Riói döntőseink London előtt

Márton Anita és Zsivoczky-Farkas Györgyi a VB-ről/ Videók

A riói játékokon bronzérmes súlylökő, Márton Anita és a szintén ott nyolcadik helyezett hétpróbázó, Zsivoczky-Farkas Györgyi nyilatkozott a VB előtt az az M4 Sport műsorában.

Márton Anita az idei Gyulai Memorialon a tavalyi, országos csúcsot érő eredményétől mindössze egy centivel elmaradva, 19,48 méterrel győzött. A hazai rekordot Rióban tovább, 19,87-re javító atléta ezt az esztendőt is remekül kezdte, két montenegrói versenyen is 19 méter fölöttit lökött.

Aztán jött a június és technikailag szétesett, hiába volt fizikálisan teljesen rendben. A távoli viadalhelyszínek (többek között a Gyémánt Liga-sorozat is ekkor indult Dohában, majd Sanghajban) közti utazásokkal, az azzal járó fáradtsággal és edzéskimaradásokkal, és a közben cseppet sem csökkenő teljesítménykényszer terhével magyarázta mindezt. „Hogy minden így összejött, ez ennek lehetett a következménye” – foglalta össze.

A békéscsabai AC atlétája a világbajnokságon nagyon szeretné végre átlépni a 20 méteres álomhatárt, mely szinte biztos dobogós helyezést jelentene. Persze, amennyiben egyéni legjobbját sikerülne kihoznia magából, de mégsem érné el a vágyott húszast, akkor sem keseredne el, hisz' az azt jelentené, nem volt benne több.
A londoni mezőnyt erősebbnek tartja az olimpiainál, mert ebben az évben több a 19 méter fölött teljesítő rivális – tekintett előre az izgalmi állapotot majd csak a verseny előtti napokban elérő Márton Anita.

Ahogy máskor sem, úgy ezúttal sem konkrét helyezésben gondolkodik a londoni atlétikai világbajnokság előtt a hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi, aki az M4 Sport kamerái előtt felfedte, miknek is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre markánsabb eredményeket ér el.

Az atléta londoni játékok óta felfelé ívelő pályát fut, egyre jobb és jobb eredményeket ért el a a VB-ken és az EB-ken, nem egyszer egyéni csúccsal. Mindennek betetőzéseként Rióban a nyolcadik helyen végzett.

Az előrelépés egyik okaként azt emelte ki, hogy 2012 óta már nem kell beülnie az iskolapadba. Na, nem azért, mert bármi gondja is lett volna a tanulással, de a gerince nem viselte jól a sok ülést, és ez nagyban befolyásolta a megfelelő edzésmunka elvégzését is. Azóta sokkal több ideje jutott megtalálni a számára megfelelő optimális utat.

De legalább ilyen fontos, hogy férje-edzője Zsivoczky Attila teljesen személyére tudja szabni a felkészítését, mert nem sorolja magát azok táborába, akik bármilyen körülményhez könnyen alkalmazkodnak. Neki az apró részletek is nagyon fontosak, csak így tud megfelelő állapotba kerülni.
A kommunikáció a kulcs – állítják mindketten a magánélet és a felkészítés összehangolásáról. Egyikük sem bújik főnöki szerepkörbe, igyekszenek a legjobb ötletet választani, ami a legideálisabb a versenyzőnek.

Elszánt és céltudatos, kívánni sem lehetne jobb tanítványt – jellemezte feleségét a tréner. Zsivoczky-Farkas Györgyi ahogy máskor sem, a VB előtt sem gondolkodik konkrét helyezésben. Technikailag előrébb tudott lépni, célként pedig egyéni csúcsa megjavítását tűzte ki. (forrás: m4sport.hu)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2018 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.