futószámok zárásaként, már-már „perzselő” 19 fokos melegben, Koroknai Máté nyolc századra megközelítette   idei legjobbját 400 m gátfutásban, és a futamában elért második hellyel „könnyedén” biztosította helyét a vasárnapi fináléban!

A délelőtti versenyprogram krónikájához tartozik, hogy a napot 139 pontos előnnyel kezdő Krizsán Xénia távolugrásban (600 cm) pár pontot „odaajándékozott” az őt üldöző Dadic Ivonanak, de így is magabiztos előnnyel várhatta az utolsó két versenyszámát, melyet a délutáni program keretén belül bonyolítottak le. Abban a délutáni programban, amelyhez titkon, de érmes reményeket fűztünk! A program kezdéseként Xénia gerelyhajításban elért idei legjobbjával (49,78 m) tette egyértelművé, hogy az Európa-bajnoki címet más ma nem nyerheti meg.

IMGP9012

Amíg a pályán a 200 m-es síkfutás selejtezőjében Móricz Bálint 5 századdal elmaradva idei legjobbjától búcsúzott az első körben, addig a stadionon kívül rendezett 20 km-es gyaloglásban Srp Miklós és Badgány Tomasz próbálta emlékezetessé tenni az észtországi kontinens viadalt. Sajnos Miklóst a versenytáv második felében diszkvalifikálták, de Tomasz 1:31:49 idővel végül a 16. helyen zárt.

A nők hasonló távú versenyére a nap is kisütött, és valódi nyári melegben, Kovács Barbara a 17. helyet szerezte meg 1:46:29 idővel.

Idő közben a női 100m gátfutás középdöntőjére is sor került, ahol kezdetét vette a varázslatos délutáni szereplés. Juhász Lilla a délelőtti magabiztos futását követően az első elődöntő 6-os pályájára került. Lilla a tökéletes rajtját követően megállíthatatlanul haladt át a gátakon és 13,20 mp-es eredménnyel, új utánpótlás országos csúcsot felállítva kvalifikálta magát a szombati döntőbe!!!!

IMGP9110

A 100 gáttal egy időben a férfi kalapácsvetők is megkezdték a versenyszám döntőjét, ahol Pásztor Bence második sorozatban elért 74,06 méteres eredménynek köszönhetően bronzéremnek örülhetett a magyar delegáció, ezzel is bizonyítva, hogy a dobó számokban nem csak jelene van a honi atlétikának! Bence sikerének értékét tovább növeli, hogy a finálénak ő volt a legfiatalabb résztvevője, illetve a többi döntőbéli versenytársa már nem lesz (lehet) ott a két év múlva esedékes U23-as EB-n.

Szinte percre pontosan Bence sikerével egy időben véget ért a hétpróbázok versenye is ahol fantasztikus sikernek tapsolhatott a Kadriorg stadionba kilátogató szép számú publikum. Krizsán Xénia egy 2:13.28-as 800 méter után, 6303 pontos végeredménnyel U23-as Európa-bajnoki címet szerzett!!! Nem mellesleg, ezzel a teljesítményével – a magyar atléták közül nyolcadikként - Xénia teljesítette a Rió-i olimpia nevezési szintjét!Gratulálunk!!!! 

IMGP9175IMGP9160

És a napnak még koránt sem volt vége! A kalapácsvetőket követően a férfi diszkoszvetők döntőjében voltunk érdekeltek, ahol Szikszai Róbertért és Káplár Jánosért szoríthattunk. Janinak mindössze egy sikeres kísérlete volt (56,21m), de ezzel is a pontszerző 8. helyen végzett.

És amikor már kezdtük azt hinni, hogy ebben a versenyszámban nekünk most sajnos nem terem babér, Szikszai Robi az utolsó sorozatban elért 58,82m-es eredményével feldobta magát a dobogó legalsó fokára!

IMGP9236b

A nap zárásaként Nguyen Anasztázia lépett pályára. Az ismét eleredő esőben Nasztinak nem sikerült tökéletesen a futás, de végül 11,75-ös eredménnyel az előkelő 5. helyen végzett.

Egy fantasztikus napon van tehát túl a magyar csapat, melyet röviden-tömören talán így lehetne összegezni: egy Európa-bajnoki cím, két Európa-bajnoki bronzérem, két pontszerző helyezés, egy országos csúcs és egy olimpiai szint. Soha rosszabb napot, és köszönjük nektek lányok és fiúk!!!!!

IMGP9185

Szombaton tovább pörögnek az események, amelyben az alábbi sportolóink állnak rajthoz:

100m gát döntő: Juhász Lilla110m gát döntő: Szűcs Valdó5000 mdöntő: Szögi IstvánRúd döntő: Kéri TamásMagas döntő: Bakosi PéterKalapács döntő: Fertig FruzsinaDiszkosz selejtező: Váradi Krisztina, Kerekes DóraTávol selejtező: Czuth RékaGerely selejtező: Rab Attila

A versenyt az Európai Atlétikai Szövetség online platformján  ITT  élőben   követhető. Az eredményekről/ időrendről (HUN +1h)  pedig  percre pontosan tájékozódni EZEN A LINKEN  keresztül  lehet. (re/ib)

IMGP9126bIMGP9069

IMGP8761B2

 

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.