Az év atlétái – 4. rész, Kőszegi Míra

Kőszegi Míra
Arccal a gátak felé, és a távot is megduplázza.

Egy újabb EYOF-hős! Kőszegi Míra is ezüstérmes lett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, és az ottani másik második helyezettünkhöz, Varga Grétához hasonlóan végül ő is megkapta az „Év ifjúsági atlétanője” címet 2019-ben. A Budafoki MTE 17 éves futónője, Bartha Attila tanítványa sikert sikerre halmozott idén, és áttört fontos határt 200 méteren: a 24 másodpercet, amikor május 12-én Győrben 23.95 (+1.0) másodperc alatt tudta le a félkörös távot – amelyen aztán két hónapra rá az EYOF-ezüstérmet is szerezte. Mégsem ezzel a versenyszámmal vannak nagy tervei.

 

– Mik voltak számodra ennek az évnek a fénypontjai atlétikában?

– Sikerült a fedettpályás U18-as országos csúcsot kétszáz méteren háromszor is megjavítanom, majd szabadtéren egyszer. A 4x400-as váltóval pedig felnőtt fedettpályás országos rekordot futottunk Ostravában, Nádházy Evelinnel, Molnár Jankával és Simon Virággal. Az U20-as Európa-bajnokságon 4x400 méteren negyedikek lettünk Mátó Sárával, Molnár Jankával, Simon Virággal, Répássy Hannával és Tóth Fruzsinával, végül az EYOF-on kétszáz méteren második lettem.

– Mutatós lista. Rég ért el sprinterünk ilyen sok szép eredményt egyszerre. Mekkora még a legjobb időidben a fejlődési potenciál?

– Most újra négyszáz gátra készülünk, remélem, hogy ott fogok tudni majd jó időt futni. Kétszáz méteren pedig szintén remélem, hogy van még bennem, és összejön egy jó egyéni csúcs.

– A négyszáz gát ötlete honnan jött?

– Tulajdonképpen idén is csak azért lett a kétszáz méter a fő számom, mert a junior Eb-ről nem értem volna át az EYOF-ra a négyszáz gátra, mivel azt korábban rendezték Bakuban. A négyszáz gát pedig főleg a magasságom és a hosszú futólépteim miatt került az első helyre.

– Hány centi magas vagy most?

– Száznyolcvanhárom-száznyolcvannégy.

– És mit mondanak a hozzáértők, meddig nőhetsz még?

– Körülbelül két-három éve nem nagyon növök, úgyhogy már nem hiszem, hogy fogok.

– A magasugrásra nem gondoltatok az edződdel, hogy kipróbáld?

– Nem igazán, mivel sajnos az egyesületünk nem rendelkezik magasugródombbal, és Attila bácsi is inkább futó, illetve gátas edző.

– És fedett pályán milyen távokon tervezel versenyezni: hatvan gáton, vagy ott marad továbbra is a kétszáz sík?

– Kétszáz méteren nem valószínű, hogy itthon indulni fogok, mert könnyen megfájdulnak a lábaim az élesebb kanyarok miatt, így ha minden igaz, négyszáz méteren fogok főleg.

– És mik a terveid a következő évre? Lehet az is hasonlóan sikeres, mint az idei?

– Igazából nem annyira szoktam tervezgetni, és célokat is csak ritkán tűzök ki, minél jobb időket szeretnék futni, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Most fogok az U20-as korosztályba lépni, így ott a legfiatalabbak közé tartozom, ami biztosan meg fogja nehezíteni az előttem álló évet, de ennek ellenére is nagyon várom már a szezont.

– Egyébként bent vagy kint szeretsz jobban versenyezni?

– Fedett pályán annyiból jobb, hogy minden táv rövidebbnek tűnik, viszont a kanyarok nem nekem lettek kitalálva. Szabadtéren sokkal jobb eredményeket lehet elérni, és ott lehet csak négyszáz gátat futni, így azt jobban várom.

– Mint kiderült, már javában készülsz: hol tartotok a munkában, heti hányat edzel most és hol?

– Heti hat edzésem van, három erősítő- és három futóedzés a BOK-csarnokban. Úgy érzem, hogy jól haladunk.

– Semmi sérülés, hátráltató tényező?

– Szerencsére nincs semmi.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.