Gulyás Gergely szerint eldőlt, hogy megrendezhető az atlétikai vb (Lapszemle)

Az index.hu összefoglalója.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte az MTI-vel, a kormány úgy tekinti, hogy a csepeli és a ferencvárosi kerületi önkormányzat döntésével eldőlt: a 2023-as atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető. De hozzátette, hogy természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület. 

Gulyás a csepeli önkormányzat korábbi és a ferencvárosi képviselő-testület hétfői döntésére reagálva azt mondta: a kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, és a két önkormányzat egyirányú állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely feltétlenül szükséges az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. 

A kormány javaslatoknak tekinti azokat a feltételeket, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott. Gulyás szerint ezek olyanok, amelyek beépíthetőek az atlétikai központ fejlesztésébe, továbbá abba a zöldparkfejlesztésbe, amely ezen a területen a korábbi tervek szerint megvalósulna. 

Hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, hogy támogatja az atlétikai vb-t, ha öt pontját teljesíti a kormány. A következők a feltételei: 

► Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra. Karácsony szerint budapesti emberéletek ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.
► A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsportberuházások lennének.
► „Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.”
► Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
► A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.