Junior csúcs és több jó eredmény a második nap élén Miskolcon

Halász Bence: 77,07 méterrel nyerte a kalapácsvetést az U23 OB-n

A miskolci Junior és Utánpótlás Atlétikai Bajnokság  második versenynapján országos U20 csúcsot és sok egyéni legjobbat regisztrálhatott a jegyzőkönyv. A rekord Mátó Sára  nevéhez fúződik, az Arak Up.Akadémia a 18. évében járó atlétája 400 gáton  ért el korcsoportos rekordot/ 57,86 mp. - kezdte beszámolóját az utanpotlassport.hu a vasárnapi eseményekről.

A maratoni hosszúságúra nyúlt nap a 10 kilométeres gyaloglókkal kezdődött, és a 4x400 méteres váltókkal zárult a Miskolci Atlétikai Centrumban. A délelőtti program a kalapácsvetőkről szólt, pontosabban a Dobó SE atlétáiról. Mind a két korosztályban, a férfiak és a nők mezőnyében is a szombathelyi klub versenyzői diadalmaskodtak. Az idősebbeknél a szombaton diszkoszvetésben is első helyezettek vitték a prímet, Halász Bence/ 77,07 m! és Gyurátz Réka/ 68,34 m, míg a juniorok között új egyéni csúcsaiknak köszönhetően Varga Donát, illetve Németh Zsanett nyakába akasztották az aranyérmet.

A 100 méteres gátfutásban aratott győzelmét követően hatványozottan Mátó Sára  volt a 400 gát esélyese. Az ARAK versenyzője nem is okozott csalódást, sőt: a győzelmet 57.86 másodperces, új junior országos csúccsal szerezte meg a remek formában lévő atléta/régi: 58,36 Antók Zsófia 1989. A hétpróba felnőttbajnoka természetesen boldogan nyilatkozott honlapunknak.

„- Reménykedtem a csúcsban, tudtam, ha sikerül úgy összerakni a futást, ahogy edzésen gyakoroltuk, akkor jó lesz az idő. Azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyire, természetesen nagyon örülök neki. A junior-világbajnokságon is ebben a számban indulok, bevallom, verseny előtt nem szeretem megnézni a nemzetközi eredményeket, így nem tudom mire lehet elég ez az idő. Az biztos, hogy amennyiben reális, szeretnék döntőt futni.”

A férfiak juniormezőnyében szintén fehérvári siker született, Csókás Nikolasz egyéni csúcsot futott. Az U23-as távolugrók versenyén is saját rekorddal avattak győztest, Pap Kristóf esélyt sem adott az ellenfeleinek, 7,53 méteres ugrással diadalmaskodott.

„- Javuló tendenciát mutattam az elmúlt versenyeken, egyre jobb a mozgásom és a sebességem is, így bíztam az egyéni csúcsban. Miután a felnőtt Európa-bajnokság szintje messze van, a júliusi válogatott viadalon szeretnék minél jobb eredményt elérni” – értékelt a Haladás versenyzője.

Ugyanezen korosztály női mezőnyében Lesti Diána szerzett aranyérmet, míg a fiatalabbak versenyén a 100 méter aranyérmese, Farkas Petra győzött magabiztosan. Utóbbi biztosan ott lesz a junior-világbajnokságon, míg a kecskeméti távolugró bízik abban, hogy kiharcolja az indulás jogát a berlini kontinensviadalra.

„- A héten ez volt a harmadik versenyem, így ma az volt a cél, hogy minél kevesebb ugrásból sikerüljön összehozni jó eredményt. A célom, hogy kvalifikáljak a felnőtt Európa-bajnokságra, nagyon boldog lennék, ha sikerülne, jó esélyt látok rá” – vélekedett a junior Európa-bajnoki ötödik Lesti Diána.

A versenynap egyik leginkább kiélezett küzdelmét a női 5000 méter hozta – az utolsó két körig. A két korosztályt egyszerre indították, s egészen a hajráig egyben volt az élboly. A végén a honvédos Tóth Lili Anna robbantott, és győzött az U23-as mezőnyben, míg a juniorok küzdelmét a békéscsabai Pavuk Tíra nyerte. Nem csupán ő, hanem korosztályában minden induló egyéni csúcsot futott. A férfiaknál Palkovits István több, mint egy perces előnnyel győzött a juniorkorosztályban, míg az idősebbeknél Juhász Balázs állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A fiatalabb korosztályra a junior-világbajnokság vár a nyáron, míg a legjobb U23-as versenyzők a berlini felnőtt Európa-bajnokságon bizonyíthatnak (forrás: utanpotlassport.hu/ Leiner Soma)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.