„Az utolsó dobásom már csak ráadás volt” - Márton Anita a VB döntőről

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán gratulált a győzelemhez

Szenzációs eredmény: a súlylökő Márton Anita  a világ idei legjobbjával, 19.62 méteres országos csúccsal  aranyérmet szerzett a Birminghamben zajló fedett pályás atlétikai világbajnokság pénteki versenynapján! Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoka.  A magyar versenyzőt 18.87-tel másodikként emelték ki a VB-n, a rajtlistán csak a jamaicai Danniel Thomas-Dodd előzte meg (19.05), akit a londoni világbajnokságon Márton Anita „ledobott” a dobogóról.

A lengyel Paulina Guba idén ért el figyelemre méltó eredményeket, és mint mindig, tartani lehetett a kínai Kung Li-csiaótól is, aki idén ugyan még nem szerepelt fedett pályán, de tavaly Londonban szabadtéri világbajnok lett, és annyiban egyáltalán nem sötét ló, hogy formától függetlenül biztosan lehet tudni róla, bármikor képes az élre dobni magát.  És persze kérdés volt, kiből mit hoz ki az új lebonyolítási rendszer, hogy az utolsó dobásig kétszer felezik meg a mezőnyt, ami azt is jelenti, hogy nem lehet a hatodikra bízni mindent – amiben Márton kifejezetten erős.

A késő esti győzelem után Márton Anita  rövid interjút adott a Nemzeti Sportnak:

– Hitt benne, hogy történelmet írhat?
– Egyáltalán nem! Az volt a célom, hogy hozzam ki magamból a maximumot, meg döntsem meg az országos csúcsot. Amikor ez a harmadik dobásomnál sikerült, teljesen megnyugodtam. Úgy voltam vele, hogy megcsináltam, amiért Birminghambe jöttem. Az utolsó dobásom már csak ráadás volt.

– A kezdés kicsit nyögvenyelős volt, nem?
– De, igen. Nemcsak az én kezdésem, hanem mindenkié. A bemelegítésnél annyira hidegek voltak a golyók, hogy a szervezők betették azokat a forró vízbe, hogy felmelegítsék… Teljesen kiakadtam, hogy ezt mégis hogy gondolták?! Nem láttam még ilyet… Aztán amikor megvolt az országos csúcs, ahogy említettem, megnyugodtam.

– Az új lebonyolítási rendszerről mit gondol, hogy kétszer felezték a mezőnyt?
– Nemigen tetszett, ám ezt már korábban is kritizáltam. Szerintem ez nem tesz jót a sportágnak, persze ez foglalkoztat most a legkevésbé, az aranyérem a legfontosabb!

– Mekkora volt a feszültség önben, amikor négyen maradtak? Úgy láttam, idegesen mászkált az utolsó dobás előtt…
– Imádkoztam érte, hogy ne előzzenek meg, nagyon ideges voltam! Tudtam, hogy a kínai Kungban a húsz méter körüli dobás is benne van, és a jamaicai is képes erre.

– Mihez hasonlítható ez az aranyérem?
– Sok érmem van, nem szeretem hasonlítgatni őket, de ez a szereplés nagyon jó lépcsőfok a tokiói olimpiai felé!

Olimpiai bronzérmes (2016) súlylökőnk a legutóbbi fedett (2016) és szabadtéri (2017) vb-n egyaránt ezüstérmet szerzett, fedett pályás Európa-bajnokságról két aranyérme (2015, 2017), szabadtéri Eb-ről egy ezüst- (2016) és egy bronzérme (2014) van.

Márton Anita  elsőre 18.29-et lökött, ami nála biztonsági kezdés, és másodikra is csak egy centivel múlta felül az előzőt. Ám jött a harmadik sorozat, s 19.48-as eredményével egyszerűen sokkolta a mezőnyt. Márton Anita a világ idei legjobbját érte el, egyben megjavította a saját országos csúcsát (19.33), amelyet 2016-ban a vb-ezüstérmét hozó portlandi fedett pályás világbajnokságon ért el.

A negyedik kísérlete érvénytelen volt, az ötödiknél 18.96 méterre szállt a súlygolyó. Az utolsó sorozatra négyen maradtak, ám sem a két kínai, sem a 19.22-ig jutó Thomas-Dodd nem tudta felülmúlni a magyar versenyző eredményét.

Márton Anita az utolsó kísérletére már világbajnokként állhatott oda. És azt sem aprózta el! 19.62-vel tovább javította a csúcsát – így kell megszerezni a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét! (forrás: nemzetisport.hu/ Vincze Szabolcs írása alapján - foto MASZ, Róth Tamás, Getty Images for IAAF)

………………………………………………….

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán gratulált Márton Anitának, aki a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken azzal, hogy országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás VB-n.

„Ez igazán nagy dobás volt. Szép volt, Márton Anita! Gratulálok” – közölte a kormányfő hivatalos Facebook-oldalán magyar és angol nyelven. (hirado.hu)

 

Márton Anita, a 2018.évi Fedett VB súlylökő világbajnoka

Dátum: 
2018. március 2.
Szerző: 
olimpia.hu
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.