Csúcsokat döntve lépked előre

Kozák Luca, az Év U23 Női Atlétája idei versenyeiről, céljairól

Első nemzetközi érmét három esztendővel ezelőtt egy svéd kisvárosban, Eskilstunában szerezte, akkor a Junior Európa-bajnokságon ezüstérmet akasztottak a nyakába. 2017-ben kétszer állhatott nemzetközi dobogón, előbb utánpótlás Európa-bajnoki bronzérmes lett Bydgoszczban, majd az egyetemisták és főiskolások „olimpiájának” is nevezett Universiaden, a távoli Taipeiben is 3. helyen végzett. A debreceniek kiválósága, a még utánpótlás korú gátas, Kozák Luca  idén felnőtt magyar bajnok lett, többször javított a korosztályos országos csúcson, mi több, nyáron rajthoz állhatott élete első Gyémánt Liga versenyén.  

Visszatekintve az idei szezonra, a fiatal versenyző abszolút nem lehet elégedetlen. „Edzőmmel két fő versenyt tűztünk ki, a Fedettpályás Világbajnokságot, aminek márciusban Birmingham adott otthont, illetve az augusztusi berlini Európa-bajnokságot. A fedettpályás szezonom nagyon jól indult, már a második versenyemen sikerült megdöntenem az egyéni csúcsomat. A világbajnokságon a középdöntőbe jutás volt a cél, a döntő idén még nem volt reális elvárás. Nagyon szerettem volna az elődöntőben egy igazán jót futni, de nem jött össze sajnos. Szabadtéren nem titkolt célom volt, hogy 13 másodpercen belül tudjam teljesíteni a távot.

Végül háromszor is sikerült áttörnöm ezt a határt és nagyon stabilan futottam a 13.0 eredményeket. Ugyanakkor az egész szezonomat egy kettősség jellemezte: hiába futottam sokkal jobb időket, mint tavaly, sokkal többet is hibáztam. Volt olyan versenyem, ahol az első gáton el is estem, az Európa-bajnokságon a kilencedik gátban megbotlottam, amit sajnos már nem tudtam korrigálni. Visszagondolva a szezonomra, ha objektíven nézem, akkor csak pozitív dolgokat tudok mondani. Idén is sikerült előrébb lépnem, az időeredményeimmel teljesen elégedett vagyok, viszont belülről nézve sok a bosszantó, kis technikai hiba. De ezekből nagyon sokat tanultam és még nagyobb motivációt adnak a következő szezonra.”

Új egyéni legjobb, új magyar korosztályos csúcs. Arra a kérdésre, számított-e idén a „rekordhalmozásra”, elárulta, kissé csalódott lett volna, ha nem sikerül megdöntenie a saját maga által tartott csúcsokat. „Nagyon bíztam benne, hogy meg tudom javítani a rekordjaimat, minden évben az a célom, hogy jobb legyek az előző évi énemnél. Boldog vagyok és büszke, hogy sikerült elérnem a kitűzött célt. Emellett nagyon örülök, hogy a női 4x100m váltóval kétszer is sikerült új országos csúcsot futnunk”.

Igencsak sűrű versenyprogram van az ifjú gátfutó mögött. A sok megmérettetés közül nem is tudna csak egyet kiragadni, több verseny is emlékezetes maradt számára. „Mindegyik viadal valami más miatt kiemelendő. Kezdeném a Rába Kupával, ott sikerült először 13 másodpercen belül futnom. Rögtön ezután említeném a Magyar Bajnokságot, ahol nem feltétlen annak örültem, hogy ismét tudtam javítani az egyénimen, hanem, hogy 7 országos bajnoki ezüstérem után végre nyerni tudtam.

Hatalmas nagy élmény volt hazai közönség előtt versenyezni a Gyulai Memorialon, és rajzhoz állni életem első Gyémánt Liga viadalán is. Az idei év legfontosabb versenye egyértelműen az Európa-bajnokság volt. Úgy gondolom, nem futottam rosszul, de hibáztam a kilencedik gáton. Nagyon akartam döntőt futni, de ennek még nem volt itt az ideje. Rengeteget tanultam ebből a versenyből, és hétről hétre azon dolgozom, hogy legközelebb ott legyek a legjobb 8 között.”

A sikerek és pozitív tapasztalatok után ki gondolta volna, hogy 2018 legjobb női utánpótlás atlétája eleinte hallani sem akart a gátfutásról?! Kozák Luca elmesélte, hogyan ismerkedett meg versenyszámával. „Az elején nagyon tiltakoztam a gátazás ellen, ki sem akartam próbálni. 14 éves lehettem, amikor az edzőm, Suba László, elindított egy négypróba versenyen, ahol volt gát is. Onnantól tart ez a szerelem. Szerintem a legizgalmasabb versenyszám, ahol egyszerre kell gyorsnak, erősnek és ügyesnek lenni, ráadásul sosem lehet előre megmondani, mi lesz a verseny végeredménye.”

2019-ben a megszokottól eltérően kicsit későn rendezik majd meg a világbajnokságot Dohában. Kozák Luca számára a VB lesz jövőre a célverseny, addig azonban sok még a teendő. „A szezon után kaptam egy viszonylag hosszú pihenőt, utána szépen, lassan kezdtem el az edzéseket. Már túl vagyok pár nehezebb héten, egyre többet gátazok és már a szöges is előkerült. Február elején szeretném elkezdeni a fedettpályás szezont.

Ez lesz majd az első évem, amikor már nem utánpótlás korosztályban versenyzek, ezért egyértelműen az a távlati célom, hogy „fiatal tehetségből” sikeres felnőtt atléta váljon belőlem. A 60 gát kicsit kevésbé fekszik nekem, mint a 100 gát, mivel nem vagyok egy erős rajtoló. Viszont ez az időszak tökéletes lesz arra, hogy még jobban tudjak koncentrálni a rajtomra. Szeretnék az egyéni csúcsomon javítani és az Európa-bajnokságon mindent meg fogok tenni, hogy beverekedjem magam a legjobb 8 közé.

A dohai világbajnokság szokatlan időpontja miatt a megszokott versenynaptártól kicsit el fogunk térni, úgy tervezzük, az egész szezont később kezdem majd. Szabadtéren elsősorban az időeredményeimre szeretnék majd koncentrálni. Célom, hogy stabilan 12.8-12.9 körüli időket tudjak elérni. A fő verseny jövőre egyértelműen a vb lesz, tavaly Londonba meghívással jutottam ki, Dohába már szeretnék szintesként utazni, és Londonhoz képest egy lépcsőfokot előrébb lépni.” (Daka Tímea)

 

Kozák Luca 100 gát 12,96 mp, up.csúcs lassítva - 2018.05.20. Győr

Dátum: 
2018. május 20.
Szerző: 
Lengyák György
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.