Új típusú gyermekversenyt rendezett az ARAK

Részletesen a sprint összetett és ugró összetett vetélkedéséről /  Így látta az eseményt Lengyák György up.referens

Gyerekekkel telt meg február 18-án a Regionális Atlétikai Központ futófolyosója Székesfehérváron, a Sport XXI korosztály számára első ízben megrendezett egyéni verseny alkalmából. A kizárólag az ARAK –ban sportoló fiatalok részére rendezett eseményen hét felkészítő edző,127 atléta palántája állt rajthoz, a két korosztályban.

A verseny „zártsága” többek között azért is volt indokolt, mert mind a versenyszámok, mind a lebonyolítás rendszere abszolút újdonságnak számított, így a szélesebb körű bevezetés előtt egy főpróbára mindenképpen szükség volt.

Az ARAK Aktív, a Kölyök Atlétika és a Sport XXI mozgásanyagára is épülő, játékos egyéni verseny az alábbi szempontrendszer figyelembevételével került kialakításra:

legyen újszerű és sokszínű - ne szakadjon el a klasszikus atlétikai alapoktól - mozgásanyaga változatos legyen - a kondicionális képességek mellett, a koordinációs képességek szintje is tükröződjön vissza - kompakt, pörgős legyen a lebonyolítás (rövid időn belül nagy létszámú gyereksereget mozgasson meg) -  minden induló teljesítménye értékelésre kerüljön.

 Ezen elvek alapján, két, sokoldalú képességeket mozgósító versenyszám került kidolgozásra, sprint összetett és ugró összetett néven. Az egységes alapelv az volt, hogy „objektív” (kondicionális képességek) és „szubjektív”(koordinációs képességek) mutatók egyforma mértékben tükröződjenek a teljesítményben.

 A sprint összetett negyven méteres ügyességi akadálypályából, és 40m síkfutásból állt. A versenyszám első felét, az ügyességi pályát előre meghatározott szintidő alatt kellett a versenyzőknek teljesíteni. A sokszínű, gyorsasági koordinációra épülő feladatok hibátlan teljesítése illetve a szintidőn belüli célba érkezés után összesen 20 pontot lehetett gyűjteni.

Célba érkezés és rövid pihenő után, visszafelé egy klasszikus szabályok szerint megrendezett 40m síkfutásban versenyeztek a fiatalok. Az elért időeredmény, az erre a versenyre készített táblázat alapján pontértékké lett konvertálva, maximálisan itt is 20 pontot lehetett szerezni. A két részfeladat során gyűjtött pontok összege adta meg a versenyző teljesítményét.

Ugrás összetettben, három helyszínen körforgás szerűen zajlott a verseny. Itt is 40pont volt az összesen gyűjthető pontszám. A pontok felét a távolugrás adta. Mellette 10-10pontot ért a két játékos szám, a célba váltott lábon szökdelés és a cikk-cakk átlépő magasugrás. Váltott lábú szökdelésnél a rajtvonalról indulva kellett az egyre messzebb helyezett karikákból-karikákba átugrani úgy, hogy a közöttük elhelyezett 20cm magas szivacsgátak is állva maradjanak. Az öt-öt akadály hibátlan teljesítése 10 pontot ért.

A cikk-cakk átlépő magasugrás aratta a legnagyobb sikert a fiataloknál. Itt az ügyességi pálya úgy lett kialakítva, hogy a versenyzők felváltva, egyszer a jobb-, egyszer a baloldalról ugrottak átlépő technikával. Három egyre növekvő magasságon, összesen öt ugrást kellett végrehajtaniuk. Az első magasság még könnyen teljesíthető volt mindkét lábról. A második már nagyobb kihívást jelentett, de ezt is mindkét lábról kellett teljesíteniük a versenyzőknek. A harmadik, egyben utolsó magasságra a versenyző választhatta meg melyik oldalról ugrik. Ennél a feladatnál az átugrott magasságok mellett a folyamatos végrehajtás után is járt a pont.

Az U11 korosztály négyfős futamokba beosztva a sprintversennyel kezdett, míg az U13-ok három egyforma létszámú csoportban az ugrás összetettben próbálkoztak először. Valamennyi futam és ugrószám végeztével, amely körülbelül 45 percet vett igénybe a korcsoportok helyszínt váltottak, és rövid melegítés után folytatták a versenyt. A versenybírók rugalmas közreműködésének köszönhetően a versenyben fennakadás nem volt, így másfél óra múlva már ez eredményhirdetéshez gyűlhettek a fiatalok.

Új típusú versenyhez, új fajta díjazási rendszer is párosult. A 40m síkfutás, távolugrás és összetett verseny első három helyezettjének éremdíjazása mellett, valamennyi résztvevő a teljesítménye értékelésre került. A megszerzett pontok alapján gyémánt, arany, ezüst, bronz és réz minősítési szinteket lehetett szerezni. Minden versenyző a teljesítményének megfelelő színű jelvénnyel és további sok apró ajándékkal gazdagodott.  

A verseny, a hosszúra nyúlt díjátadással együtt is mindössze két óra alatt lezajlott, ami figyelemreméltó annak fényében, hogy mind az öt részfeladatban 127 rajthoz állás volt. (Skoumal András/ARAK))

Az elmúlt héten Székesfehérvárra  kaptam meghívást, az ARAK Akadémiára – tekintett vissza a endezvényre Lengyák György up.referens. -  A meghívás arról szólt, hogy kísérleti jelleggel a Sport XXI programban résztvevő gyermekversenyzők részére egyéni versenyt rendeznek, melynek mozgásanyaga a MASZ SportXXI versenyrendszerére és a Kölyök Atlétikára is épül.

Mire odaértem, a hatalmas futófolyosó mintaszerűen be volt már rendezve, és több csoportban mintegy 150 gyermek melegített a versenyre. A verseny ötletgazdája Skoumal Péter, kollégáival együtt percről percre kidolgozta az egész esemény folyamatát, a bemelegítéstől az utolsó mozzanatig: a csoki kiosztásáig. Számítógépes feldolgozás segítette, hogy a gyerekeknek nem kelljen sokáig várni az eredményhirdetésre a verseny befejeztével.

A program folyamatosságán látszott, hogy nagyon jó, összeszokott gárda dolgozott azért a célért, hogy a „Bregyóból” a csemeték sikerélménnyel gazdagodva távozzanak. A 127 versenyző „Gyémánt”, „Arany”, „Ezüst”, „Bronz” és „Réz” szintet elérve került besorolásra és ennek megfelelően kaptak egy - egy kitűzőt. A 127 gyermek A ruháján hirdeti:  Gyertek atletizálni az ARAK-ba!

2013-ban országosan a 13 évesek 294 rajtlehetőséget használtak ki a fedett pályás serdülő bajnokságon. A 2014-ben, a leválasztott 13 éves újonc korosztályban a fedett pályás bajnokságon már 389; 2015-ben 396, és ebben az évben pedig (a súlylökés nélkül), már 450 rajtlehetőséget használt ki a legfiatalabb „versenyző” korosztály. Ez a fejlődés köszönhető minden szakembernek, aki a Sport XXI gyermek korosztályban szorgoskodik! Rajtuk múlik, hogy a következő évben hányan állnak majd rajthoz az országos bajnokságokon az újoncoknál.

Az esemény megálmodója, Skoumal Péter elmondta: ha a verseny felkelti más utánpótlás nevelő egyesület érdeklődését, szívesen segít, hogy akár országosan is meghonosítsa ezt a versenyformát – amelynek első eseményét Hírt Károly klubelnök és csapata emlékezetesen rendezett meg. (Lengyák György up.referens)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.