Baji Balázs összefogást kezdeményez a magyar atlétika jövőjéért

Baji Balázs

A magyar atlétika jövőjét féltő, ezért összefogást kezdeményező posztot tett ki a Facebook oldalára kedden délelőtt Baji Balázs, a gátfutás világbajnoki bronzérmese és Európa-bajnoki második helyezettje. A szabadtéren és fedettpályán 17-szeres magyar bajnok Honvéd-atléta, akit 2017-ben az Év magyar sportolójának választottak meg, úgy gondolja, hogy olyanok dönthetnek sportága jövőjéről, akik keveset tudnak az atlétikáról. Még kevésbé a hazai pálya előnyeiről, annak felemelő érzéséről, a sokat emlegetett szurkolói „hátszélről”, miként arról sem, hogy Magyarország ötödik legeredményesebb sportágának nincs korszerű edzésközpontja, ahogy a legrangosabb nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas sportlétesítménnyel sem rendelkezik.

Bajit versenyzőtársai közül posztjában azonnal a támogatásáról biztosította a súlylökő világbajnok Márton Anita, majd Krizsán Xénia, az U23-as Európa-bajnok és junior világbajnoki ezüstérmes hétpróbázó.

A bejegyzésekkel találkozó SzPress Hírszolgálat megkereste a kezdeményező szerepet vállaló élsportolót, és először is azt a kérdést tette fel Baji Balázsnak, hogy miért kellett védelmébe vennie a magyar atlétikát, amely 2023-ban, történetében először lehet a sportág csúcseseményének, a szabadtéri világbajnokságnak  a házigazdája?  

Számunkra, akik az atlétikában élünk, maga volt a csoda a tavalyi hír, hogy Budapesten lesz a 2023-as világbajnokság. Sokan nem adtak volna egy lyukas garast sem érte, de győztünk, elnyertük a rendezést! Fontosnak érzem mindig és mindenhol elmondani, hogy nekünk, akik tudjuk milyen nehéz a pályán és a pályán kívül is kiemelkedő eredményt elérni, a hazai világbajnokság az álmunk és azt valóra is szeretnénk váltani. Fontos, hogy az atlétikáért, és nem pusztán a 2023-as vébéért kell hallatni a hangunkat, és most erre kérem a sporttársaimat és mindenkit, aki szurkol nekünk. A magyar atlétika hatalmas lehetőség előtt áll, hiszen egy ekkora volumenű eseménynek olyan pozitív hozadékai vannak a sportág egészére nézve, amelyek felbecsülhetetlenek. Már az esemény előtti években elindulhatnak olyan fejlesztések, amelyek évtizedekre fejlődési pályára állíthatják a magyar atlétikát, arról nem is beszélve, hogy hihetetlen élmény lenne hazai közönség előtt versenyezni. Nemcsak Budapest, hanem minden magyar atléta és atlétikában dolgozó páratlan lehetőséghez jutott, ezzel élni kell! – hangoztatta Baji Balázs.

– Mivel a posztjában félszet is említ, mindenképpen válaszra vár, hogy valójában mitől tart, milyen rossz döntéstől?

– Egy sportoló sohasem engedhet a félelmeinek, én sem teszem azt, bízok az elvégzett munkában, hiszek a sikerben, amiért mindent meg is teszek. Semmiképpen sem szeretném viszont, ha utólag fognánk a fejünket, hogy milyen lehetőséget szalasztottunk el. Senki sem gondolhatja azt komolyan, hogy nem lenne jó nekünk a budapesti atlétikai világbajnokság. Vannak olyanok, akik azt mondják, hogy minek világbajnokság olyan sportágnak, amely pár száz embert érdekel csupán. Szeretném, ha bebizonyítanánk, hogy nagyon sokan vagyunk, akik szeretjük az atlétikát, hatalmas közösséget alkotunk. Egy-egy budapesti futóverseny alkalmával látható, hogy tízezrek állnak rajthoz, akik nem csak passzív szemlélői a sportnak, hanem aktív részesei is. Azt szeretnénk, ha ők még többen lennének, ehhez pedig a vb nagyszerű eszköz lehet.

– Hisz abban a mai posztja után, hogy megértő szavakra talál, amelyek sokezer, vagy inkább soktizezer támogatást kifejező klikkelésben testesülnek meg?

– Úgy vélem, hogy egy sportág nemzedékek ügye, ami mellett kiállunk. Bízom benne, sokan fognak támogatni minket. Minden sportoló, minden szurkoló számít, aki hallatja a hangját. Abban is bízok, hogy széles körben sikerül megértetni azt, hogy számos hozadéka lenne a világbajnokságnak, és ebből csak egy elem az edzőközpont, amiből nekünk, atlétáknak nemhogy Budapesten, de országosan sincs egy sem.

– Kérdés, hogy elégedett lenne, ha a világhálón szerte kürtölt véleményének a hatására napokon belül megmozdulna az atlétika híveinek népes tábora, majd más sportágak képviselői, köztük világhírességek is az egyetértésüket fejeznék ki?

– Elégedett akkor leszek, ha egy sikeres világbajnokságon, tomboló közönség előtt sikerül nekem és sok más magyar atlétatársamnak kiemelkedően teljesítenie. Akkor megnyugszok. Addig küzdök magamért, a többiekért és ezért a csodálatos sportágért. – hangsúlyozta a magyar és a nemzetközi atlétika büszkesége.

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.