Az öröm mellett előkerültek a további tervek is

Beszélgetés Halász Bencével a bronzéremről, az EB döntőről

Jól szerepeltek  a Szombathelyi Dobó SE Németh Pál Dobóakadémia  versenyzői Berlinben. Halász Bence az   atlétikai EB döntőjében bronzérmet  nyert, Gyurátz Réka  a kilencedik helyen végzett. Németh Zsolt és Németh László  tanítványai közül az eredményhírdetés napján Halász Bencét  kérdezte a nemzetisport.hu

- Mire emlékszik a versenyből?
- Szinte mindenre, amit én csináltam, egy ilyen eseményt nem könnyen felejt el az ember. Sőt, aznap este már azon is morfondíroztam, hogy mit kellett volna másképp csinálnom.

Azt mondta, néha remegett a lába. Mikor izgult utoljára ennyire egy világverseny előtt?
– Talán a 2016-os junior világbajnoksághoz lehetne hasonlítani a mostani tornát, ott éreztem hasonló stresszt. Bydgoszczban is hasonló nyomás volt rajtam, mert oda esélyesként érkeztem.

Melyik volt a legnehezebb időszak a berlini döntőben?
– Erre elég jól emlékszem: a harmadik dobás után éreztem először, hogy kezdek fáradni. Még nem annyira, hogy a teljesítményem rovására menjen, de a nagy meleg és az izgalom annyira felpörgette a szervezetemet, hogy akkor éreztem először, ebben bizony alaposan ki lehet készülni.

– És mikor érezte először, hogy meglehet a titkon remélt harmadik hely?
– Nem viccelek, már az első dobás után. Ugyanis a hetvenhét méter feletti kísérletemmel sikerült megnyugodnom, mert biztosan tudtam, hogy a nyolcas döntő azzal már megvan.

Ez azért is volt fontos, mert tapasztalatból már pontosan tudom, mi történik ellenkező esetben. A tavaly londoni világbajnokságon nem sikerült az első két dobás, így tisztában vagyok azzal, hogy onnan sokkal nehezebb összeszednie magát az embernek és felállnia.

– Pedig az ellenfelek sem voltak valami meggyőzőek.
– Valóban nem, de a norvég Eivind Henriksentől és a fehérorosz Pavel Barejsától azért tartottam, mert láttam rajtuk, hogy jó formában vannak, és bármikor kijöhet belőlük egy hetvennyolc méter feletti dobás.

Szóval helyesebb, ha úgy fogalmazok, hogy az utolsó sorozatig izgultam, hogy meg tudom-e tartani a harmadik helyem.

– A korosztályos győzelmekkel összehasonlítva mekkora önbizalmat ad ez a felnőtt érem?
– Nem is feltétlenül az érem, hanem inkább az a tény, hogy rögtön az első dobásommal képes voltam hetvenhét körüli eredményre, ami egyébként már szintén bronzérmet ért volna. Ez nagyszerű visszajelzés nekem, nekünk, hogy attól függetlenül is képes vagyok rá, mennyire izgulok.

– Valami baja van az izgulással?
– Eddig semmi, de az izgatottság nemcsak ösztönözni tud ám, hanem vissza is tudja fogni a teljesítményemet. Márpedig nem szeretnék idáig eljutni, jó lenne ezt az izgulást inkább kinőni.

– A győztes lengyelekkel, Wojciech Nowickivel és Pawel Fajdekkel beszélt már? Milyen a kapcsolatuk?
– Teljesen korrekt, de azért nem szoktunk együtt programokat szervezni. Most is gratuláltunk egymásnak, ennyi elég is volt.

- Hogyan telt a döntő utáni estéje?
– Volt egy kis ünneplés, ami ráadásul dupla volt, mert a bronzérmet összevontuk a pár nappal ezelőtti születésnapommal. De a nagy öröm mellett azért máris előkerültek a további tervek 2018-ra, hiszen lesz még idén négy-öt versenyem, sőt már a következő szezonról is beszéltünk

Németh Zsolt, Halász Bence edzője: „Németh Lacival, Bence másik edzőjével a szezon során már korábban láttuk, hogy ebből igenis kijöhet egy bronzérem a berlini Európa-bajnokságon.  

Sokat segített számára, hogy indulhatott a nemzetközi szövetség kalapácsvető elitsorozatában, az IAAF Hammer Throw Challenge-ben, amely olyan a mi versenyszámunkban, mint az autósportban a Formula–1. Bence a legjobbakkal járta a világot és többször is összemérhette velük az erejét, így megismerte a mezőnyt.

Az EB-selejtező után ez az érzés tovább erősödött bennünk, a döntőben aztán az első dobás után kicsit túlságosan is megnyugodott, és érvénytelen dobások jöttek. Nagyon rosszkor jött, hogy a többi versenyszám miatt kétszer is éppen őt állították meg, amikor a dobókörbe akart lépni, de örülök, hogy mentálisan meg tudta oldani, mert ezt is szoknia kell.” (forrás: Vincze Szabolcs/ nemzetisport.hu)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.