Rangos művészeti elismerést kapott a BEAC edzője

Szabó Anikó díjazott alkotása a MOB pályázatán

A MOB képzőművészeti pályázatán szép sikert ért el Szabó Anikó  a BEAC edzője, Szabadon választott  című mozaikkép alkotását a zsűri a második díjjal ismerte el.

A pályázat - amelyet képzőművészet (festmény, szobor, grafika) és fotó kategóriában hirdettek meg és amelyre 24 képzőművész adott be összesen 41 db alkotást - elsődleges célja volt, hogy felhívja a figyelmet az olimpiai játékokon résztvevő női sportolókra, valamint a tisztelgés a sportolók mögött álló édesanyák kitartó támogatása, elkötelezettsége és odaadása előtt.

„- A kilencvenes évek elejétől festek, előtte sokat jártunk kiállításokra és ahhoz, hogy én is megpróbáljam a festészetet, a baráti körünkben megismert kiváló magyar művész, Fürst József adta meg a kezdőlökést – mondta a hogyan kezdődött kérdésre Szabó Anikó.  

– A most díjazott képhez az indíttatást az adta, hogy már kiskoromban nagyon szerettem a műkorcsolyát, a szertornát, művészi tornát, az ilyen nőies sportágakat. Sokat néztem és drukkoltam Regőczy Krisztinának és a többieknek.

Ez egy mozaikkép, amihez megfestettem az üveget, összetörtem és azokból állítottam össze a mozaikot. Sporttárgyú képeket régóta készítek, például az egyik Hélia-beli Atlétabálon az 1998-as budapesti EB kapcsán készült, csempéből, kerámia lapokból létrehozott képemre lehetett licitálni az Atlétikáért Alapítvány támogatására.

Hogy arányaiban milyen helyet foglal el az életemben az atlétika és a festészet? Nem könnyű kérdés. Azt mondhatom, hogy fele-fele az arány. Edzői pályám során sokat tanultam nagy tapasztalatú idősebb és a máig aktív kollégáktól. Sok tehetséges fiatalallal sikerült megszerettetni a sportágat, akik közül többen is jó eredményeket értek el, főleg gyaloglásban.”

A korosztályos bajnokokat és helyezetteket nevelő eredményes edzőként évek óta a BEAC-ban tevékenykedő Szabó Anikó maga is élvonalbeli atléta volt. A versenyzést az egyetemi éveiben kezdő távfutó 1985-ben a rangos Budapest IBUSZ maraton második helyezettje volt, de személyéhez fűződik 1983-ban az első hazai 12 órás versenyen aratott győzelem is. Az up. I.osztályú minősítést elért sportoló 20 km-en 1;12 órás legjobbal büszkélkedhet. (ml)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.