Az év atlétái – 6. rész, Mátó Sára

Az ARAK Utánpótlás Akadémia tehetsége kapta az év junior női atlétájának járó díjat a Magyar Atlétikai Szövetség évzáró gáláján.

Mátó Sára a második legjobb idővel érkezett a svédországi U20-as Európa-bajnokság 400 méteres gátfutásának döntőjébe, ahol elképesztő versenyzéssel nemcsak ezüstérmet szerzett, de az U20-as országos csúcs mellett, az U23-as korosztály 35 éves rekordját is megjavította.

Sára az ötös pályáról indult az svédországi Boras városában rendezett U20-as Európa-bajnokságon a 400 m gátfutás fináléjában. A magyar leány rendelkezett jobb eredménnyel, 58.49-el (és 57.57-es egyéni csúccsal), s a második idővel került a döntőbe. A versenyzők bemutatásakor egyszerre látszott arcán a döntőbe jutásnak szóló felszabadultság és a nagy lehetőség miatti izgalom, így a köszönéskor a kezéből mosolyogva szívecskét formáló székesfehérvári lány a következő pillanatban már koncentráltan fújtatott nagyot, látszólag gondterhelten. Gond azonban szál sem volt a versenyen, jól kezdett, bár az első lépések után még a középmezőnybe olvadt, ám egyre dinamikusabbá és lendületesebbé vált. A mezőnyből többen is bekezdtek.

Ami várható volt: a hármas pályán nyargaló Femke Bol se fog lemaradni az elején. A holland európai ranglistavezető elképesztő iramot diktált, és már a táv felénél körvonalazódott, hogy őt ma senki nem veri meg Borasban. A célegyenesbe fordulva azonban Bol mögött az ARAK Utánpótlás Akadémia reménysége, Mátó tűnt fel másodikként, és a futam végéig megtartva pozícióját, 56.89-es időeredménnyel száguldott át a célvonalon.

A 18 éves magyar ezzel nemcsak saját egyéni és U20-as országos, hanem Szopori Erika 1984-ben, Prágában futott U23-as országos csúcsát (57.18) is megjavította. A szezon kezdetén a szakemberek 57 eleje körüli időt vártak tőle az Eb-n, ő azonban az év versenyén bebizonyította, hogy a bűvös 57-esen belül is képes teljesíteni, ezüstérmet szerezve Magyarországnak a kontinensviadalon. Bol 56.25-tel nyerte az Eb-t, a harmadik a spanyol Sara Gallego lett (57.44).

– Többen is érmesek lettünk a korosztályos Európa-bajnokságon, igaz, nekem sikerült országos csúcsot is futnom. Nem mondanám, hogy számítottam a díjra, de nagyon örülök neki, mivel 120 százalékot tettem bele a felkészülésembe – nem csak idén, mindig is.

Tölgyesi Előd tanítványa remek évet zárt: ezüstérmet szerzett 400 gáton az U20-as Európa-bajnokságon, ráadásul 56.89-es idejével új junior magyar csúcsot ért el.

– Nagyon sikeres évet zártam, ki tudtam hozni magamból a maximumot. Talán az idei az első év, hogy ezt elmondhatom, és ez tökéletes motivációt jelent 2020-ra.

Amennyiben Sára fejlődése töretlen marad, izgalmas év elébe nézünk.

– Szeretnék tovább javítani az egyéni csúcsomon – ha nem is teljes másodperceket, de tizedeket, századokat mindenképpen, illetve, ha már kvalifikáltam magamat, szeretném a felnőtt Európa-bajnokságon kihozni magamból a maximumot.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.