A maximum egy mindig kijjebb tolható határ

Dr.Baji Balázs az élsport összetevőiről, a hétköznapokról, a motivációról

A szezon után ismét visszatért állatorvosi hivatásához dr.Baji Balázs  világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutónk, de október közepe óta már az edzésekre is összpontosít.

Néha mindenkinek jól jön egy kis segítség, legyen bármilyen kitartó és elhivatott céljai felé való törekvésében. A legkitartóbbak pedig a csúcson sem pihennek meg, hiszen mindig van tovább. A Scitec Institute a bronzérmes gátfutót kérdezte sikerének titkáról.

– Mit jelent számodra az, hogy a maximumot nyújtsd?
– Úgy gondolom, hogy a maximum egy mindig kijjebb és kijjebb tolható határ, ami felé folyamatosan törekedni kell. Egy addig tökéletesnek hitt teljesítmény mindig tovább fokozható, csak a megfelelő szemlélet és hozzáállás szükséges hozzá. A maximumra való törekvés tulajdonképpen egy örök versenyfutás, de nem értelmetlen, sőt, ez ad értelmet a hétköznapoknak. A kritikus pillanatban pedig csak az tud igazán nyugodt maradni, aki tudja, mindent megtett, hogy aznap a maximumot nyújtsa.

– Élsportolóként mi az, ami segíti ezt a törekvést?
– A mai élsport borzasztóan kiélezett, és már nem elég, ha valaki keményen edz. Ma már az életmódod valamennyi szegmensét tudatosan kell kialakítanod a siker és a fejlődés érdekében. Különösen igaz ez a táplálkozásra, hiszen egy szakértő csapat által kialakított, egyénre szabott étrend gyakorlatilag az edzésen és a versenyeken nyújtott teljesítményünket alapozza meg. Ezt biztosítják számomra a Scitec Institute táplálkozás-szakértői, külön figyelmet fordítva arra, hogy a terv a meglehetősen feszített napi rutinomhoz is igazodjon.

– Mi az, ami segít a feladatokkal teli hétköznapokban?
– Számomra a legfontosabb a tervezés. Mivel a sport mellett állatorvosként is praktizálok, egy átlagos napomon kora reggel kezdek a rendelőben, majd a vizitek, operációk után már rohanok is a délutáni edzésre. A munka és a sport mellett természetesen nagyon fontos, hogy maradjon elég időm a pihenésre, hogy másnap is mindenhol toppon legyek.

– Mi motivál, mi az, ami mindig újra és újra előrevisz?
– Sikerem egyik fontos kulcsa az, hogy legyenek nagy álmaim és céljaim, ugyanakkor ezek az álmok és célok elérhetőek is legyenek. A siker élménye pedig nem arra ösztönöz, hogy hátradőljek, hanem hogy továbbmenjek új álmok és célok felé. (forrás: likebalaton.hu)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.