Usain Bolt cipője Somoskőn

„Ez olyan ékszer, amivel teljessé tettük a gyűjteményt.”

A most kezdődő londoni IAAF Atlétikai VB-n búcsúzó Usain Bolt  nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok vágtázó futócipőjével gazdagodott a Salgótarján-Somoskőn található cipőmúzeum.  A jamaicai rövidtávfutónak, a 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartójának cipőjét Szergej Bubka, Javier Sotomayor vagy Charles Austin  cipői mellett láthatják már a látogatók.

Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság  alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón elképesztő munka eredményének nevezte, hogy Usain Bolt cipője Salgótarjánba került.

Angyal János, az 1986 és 2010 között rendezett salgótarjáni ugrógálák szervezője, a somoskői Bazalt Panzióban látható múzeum tulajdonosa elmondta: a gálák világsztár résztvevőinek cipőiből 2007-ben nyitott múzeumot a kezdeményezést mindvégig segítő Gyulai István  2006-ban elhunyt atléta-sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkáráról nevezték el.

Germaine Masonnal,  Bolt barátjával tavaly októberben vette fel a kapcsolatot Angyal János, aki 2003-ban, 20 évesen az ugrógála nyertese volt. Ő márciusban már azt írta neki, hogy Jamaicában van, és nemsokára küldi a cipőt, de áprilisban motorbalesetben elhunyt.

Angyal János ezután megkereste Alfonz Juckot, a júniusi ostravai atlétikai verseny menedzserét (a csehországi verseny azon kevesek egyike, amelyen Bolt idén indult), és a múzeum rajta keresztül kapta meg a dedikált cipőt, amelyet Ásványi László, a somorjai sportklub igazgatója vitt el a múlt héten Salgótarjánba.

"- Ez olyan ékszer, amivel teljessé tettük a gyűjteményt. Bolt cipője a gyűjtemény koronaékszere" - fogalmazott Angyal János.

Salgótarján somoskői városrészében lévő cipőmúzeum története 1996-ban kezdődött, amikor Charles Austin volt az ugrógála sztárvendége.

Az atléta a repülőgépen olvasta, hogy Budapesten koncertezik Michael Jackson, akit ő még nem látott élőben.

Gyors szervezés és a koncert után Austin aláíratta a Salgótarjánból vitt pólót az énekes sztárral (a póló is látható Somoskőn), majd a másnapi, megnyert verseny után köszönetképpen a dedikált cipőjét adta oda Angyal Jánosnak – ezzel alapozva meg az azóta nemzetközileg is ismert cipőmúzeumot. (forrás: MTI)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2018 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.