Gyémánt Liga: nagy ugrás férfi távolban, +2,1w / videó

Rég nem látott nagy eredménnyel, 8.83 méterrel  nyerte a férfi távolugrást a kubai

a stockholmi atlétikai Gyémánt Liga-viadalon, ám egy tized méter/másodperccel erősebb volt a hátszél a megengedettnél, így eredménye nem hitelesíthető.

A távolugrók versenyét nagyon megnehezítette a kavargó szél. Jellemző, hogy a kubaiak idei fedett pályás világbajnokának volt olyan kísérlete melynél 1.6 méter/másodperces ellenszél fújt, a hatodiknál viszont +2.1-es, amikor 8.83 méterig repült.

Echevarria mostani eredményénél a nemzetközi szövetség honlapjának statisztikája szerint csak nyolc nagyobbat jegyeztek fel korábban, s csupán négy atléta tudott ennél – bármilyen körülmények között is – messzebbre repülni. Három amerikai, a jelenlegi világcsúcstartó Mike Powell, a korábbi rekorder Bob Beamon és a szám négyszeres olimpiai bajnoka, Carl Lewis, illetve a korábbi szovjet klasszis, Robert Emmijan.

A mostaninál nagyobb ugrást csaknem 24 éve nem produkált senki: 1994. július 31-én Powell 8.95 métert, az 1991-ben elért világcsúcsával megegyező eredményt ért el Sestriere-ben 3.9 méter/másodperces hátszél segítségével.

A svéd fővárosban több más számban is remek versenyt láthattak a nézők.Női 100 gáton az amerikai Brianna McNeal 12.38 másodperccel, a világ idei legjobbjával győzött, egy tizeddel megelőzve a jamaicai Danielle Williamst. Férfi 400 gáton a katari Abderrahman Szamba ismét nagyon meggyőző volt, 47.41 másodpercre javította nemcsak 2018 legjobb eredményét, hanem az Ázsia-csúcsot is. Mögötte Karsten Warholm szintén remekelt, s 47.81-gyel, új norvég rekorddal ért célba.

Férfi diszkoszvetésben a jamaicai Fedrick Dacres a világbajnok litván Andrius Gudziusszal vívott nagy csatát, s végül riválisát mindössze nyolc centivel megelőzve győzött 69,67 méteres országos csúccsal. Mindketten dobókörbe lépnek a júliusi Gyulai Memorialon  is Székesfehérvárott. (mti)  A verseny eredményei a mellékletben megtekinthetők.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.