Medovarszki János nevét viseli a békéscsabai futófolyosó

Névadó és emléktábla avató ünnepség a kiváló edző és testnevelő tiszteletére

Edző, pedagógus, sporttörténeti kutató – a három évvel ezelőtt elhunyt Medovarszki János  mindhárom területen maradandót alkotott. Péntektől az egykori kiváló sportember nevét viseli Békéscsabán, a Tünde utcai futófolyosó.

A névadó és emléktábla avató ünnepséget Varga Zsolt békéscsabai gitárművész előadása vezette fel, amely után Szigeti Csaba  sportcsoportvezető elmondta, tavasszal merült fel először, hogy a tavaly felújított Tünde utcai futófolyosót Medovarszki János Tanár Úrról  kellene elnevezni.

Dr.Ferenczi Attila, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club  elnöke, városi képviselő felkarolta az ügyet, a közgyűlés támogatta az elképzelést és az éppen október 27-én, 80 éve született Medovarszki János  emlékére tisztelői, családtagjai, egykori tanítványai pénteken mind ott állhattak a futófolyosón megtartott ünnepségen.

Dr. Ferenczi Attila  emlékezett Medovarszki Jánosra, az egykori magasugró országos bajnokra, Európa-bajnoki 10. helyezettre - az 1972-es olimpiai játékok magasugrásában 5. helyezett Szepesi Ádám; a világbajnoki bronzérmes gátfutó dr.Baji Balázs  edzőjére, tanárára.

– Pedagógusként sok száz gyerekkel szerettette meg a sportot. Olimpiai bizottsági tag, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának mindmáig egyetlen békéscsabai tagja volt, méltán viseli a nevét a futófolyosó – emelte ki dr.Ferenczi Attila.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere személyes emlékkel kezdte, a Rózsa gimnáziumban a kiváló testnevelő 1977-től három éven keresztül volt a tanára.

– Mi a labdajátékokkal akartunk megismerkedni, de Medovarszki János a sportok királynőjét támogatta. Érettségi találkozókon mindig szóba kerül a személye.

Sokat köszönhet neki Békéscsaba sportja, sok fiatalt indított a sport, az atlétika felé. Sporttörténeti kutatóként is sokat köszönhetünk neki.

Az eseményen leghíresebb tanítványa, Baji Balázs elmondta, hogy nélküle nehezen lett volna ilyen eredményes.

– Igazi úriember, jó pedagógus, edző, nevelő volt, nagyszerű technikai, taktikai tanácsokat adott. Bárcsak látta volna, hogy az utóbbi években milyen eredményeket értem el – csuklott el az olimpikon gátas hangja.

A család nevében ifj. Medovarszki János  megköszönte a kezdeményezést, az ügy támogatását.

Elmondta, hogy számukra annak ellenére kiváló apai mintát adott, hogy édesapját a háború idején hét évesen elveszítette. Két lányt és két fiút nevelt fel.

– Büszke volt az eredményeire, s bár sportolóként olimpiára nem jutott el, nagy rajongója lett az ötkarikás mozgalomnak, a rábízott tehetségekkel a közösség érdekében jól gazdálkodott – mondta ifj. Medovarszki János.

Az emléktáblát Baji Balázs  és Bíró Csaba  sportbizottsági elnök leplezte le, majd a város és klub vezetői koszorút helyeztek el a három éve eltávozott kiváló szakember emléke előtt tisztelegve. (forrás: beol.hu)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2018 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.