Egyéni csúcsok, világbajnoki kvóták

Óriási volt az idei Gyulai István Memorial

Nguyen Anasztázia 6,70 méteres egyéni csúccsal a harmadik helyen végzett női távolugrásban, míg Márton Anita 18 méter feletti teljesítménnyel negyedik lett női súlylökésben a székesfehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A női távolugróknál kiváló mezőny gyűlt össze. A favoritnak a szerbek fedettpályás világbajnoka, Ivana Spanovic számított, de mellette többek között a 2016-ban olimpiai bajnok amerikai Tianna Bartoletta, a 2015-ös világbajnoki ezüstérmes brit Sarah Proctor, valamint a 2012-ben olimpiai ezüstérmes orosz Jelena Sokolova is indult. Így a szám jelenlegi legjobb magyarjának előzetesen nem sok esélye volt a dobogó közelébe férkőzni.

A körülmények nem alakultak a legideálisabban a távolugrók számára, hátszél fújt, de változó intenzitással, így az atlétáknak komoly nehézséget jelentett, hogy jó helyen érjenek a deszkához. Sok volt a belépés, vagy az olyan, amikor messze elmaradtak a deszkától az indulók.

Nguyen Anasztázia ugyanakkor jól alkalmazkodott és már első ugrása is kiválóan, 6,46 méteresre sikerült. A másodikban kicsit ugyan távolról rugaszkodott el, de messzire, egészen 6,70 méterig repült, amivel átvette a vezetést. Az MTK Budapest 26 éves atlétája a nagy egyéni csúcs után is összeszedett maradt, 6,63-mal folytatta és a verseny végéig jól ugrott, igaz, javítani már nem tudott. Az első helyről előbb Spanovic taszította le Nguyent a harmadik sorozatban elért 6,80 méteres eredménnyel, a győzelmet viszont nem ő, hanem végül Sokolova szerezte meg 6,81-gyel.

A hétpróbában olimpiai kvótás Krizsán Xénia 6,22 méteres teljesítménnyel nyolcadik lett.

– Azt hiszem, ilyen jó sorozatot még soha nem ugrottam – mondta a verseny után mosolyogva Nguyen, aki korábban 100 méteren versenyzett, ez az első teljes szezonja távolugróként.

– Néha még magam is elfelejtem, hogy távolugró vagyok, noha egyébként már annak vallom magam - tette hozzá az MTK atlétája, akit már csak két centiméter választ el a világbajnoki szinttől.

– Remélem, hogy ez a 670 centiméter olyan lesz, mint amikor százon először kerültem 12 másodperc alá. Nagyon nehezen sikerült, de akkor átszakadt egy gát, és azt követően alig futottam azon kívül – nyilatkozta Nguyen, aki szeretne ott lenni a dohai vb-n, mert az a verseny az olimpia szempontjából is „jól fizet”.

Az olimpiai bronzérmes, fedettpályás világbajnok Márton Anita az utóbbi időszakban magához képest visszafogott eredményeket produkált, olykor a 18 métertől is elmaradt. Mint mondta, fizikálisan kiváló állapotban van, ám egy technikai gond miatt nem megy úgy a versenyzés, ahogy szeretné. Székesfehérváron már az első lökésénél egyértelművé vált, hogy sikerül javítania az elmúlt viadalokon mutatott eredményein, másodikra pedig a 18 méteres vonalat is túllökte (18,08 m). A harmadik körben megint javított, 18,38 métert ért el, és ennél ugyan később nem tudott jobbat lökni, viszont így is elégedetten zárta - a negyedik helyen - a Gyulai Memorialt.

– Őszintén örülök ennek az eredménynek. Tényleg jó erőben vagyok, érzem magamban a jó eredményt, de a technikai probléma továbbra is nehezíti a dolgomat, viszont a 18,38 méter egy lépés előre - nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita, aki a tavalyi szabadtéri szezont lábsérülése miatt kihagyta. Mint mondta, a hosszú szünet eredményezte a mostani problémáit, ám edzőjével gőzerővel dolgoznak annak megoldásán.

Halász Bence legyőzte az olimpiai- és az Európa-bajnokot. A Dobó SE sportolója 77.36 méteres dobással második helyen végzett kalapácsvetésben.A számot - immár negyedik alkalommal - a lengyel Pawel Fajdek nyerte, 80.49 méterrel. A harmadik helyet honfitársa, Wojciech Nowicki (76.60) szerezte meg. Rába Dániel 9. (71.93) Pásztor Bence 10. (70.84) Hudi Ákos 11. (69.69) helyen zárt.

A futószámokban közben férfi 400 méteren a bahamai Steven Gardiner kifejezetten erős idővel, 44.45 másodperccel győzött, a nőknél a bahreini Salva Eid Naser pedig 50.13-mal diadalmaskodott.

A férfiaknál a 400 gátat Byron Robinson nyerte, 49.53-mal, a második helyen Yasmani Copello ért be, míg a dobogó harmadik fokára Amere Lattin ért fel. A magyar csapatot Koroknai Tibor képviselte, aki remek futással, 50.61-es idei legjobbjával az 5. lett.

A verseny legnagyobb sztárjai egytől egyig fantasztikus teljesítménnyel rukkoltak elő kedden a székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, melyen női 100 gáton Kozák Luca és Kerekes Gréta is 13 másodperc alá került, ezzel teljesítették a világbajnoki szintet.

Az idei fedettpályás Európa-bajnokságon 60 gáton egyaránt döntős Kozák és Kerekes - akik közül előbbi sérülés miatt nem futhatott az Eb-fináléban - a dobogós helyek sorsába nem szólhatott bele, ám mindketten felvették az amerikai vágtázók ritmusát: előbbi 12.90 másodperccel megközelítette, utóbbi pedig 12.93-mal megjavította egyéni csúcsát, ráadásul mindketten közel kerültek a 12.84-es olimpiai kvalifikációs szinthez.

– Nagyon jó volt, hogy mindketten rajthoz állhattunk a versenyen, mert itt is húztuk, motiváltuk egymást – mondta a verseny után Kerekes, aki szemmel láthatóan nagyon boldog volt az elért eredményével.

– Jó mezőnyben könnyebb jó eredményt futni, mint rosszban, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mindketten így zártunk – tette hozzá Kozák.

Az amerikai „háziversenyt” a világcsúcstartó Kendra Harrison nyerte 12.60 másodperccel az olimpiai második Nia Ali (12.63) előtt.

A szervezőknek a világ jelenlegi két legjobb hármasugróját, a kétszeres olimpiai bajnok Christian Taylort és az idei ranglistát 18,10 méterrel vezető Will Claye-t is sikerült Székesfehérvárra csábítaniuk, nem titkoltan azzal a céllal, hogy emlékezetes versenyt produkáljanak. A két amerikai sztár nem is okozott csalódást, végig centikre voltak egymástól, négy sorozat után Taylor 17,68, Claye 17,66 méterrel állt, amikor az ötödik körben előbbi 17,93-ra szállt, amire Clay-nek már nem volt válasza.

Idén nem rendeztek 100 métert, a férfi és női 200 méter azonban kárpótolta a sportág rajongóit: a férfiaknál a 100-as ranglistavezető amerikai Christian Coleman 19.91 másodperces versenycsúccsal győzött, megelőzve többek között a vb-címvédő török Ramil Guliyevet (20.23 mp), a nőknél pedig a 400-as olimpiai címvédő bahamai Shaunae Miller-Uibo 22.18-cal, Colemanhez hasonlóan versenycsúccsal győzött.

Forrás: MTI

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.