Csúcsot döntve ért a legjobbak közé

Kozák Lucával beszélgettünk

Kozák Luca szenzációs országos csúcsot futott 60 méter gáton március elején Glasgow-ban, a Fedettpályás Európa-bajnokságon. 7.97 másodperces ideje a legjobb volt az elődöntőben. Egy sajnálatos bokaficam miatt a fináléban nem állhatott rajthoz. Ma már csak a szép és pozitív élményekre emlékszik országos csúcstartónk, aki szabadtéren is megmutatná, mit tud.

Debreceni kiválóságunk számára fantasztikusan sikerült a fedett szezon, a kontinensviadalt megelőző magyar bajnokságon óriási csatát vívott Kerekes Grétával az aranyéremért – mindössze egy századmásodperccel kapott ki. Szomorúságra nem volt oka, hiszen 8.03-s ideje óriási egyéni csúcsot jelentett a fiatal gátas számára.

„Nagyon jól kezdődött a szezon, már az első versenyemen sikerült 8.07-et futnom, ami akkor egyéni legjobb volt. Ezek után nagyon stabilan futottam a 8.07-8.08 másodperces időket, titkon reménykedtem benne, hogy az országos bajnokságon vagy az Európa-bajnokságon ki fog jönni ebből a stabil formából egy még jobb eredmény is. 

A Glasgow-i kontinensviadalon nagyon szerettem volna a legjobb 8-ba bekerülni, a mezőny rettentően sűrű volt, tudtam, hogy ez nem lehetetlen, de nem is lesz könnyű feladat.”

Glasgow-ban 34 esztendeje fennálló országos csúcsot adott át a múltnak. „A versenyeimet teljesen úgy építettük fel az edzőmmel, Suba Lászlóval, hogy az Eb-re élesedjek igazán. Tudtam, hogy tudok 8 másodperc körül futni, de ahhoz mindennek össze kell jönnie. Skóciában a középdöntőben összejött: jó pálya, jó mezőny, hibátlan futás.”

Mint mondja, fantasztikus érzés magyar csúcstartónak lenni, bár még mindig alig hiszi el, mekkora tettet hajtott végre. „Bevallom őszintén, kicsit még mindig furcsa belegondolni, hogy egy magyar nő sem futotta le nálam gyorsabban ezt a távot. A korábbi rekordot Siska Xénia tartotta, aki egy zseniális gátas volt.

Hatalmas dolog magyar csúcsot tartani, szépen lassan kezdem elhinni, hogy oda tudok majd érni a legjobbak közé. Emellett nagy motivációt is jelent ez nekem a nyárra vonatkozóan, nagyon várom már, hogy szabadtéren is meg tudjam mutatni, mit is tudok.”

Glasgow-ban a döntőben nem futhatott. Szerencsére sérülése nem súlyos, hamarosan újra elkezdheti az edzéseket. „Egyáltalán nincs nagy baj, már sétálgatok, gyógytornázok, tényleg pár hét és újra 100%-os leszek. Lesz egy kis lemaradásom ugyan, de ez abszolút nem fogja befolyásolni a nyári szezonomat. Végtelen gratulációt, biztatást, kedves üzenetet kaptam. Próbáltam mindegyikre egyesével válaszolni, mert tényleg sokat jelentenek nekem. Ami a következő időszakot illetti, március végén utazunk Dél-Afrikába edzőtáborozni, akkorra szeretnék teljes értékű edzésmunkát végezni már. Nyáron a középpontban a dohai világbajnokság lesz. Mivel a szokásosnál kicsit később rendezik, így csak június elején szeretnék majd elkezdeni versenyezni.”

(foto: MTI)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.