Futószámok - állócsillagok

400-on és 3000 méteren sem maradunk klasszisok nélkül a Gyulai István Memorialon.

A magyar atlétasztárok, így Márton Anita, Halász Bence, Kővágó Zoltán, Krizsán Xénia, Gyurátz Réka mellett a korábbi hírleveleinkben, számos más világklasszis között, eddig már öt olimpiai bajnoki címvédőt is bejelentettünk:

Christian Taylor (férfi hármasugrás), Dalilah Muhammad (női 400m gát), Tianna Bartoletta (női távolugrás), Anita Włodarczyk (női kalapácsvetés – ő egyúttal a szám világcsúcstartója is) és Dilshod Nazarov (férfi kalapácsvetés). Az is ismeretes már, hogy utóbbi versenyszámban a háromszoros világbajnok Paweł Fajdek és az Európa-bajnoki címvédő Wojciech Nowicki is dobókörbe lép.

Ezúttal három futószámról adunk hírt.

Férfi 400 méteren a legnagyobb név a verseny csúcstartója, a londoni világbajnokság ezüstérmese, a bahamai Steven Gardiner. A 43.87 mp-es egyéni csúccsal rendelkező, magasra nőtt, karibi futó várható formáját tekintve sokatmondó, hogy a szezont egy 20.04 mp-es 200 méterrel kezdte…

De nem lesz könnyű dolga!

Legnagyobb ellenfelei közül a londoni olimpiai ezüstérmes Luguelin Santos (e.cs. 44.11) tudja hova jön, mert tavaly a dominikai futó nyerte meg Székesfehérváron az egykörös versenyt.

Mellettük a londoni világbajnokság 4. helyezettje, a botswanai Babaloki Thebe (44.02) és az amerikai bajnok, Kahmari Montgomery (44.23) számítanak leginkább esélyesnek.

Sokatmondó, hogy a tervezett mezőnyben csak olyan futók vannak, akik már futottak 45 mp-en belüli 400 métert!

A hölgyek 400 méteres versenyszámában a címvédő világbajnok, amerikai Phyllis Francis is visszaigazolta a részvételét. Az egyéni vb-arany mellett az USA váltóval is győzött Londonban, előtte pedig Rióban lett 4x400-on olimpiai bajnok.

Az elsőszámú esélyes azonban talán mégsem ő, hanem a bahreini színekben versenyző Salwa Eid Naser, aki a vb-n ezüstérmes lett Francis mögött, de a 2018-as Gyémánt Liga Döntőt ő nyerte, és az egész tavalyi szezonban csak egyetlen versenyen kapott ki, míg az idén eddig veretlen!

De rajtuk kívül sem akárkik lesznek a mezőnyben: Shericka Jackson (Jamaica) Rióban bronzérmes volt egyéni 400 méteren, honfitársa, Stephanie McPherson az IAAF világranglistán pillanatnyilag a 2. helyen áll, a lengyel Justyna Święty-Ersetic tavaly Berlinben lett a táv Európa-bajnoka, és a többi induló is jócskán 51 mp-en belüli legjobbal büszkélkedhet.

Férfi 3000 méteren pedig jól mutatja a színvonalat, hogy három olyan sportoló is van a mezőnyben, aki már futott 13 percen belüli 5000m-t: a kenyai Richard Yator (12:59.44) és két etióp, Abadi Hadis (12:56.27) illetve Telahun Haile Bekele (12:52.98).

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.