Gyémánt Liga döntő, Brüsszel

Az olimpiai bajnok bahamai Shaunae Miller-Uibo  a múlt heti, zürichi 200 méteres sikere után pénteken este, az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat fináléjának brüsszeli felvonásán női 400 méteren nyert, méghozzá a világ idei legjobb eredményével.

A londoni világbajnokságon az egykörös távon a hajrában görcs miatt visszaeső és csak negyedik bahamai klasszis ezúttal az utolsó métereket is kiválóan bírta, és biztosan, 49.46  másodperccel győzött, ami csupán két századdal rosszabb az egyéni csúcsánál. Az elmúlt egy hét alapján úgy tűnik, hogy Miller-Uibo az atléták többségével ellentétben a vb után lendült igazán formába, ugyanis Zürichben 200 méteren 21.88 másodperces nemzeti rekorddal diadalmaskodott.

Brüsszelben kiváló versenyeket láthattak a nézők. Azon számok többségében, amelyben a londoni vb bajnokai is szerepeltek, ők végeztek az első helyen, így például férfi hármasugrásban is, amelyben a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok amerikai Christian Taylor  17,49 méterrel győzött, és ezzel sorozatban hatodik évben lett ő a legjobb a GYL-ben.

A férfi 200 méter volt az egyik kivétel, ugyanis a brit fővárosban nagy meglepetésre bajnok török Ramil Guliyev  elindult, viszont csak a harmadik helyen végzett. Ennek ellenére az azeri származású vágtázó nem tehet szemrehányást magának, ugyanis idei legjobbját futotta 20.02 másodperccel, ám az amerikai Noah Lyles  két, míg a szintén amerikai - vb-ötödik - Ameer Webb  egy századdal gyorsabb volt nála.

A viadal egyik legkiélezettebb versengését egy olyan szám hozta, amelyben nem lehetett ott a vb-aranyérmes: a női 400 gátat az amerikai Kori Carter nélkül rendezték, viszont a riói ötkarikás bajnok honfitársa, a londoni második Dalilah Muhammad  és a kétszeres világbajnok cseh Zuzana Hejnova feledtetni tudta őt. A két nagyszerű futó hatalmas csatát vívott, a végén Muhammad (53.89 mp) négy századdal Hejnova (53.93 mp) előtt ért célba.

A belga városban - a zürichi viadalhoz hasonlóan - 16 versenyszám döntőjét rendezték. Az atléták az eddig szerzett pontjaikat elveszítették, így a fináléban kialakult sorrend jelenti a Gyémánt Liga-sorozat végeredményét. A győztesek 50 ezer dollárt kaptak, a helyezettek közül a második 20 ezer, a harmadik 10 ezer, a negyedik 6 ezer, az ötödik 5 ezer, a hatodik 4 ezer, a hetedik 3 ezer, a nyolcadik pedig 2 ezer dollárral gazdagodott. Versenyszámonként 100 ezer dollárt osztottak szét, a két döntőben összesen 3,2 milliót. (MTI)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2018 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.