„Életem legjobb döntése volt, hogy a BEAC-ba jöttem”

Atléták a BEAC-120 emlékév kerekasztal beszélgetésén

Emlékévvel ünnepli fennállásának 120. évfordulóját a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club. Számos sport-, és kulturális programmal készül a klub a BEAC-120 rendezvénysorozat kapcsán . Ennek keretében februárban az Albertfalvi Közösségi Házban volt megtekinthető a BEAC-Az elsők című kiállítás, mely a klub kiemelkedő sikerein keresztül az egyesület történetét mutatja be.

  A kiállítás záróeseményeként március 27-ére egy kerekasztal beszélgetést szerveztek, ahol a BEAC egykori és jelenkori élsportolói meséltek a klubban eltöltött éveikről, élményeikről és sikereikről. Az eseményen részt vett Dömölky Lídia  olimpiai bajnok vívó, Kovács Ilona  112-szeres válogatott, olimpiai 4. helyezett kosárlabdázó, Mihályfi László  18-szoros magyar bajnok atléta, valamint Csere Gáspár, a BEAC riói olimpikon maratoni futó atlétája is. A beszélgetést Baumstark Tibor  sportújságíró vezette.

  Mihályfi László az est során elmondta, számára élete legjobb döntése volt, hogy a BEAC-ba ment sportolni. „Nem a munka minősége és mennyisége, hanem a baráti társaság volt az, ami igazán erőt tudott adni a csapatnak az edzéseken.” Mihályfi László az 1960-as években a BEAC és a magyar atlétika kiemelkedő alakja volt.

  Többek között Gyulai Istvánnal, a BEAC-os futóváltó oszlopos tagjaként hat, míg egyéniben tizenkét magyar bajnoki címet szerzett és háromszor is országos csúcsot futott. Legnagyobb sikereiként az Universiade győzelmeit élte meg. Sportolói karrierje után az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium testnevelő tanáraként tett sokat az atlétika utánpótlásért.

Csere Gáspár  2001 óta a BEAC tagja. A félmaratoni– és  többszörös korosztályos magyar bajnok, olimpikon maratoni futó 17 éves korában határozta el, hogy a versenysportra adja a fejét. Maratoni futásban részt vett a 2016-os riói olimpián, 2017-ben magyar bajnoki címet szerzett félmaratoni távon, és ezüstérmet maratonon. Elmondása szerint sohasem tanult sokat, mégis mindig jó tanuló volt, mely nagy részben a sportnak is köszönhető, hiszen – különösképp a maratoni futás – kitartásra nevel.

Kovács Ilona  kosárlabdázó Komáromi Ede  kezei alatt kezdte meg egyetemi sportpályafutását, kiemelte, hogy az élsport lehetőségek mellett egy igazi közösségben érezhette magát a BEAC-ban. Az ELTE pszichológia szakára nyert felvételt, így a BEAC-ban folytatta a kosárlabdázást. Bekerült a válogatottba, majd az 1980-as moszkvai olimpián a 4. helyig menetelt a magyar csapattal. És hogy mit üzenne a mai fiataloknak?

Pontosan azt, amit Komáromi Ede is vallott. „Aki teheti, sportoljon, mert azon kívül, hogy remek dolog, rengeteg mindenre megtanít. De senki ne áldozza fel magát a sportért, tanulni kell mellette, mert a pályafutásunk véges, és nem lehet mindenkiből edző vagy sportújságíró. A sport és a tanulás meg kell, hogy férjen egymás mellett minden sportoló életében.”

Dömölky Lídia  mindössze 13 évesen kezdett a BEAC színeiben vívni, a háború után rideg körülmények között kellett az edzésmunkát folytatniuk. Az MTK színeiben 1964-ben olimpiai bajnoki címet szerző Dömölky Lidia szívesen idézte fel egykori BEAC-os sporttársai sikereit, mint például Hámori Jenőét, aki 1956-ban lett olimpiai bajnok a BEAC színeiben, valamint egyik legszebb emléke az 1955-ös római világbajnokság, ahol az akkor még csak 21 éves Gyuricza József, valamint ő maga is világbajnoki címet szereztek.

A sport és a tanulás fontosságával kapcsolatban kiemelte, „az edzés mellett a versenyek is rengeteget tanítanak a fiataloknak, mivel megtanulják, hogy akkor kell a legtöbbet nyújtani, amikor arra lehetőség van, nem amikor kedvük tartja.”

A beszélgetés végén Simon Gábor, a BEAC igazgatója megköszönte a résztvevőknek, hogy történeteikkel színesítették az ünnepi emlékévet és felhívta a figyelmet, hogy az emlékév keretében Prokopp Sándorról, a BEAC első olimpiai bajnokáról könyvet ad ki a klub, a nyár folyamán Hámori Jenő, a BEAC utolsó élő olimpiai bajnoka is hazánkba látogat,

míg az egykori - sok emlékezetes atlétikai versenynek helyt adó - Mező utcai BEAC-pálya helyszínén, a mai Allee bevásárlóközpont parkjában egy emléktáblát is felavatnak. (forrás: BEAC)

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.