A szombat is szépen fénylő ezüstöt hozott

Tovább gyarapodott a magyar csapat helyezéseinek és ifjúsági olimpiai kvótáinak száma

Bár a kalapácsvető Halász Bence négy éve fennálló U18-as világrekordja megdőlt a győri ifjúsági Európa-bajnokságon, nekünk ez sem volt szomorú nap. Igaz, Apáti Bencébe  úgy kellett lelket és energiát önteni 1500-on szerzett ezüstérme után – számol be a mozgalmas szombati napról az utampotlassport.hu.

Hiába várták a tévések, újságírók, videósok a vegyes zónában Apáti Bencét, aki a győri U18-as Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett 1500 méteren. Nem jött, nem jött, aztán egyszer csak szólt valaki, hogy nem is fog, mert a melegítőcsarnok előtt ápolják a földön. Egyértelművé vált, hogy ebből most nemigen lesz interjú – Bence félig ájult állapotban volt.

„Még sohasem verték meg, ha így megindult az utolsó kétszáz méteren. Nemzetközi versenyen sem, ezért van benne egy kicsi csalódottság – magyarázta a jelenetet Lengyák György utánpótlás-referens. – Ha sikerült volna győznie, az arany most adna neki energiát ahhoz, hogy talpra álljon.”

A realitás, a korábban elért idők alapján Bencének volt esélye valamelyik éremre, de az aranyra kevés. Még akkor is nehezen hittük el neki, hogy tényleg csak ez érdekli igazán, amikor simán megnyerte előfutamát és arról beszélt, hogy a döntőben majd ugyanezt a futást szeretné megismételni.

Hát majdnem megismételte. Egy kör után elfoglalta a középtávon igencsak kedvező második pozíciót, az utolsó kör előtt a harmadik helyen futott, de ez már sokkal rosszabbnak tűnt, mert be volt zárva. Lehetetlennek látszott a kitörés 300 méterrel a cél előtt, de egyszer csak robbantott valahogy, és amikor rákanyarodott a célegyenesre, már azt nem tudtuk elképzelni, hogy valaki utolérheti. A brit Elliott azonban – akit pontosan úgy hívnak, mint nagy elődjét ebben a műfajban, amelynek a szigetország a nagyhatalma – az utolsó húsz méteren lehajrázta.

Ettől még persze gyönyörű ez az ezüst, amely sorrendben a harmadik ezen az EB-n. Másféle medálunk egyelőre nincs is.

Bíztunk benne, hogy Molnár Janka i s odaérhet a dobogóra 400 méteren. Bár ő már az EB előtt arról beszélt, elsősorban azért fut, hogy 54 másodpercen belül beérjen. A célegyenes előtti kanyarban azonban már látszott, hogy ebből nem lesz érem, Janka azonban elérte, amit akart: egy századdal 54-en belül futott és hatodik lett.

Aztán önmagához hűen beszélt nekünk, már amennyire beszélni tud valaki e kegyetlen, irtózatos savasodással járó szám után: „Teljesen elégedett vagyok és boldog a hatodik hellyel is. Számítani lehetett rá, hogy a felső kanyarban többen elmennek mellettem, de húztak is előre.”

Aranya még lehet a magyar csapatnak, de a zárónapon, vasárnap inkább ezüst- vagy bronzérem néz ki Huller Dánielnek  400 gáton. Az elődöntőben a negyedik legjobb időt érte el úgy, hogy 51.96-tal ismét magyar rekordot állított fel, vagyis egyre csak felülmúlja önmagát ezen a nyáron. 100 gáton Bacsa Fanni  13.63-mal éppen befért a fináléba, ott viszont – ha nem ugrik ki – kvótát szerez majd vasárnap az ifjúsági olimpiára, hiszen ebben a számban tízen mehetnek Buenos Airesbe. (Huller Daninak ehhez érmesnek kellene lennie.)

A szombati versenynapon Apáti Bence és Molnár Janka mellett kvótát szerzett a kalapáccsal egyéni csúcsot dobó és negyedik helyet szerző Doma Benedek, a 200 méteren nyolcadik Farkas Bence és a 2000 méter akadályon szintén nyolcadik Urbán Zita.

Az ukrán Mihajlo Kokan 87.82-vel nyerte meg a kalapácsvetést, megdöntve Halász Bence ifjúsági világcsúcsát, amelyet négy éve Bakuban állított fel (87.16). (Arday Attila – utanpotlassport.hu)

 

Urbán Zita U18 EB nyolcadik

Dátum: 
2018. július 7.
Szerző: 
Balássy László/ olimpia.hu
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)

Farkas Bence U18 EB nyolcadik

Dátum: 
2018. július 7.
Szerző: 
Balássy László/ olimpia.hu
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.