A megszokottól eltérő atlétikai versenyek az Ifjúsági Olimpián

Melléklet: a szakági versenyszámok lebonyolítása; Atlétikai kézikönyv

A Buenos Aires-i verseny hivatalos kiírása szerint - a NOB kérésére – a korosztályos világeseményektől eltérő rendben fognak megküzdeni az atléták, akiknek lényegében két egymást követő versenyt kell teljesíteniük, ebből áll majd össze a végső eredménysor. A szerencsésebbek saját számaikkal dupláznak, a pechesebbeknek viszont szakáguk más típusú számában is bizonyítaniuk kell.

Az ügyességi és a dobószámokban, szakágtól függően egy-két nap eltéréssel  újra versenyeznek a résztvevők. A magas- és rúdugrás kivételével négy-négy kísérlet áll majd a versenyzők rendelkezésére, klasszikus értelemben vett döntő nélkül. Hasonló a helyzet a rövidebb futószámoknál: 100, 200, 400 és 800 méteren, valamint 100/110 méter, illetve 400 méter gáton két-két fordulót tartanak, majd itt is az összesített eredmény határozza meg a végső sorrendet. Az első fordulóban a nemzetközi szövetség szabályai szerint sorolják be a futamokon résztvevőket, a második körben kiemelik a legjobb nyolcat, ők futhatnak egy döntőnek is beillő, ám hivatalosan nem annak nevezett versenyt, míg a többi atlétát arányosan osztják szét a futamok között.

Ami viszont a vezetők között is heves reakciókat váltott ki az az 1500 és 3000 méteres, illetve 2000 méteres akadályfutókat érintő szabály. Itt ugyanis nem elég, ha valaki saját számában kimagaslóan teljesít. Ahhoz, hogy érmes legyen, egy 4000 méteres mezei futáson is rajthoz kell állnia, és ott is jól kell szerepelni. A két versenyszámban elért helyzés összege dönti el az érmek sorsát.

A mellékelt Kézikönyv 6.1 pontja rendelkezik a lebonyolításról és az értékelésről.

Az ifjúsági Eb-ezüstérmes, a tavalyi, győri EYOF-on, azaz az Európai Ifjúsági Olimpián úgyszintén második helyet szerző Apáti Bence  is csak óvatosan mert beszélni céljairól.

„A pontozásos rendszer miatt nehéz bármit mondani. Az első futásba 1500-on mindent bele akarok adni, remélem sikerül magyar csúcs körüli időt elérnem. Utána lesz két nap regenerálódni a második verseny előtt. A többi Buenos Airesben kiderül” – fogalmazott a békéscsabai atléta az utanpotlassport.hu honlapon.

Az Ifjúsági Oimpán induló magyar atléta csapat:

Leányok/  Takács Boglárka Emese – 100 m, Molnár Janka – 400 m, Bacsa Fanni – 100 m gát, Urbán Zita – 2000 m akadály, Gebauer Maja – rúdugrás, Endrész Klaudia – távolugrás, Áts Viktória Melissza – hármasugrás, Rajczi Bianka – kalapácsvetés.

Fiúk/  Illovszky Dominik Márk – 100 m, Farkas Bence – 200 m, Apáti Bence – 1500 m, Huller Dániel Gellért – 400 m gát, Mihály Ádám Bence – rúdugrás, Fekete István – súlylökés, Péringer Márk – diszkoszvetés, Doma Benedek – kalapácsvetés

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.