Tizenöt magyar gyalogló az Európa Kupán

Rangos viadal öt versenyszámban Podebradyban

Vasárnap, május 21-én a szakág egyik tradicionális helyszínén, a csehországi Podebradyban kerül sor a Gyalogló Európa Kupára. Az egésznapos versenyen, amely reggel 8 órakor kezdődik az 50 kilométerrel és a zárószám, a junior női 10 km késő délután, 6 órakor rajtol, öt szám szerepel a programon és mind az ötben indulnak magyar atléták. A csapatról, az esélyekről kérdezte a honlap dr.Urbán Ákos  a szakág koordináort

- Milyen összeállítású magyar válogatott vesz részt a rangos szakági viadalon?

- A csapatok létszáma a felnőtteknél 3+1, a junioroknál 2+ 1 fő, így az 50 km kivételével csapatokkal is részt veszünk a versenyben.  A legjobbak közül Helebrandt Máté felemásan sikerült téli felkészülése után már a londoni VB 50 km-es versenyszámát helyezte fókuszba; Madarász Viktória ugyancsak a VB-re koncentrál, így ütőképes negyedik versenyző híján három hölgyet állítunk rajthoz 20 km-en. A csapat összeállítása a következő:

50 km / Srp Miklós 1993 BHSE, Tokodi Dávid 1991 FTC

20 km ffi / Bagdány Tomasz 1995 TSC – Geotech, Kovács Soma 1997 MVSI, Rácz Sándor 1986 UTE, Venyercsán Bence 1996 BHSE

20 km női/ Kovács Barbara 1993 Békéscsaba, Récsei Rita 1996 BHSE, Torma Anett 1984 Kaposvári AC

10 km fiú U20 / Sárossi Bálint 2000 TSC Geotech Tóth Norbert 2001 Hunyadi DSE,  Varga Dávid 2001 MVSI

10 km leány U20 / Csörgö Dóra 2001 Hunyadi DSE, Dimanopulosz Daphne 1999 BHSE, Komoroczy Laura 1999  BHSE

Csapatvezető: dr. Urbán Ákos / Edzők: Farkas Zoltán, Germán Tibor, Sátor László / Gyúró: Kelemen Lajos

- A szakág már túl van több idei szabadtéri versenyen, milyen teljesítmények után következik Podebrady, az EK?

- Alapjában véve sikeres felkészülési időszakon vagyunk túl. Már márciusban elkezdődött a szezonunk a szlovákiai Dudincében:(U23 rekord 35 km -en Venyercsán Bencétől; ezt követte április elején egy jól sikerült válogatott viadal a most következő EK színhelyén, Podebradyban, ahol Sárossi Bálint javított ifi csúcsot 10 km-en,

majd jött április végén a békéscsabai bajnokság, ahol 20 km -es gyaloglásban Récsei Rita adta át saját U23-as rekordját a múltnak; az ifi fiúk 15 km -es versenyszámában pedig ismét Bálint javította meg Bence korábbi magyar rekordját.  Hogy az EK előtti hétvége se maradjon országos csúcs nélkül, arról újra Sárossi Bálint gondoskodott, aki a CSB nyugati elődöntőjében ezúttal a 10 000 m-es számban, tehát pályán javította meg Venyercsán Bence korábbi U18-as rekordját.

- Kiktől várható válogatottunkban vezető szerep a hétvégén?

- A papírforma szerint az imént felsorolt országos rekord javítók lehetnek a csapat húzó emberei. Rajtuk kívül kiváló formát mutatott és egyéni csúcsokat ért el a felnőttek közül Torma Anett, Kovács Soma, kiegészítő számában Srp Miki és Tokodi Dávid is.

A hét végén pedig egészen kiválót teljesített 10 000 m-en Kovács Barbara, így őket is azok közé számítom, akik meghatározók lehetnek a csapat teljesítményében. Természetesen a válogatott minden tagja rendelkezik olyan képességekkel, amely hozzájárulhat a csapat jó összteljesítményéhez.

- Csapatainktól reálisnak látom a legjobb 12-ben való szereplést, bravúrnak pedig az első nyolcba jutást. Ilyen tavasz után szerintem a szakág elégedett lehetne, ha a versenyzők egyéni legjobbjaikat megközelítenék, és majd az aktuális világversenyeiken, nyáron csúcsformát mutatnának.

- Mikor indul a csapat Podebradyba?

- Évek óta egynapos ez a verseny, feltehetőleg költség meggondolásból, most is vasárnap bonyolítják le teljes műsort, és ehhez „igazodik” a hivatalos szállás, ellátás is. A szakmai érdekeket figyelembe véve a MASZ vezetése hozzájárult, hogy a csapat már pénteken elutazzon a verseny színhelyére. Az EK-ról hétfőn érkezünk haza.  (ml/uá)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2018 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.