Jól mutatkozott be a dobó szakág a Téli OB-n

Tíz klub nyert bajnokságot, öt címvédő, jó eredmények a felnőtteknél és a fiataloknál

A 2016-os év első szabadtéri országos bajnokságán bíztató eredményekkel mutatkozott be a magyar atlétika „húzóágazata”, a dobó szakág. A Szombathelyen megrendezett Téli Dobó bajnokságon, melyen a felnőttek és 16-17 évesek egy pályán versenyeztek, összesen 214 –en álltak rajthoz.

A csúcskategóriában kilencvenen mérték össze tudásukat/45 ffi-45 nő; elindult a viadalon az olimpiai bajnok Pars Krisztián és a fedett pályás Európa bajnok Márton Anita is. Mindketten az időszaknak és az eddig elvégzett munkának megfelelően jó eredménnyel szerepeltek. Pars Krisztián egy hosszabb edzőtábori periódus után 77, 38 méterrel, a fedett pályán megrendezett súlylökésben pedig a márciusi VB-re készülő Márton Anita idei legjobbat elérve 18,43 méterrel győzött.

 A két élvonalbeli atléta megvédte téli bajnoki címét is, Márton Anita diszkoszvetésben is/53,67 m. Mellettük még hárman ismételtek: Huszák János / diszkosz 61,26 m – Rivasz-Tóth Norbert/ gerely 74,03 m és Ormay Anikó/ gerely 53,19 m.

„- Az utolsó két dobást már kihagytam, mert már eléggé igénybe veszi a szervezetemet a hidegben való folyamatos melegítés. Vigyázni kell, nehogy megfújjon a szél a vetkőzés-öltözés közben. Nem szeretném, ha bármi miatt kiesnék a munkából – mondta a verseny után az egy héttel ezelőtt 34. születésnapját ünneplő Pars Krisztián. - Az eredményemmel elégedett vagyok, sikerült egy kicsit jobbat dobnom az előzetesen várt 76-76,5 méternél. Jól mennek az edzések, sikerült kijavítani a tavalyi sérülésekből adódó rossz mozgást, persze van még mit csiszolni.

Egyelőre még csak az erő megszerzésénél tartunk a felkészülésben, ezért a gyorsaság, amitől majd robban a dobás, még várat magára. Az a legfontosabb, hogy sérülés mentesen, folyamatos edzéssel tudjam tölteni az elkövetkező két hónapot. Nagyon várom már a 14-15 fokos hőmérsékletet. Legközelebb március közepén, a téli dobó Európa Kupán versenyzek, áprilisban pedig visszamegyünk a dél-afrikai edzőtáborba. Ha minden rendben lesz és minden körülmény is passzol, akkor talán a 83 méter is elérhető" – árult el egy kicsit a Rióhoz vezető célokról is az olimpiai bajnoki címvédő.

Szoros versenyt vívtak a férfi súlylökés dobogósai/1. Kürthy Lajos 17,33 m és a női gerelyhajítás arany- és ezüstérmese. Jól teljesítettek a fiatalok a felnőtt bajnokságon, közöttük is élre kívánkoznak a kalapácsvetők: Gyurátz Réka megközelítette a 70 métert/1. 69,65 – Halász Bence pedig egyéni csúccsal áttörte ezt a határt/70,55 m. A versenyek során négy számban jobb eredmény született, mint egy évvel ezelőtt/ férfi gerely, női súly, kalapács, gerely - férfi diszkoszban közel azonos (-4 cm).

 „- Ez télen nagyon jó eredmény – mondta érthető örömmel a még junior korú Halász Bence. - Pedig nem is érzem, hogy bármelyik dobásom „rám akadt”, különösebben jó lett volna. Még idén szeretnék 73-74 méterig eljutni."

"- Télen 69 méter feletti eredmény, hát persze, hogy elégedett vagyok. Pedig technikailag voltak még nagyobb hibáim. De minden mutatóban méterekkel előbbre tartok, mint eddig bármikor. Úgyhogy nyugodt vagyok, szerintem simán meglesz az olimpiai szint "– nyilatkozta a a huszadik évében járó Gyurátz Réka.

Az ifjúságiaknál is volt versenyzési kedv, a megrendezett 8 számban 124-en álltak rajthoz /75 fiú-49 leány. A 16-17 éveseknél öt szakosztály atlétái nyertek téli bajnoki címet, legtöbbet az Ikarus BSE/ 3 első hely – őket követi a Dobó SE két győzelemmel.

A felnőtt OB-n hat klub legjobbjai gyarapodtak aranyéremmel, kettő-kettővel a Dobó SE és a Békéscsabai AC zárta a viadalt. A tartalmas versenynap végén, összesítve tíz egyesület nyert bajnoki címet, legtöbbet a rendező Dobó SE atlétái, szám szerint négyet, majd Ikarus BSE/ 3 - Békéscsabai AC/ 2  a „dobogós” sorrend. (ml/ interjúk: Horváth Erika, vaol.hu – fotók: ML/ Szendi Péter, Vas Népe)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.