Luca lát, érzékel és olvas a pályán

Interjú Suba Lászlóval

Kozák Luca elképesztő országos csúcsot futott hatvan méter gáton a Glasgow-i Fedettpályás Európa-bajnokságon, 7.97-s ideje a legjobb volt az elődöntőben. Egy peches bokaficam miatt mégsem állt rajthoz a döntőben. Edzője, Suba László értékelt a kontinensbajnokságot követően.

-Mikor látta Lucán először, hogy kiemelkedő eredményekre lehet képes gátfutásban?

Tizenhárom éves volt, mikor előző edzője, Faragó Klára a figyelmembe ajánlotta, és mondta, hogy a kislány ugyan nem szereti a gátfutást, de szerinte érdemes lenne megpróbálkoznom vele. Így is lett, és ügyesnek bizonyult, mert egy, másfél év múlva már nagyon szép eredményei voltak.

-A tavalyi szabadtéri szezon volt az áttörés. Az alapján mit várt tőle a mostani Fedettpályás Európa-bajnokságon?

Helyezésekről sosem szoktunk beszélni, mindig az a célunk, hogy az előző évinél jobb időt fusson. 2018-ban 8.09 volt a legjobb ideje hatvan gáton, ezt akartuk 2019-ben túlszárnyalni. A fedett pályás szezon mindössze öt hét volt, ami nem hosszú idő, és Luca a versenyein 8.07 és 8.11 közötti időket produkált, egyébként a végén a leggyengébbet, és úgy vélekedtünk, ennél tud ő jobbat is. Ez már az országos bajnokságon is bebizonyosodott, amikor 8.03-mal lett második, de abban a futásban is voltak hibák.

-Akkor, ha elvárás nem is, várakozás azért lehetett Önökben.

Az Európa-bajnokságról csak annyit tudtunk biztosan, hogy szoros verseny lesz, mert tizenhat sportoló volt 1.2 tizedmásodpercen belül egymáshoz képest. Ez annyit jelent, hogy nem lehet félvállról venni semelyik futamot sem, mert ha az ember a végén kienged, a hajrában bárki bejöhet elé. A 8.08-s előfutam után éreztük, hogy ebben több van, mert egy váratlanul jó rajt után kicsit visszadőlt a harmadik gát után, az elődöntőben viszont tökéletesen futott, nemcsak az ellenfeleket lepte meg, hanem engem is.

-Mikor várt tőle nyolc másodperc alatti eredményt?

A téli felkészülés alatt bizonyította, hogy ez akár már idén lehetséges. Egyrészt sokat erősítettük azokat a testrészeket, amelyeket kellett, másrészt a mért eredményei is ezt sugallták. Volt, aki már az országos bajnokságon is hasonlót várt tőle, utána pedig szinte mindenki ilyesmit fogalmazott meg, és be is jött. Szóval, annyira engem sem lepett meg ez a 7.97-es, új országos csúcs.

-Hogyan reagált, mikor meglátta Glasgow-ban Luca balszerencsés bokasérülését?

A pálya másik oldalán, a rajtnál álltam, így nem láttam, amikor visszapattant a szivacsfalról, mert azt figyeltem, ahogy a kivetítőre írták ki az eredményeket. Akkor sem tudtam még semmiről, amikor a lelátó mögött mentem hozzá, sőt, már azon gondolkoztam, van még öt óránk a döntőig, mit csináljunk ennyi idő alatt, mert volt valami, amit ki szerettünk volna próbálni. Mielőtt azonban odaértem volna, elkezdték kérdezgetni tőlem a magyar stáb tagjai, hogy mi van Luca bokájával? Akkor tudtam meg én is, láttam a felvételeket, és azt gondoltam, ha ez igaz, akkor ebből nem lesz döntő.

-Nehéz volt meghozni a döntést, hogy nem indul?

Abban a helyzetben már nem. Bár Luca nagyon mondta, hogy ő mindenképen futni fog, de én tudtam, mi tudtuk, hogy ezzel nem lehet viccelni, mert elég egy rossz lépés, a rossz terhelés miatt pedig másik láb is megsérülhet, és az egész szezonunk rámehet. Nagyjából két óra múlva, a hotelben már ő is belátta, hogy igazából nincs más lehetőség, meg kell hoznunk ezt a fájdalmas döntést, és nem szabad rajthoz állnia a döntőben. Rengeteget ártott volna, ha ott és akkor futott volna, mert a nagyobb cél, az olimpia sokkal fontosabb.

-Ön szerint Luca egészségesen az éremre is esélyes lett volna Glasgow-ban, vagy kifutotta magát az elődöntőben?

Látni kellett az elődöntős futását, milyen könnyedén sprintelt az utolsó gát után. Nem is emlékszem hasonlóra korábbról, nagyon jó formában volt, és amúgy is olyan alkat, akit inspirál a tét. Éremről beszélni nem érdemes, mert ki tudja, mi lett volna, ha fut a döntőben, de azt tudni kell, hogy Lucának hagyományosan a harmadik futama a legjobb egy versenyen.

-Min kell még csiszolniuk?

A maximális erőt még nem érte el, amiben sok lehetőség van, és így a gyorsaságát is lehet még fejleszteni, száz méteren szerintem képes lenne 11.20 körül is futni. Azzal már nagyon-nagyon elégedett lennék. A lendítésekben is rendszeresen sok marad, itt elsősorban a kar és a törzs munkájára gondolok, a lábmunkája sokat fejlődött az elmúlt időszakban.

-Mentálisan mennyire erős?

Azt szoktam mondani, hogy nagyon intelligens versenyző. Lát, érzékel és olvas a pályán, teljesen rá tud hangolódni a versenyre. Nem szokott azon problémázni, ha három perccel tovább tartják benn őket a call-roomban, nem idegesíti, ha a szélén, a nyolcas pályán kell futnia. Sosem keres kifogásokat, csak a futással van elfoglalva, ezért nekem élesben szinte már nincs is más dolgom, csak figyelni.

-Mennyit kell kihagynia a sérülése miatt?

A klub szakembereinek véleménye szerint a terápia után már lehet könnyebb erősítéseket végeznie, a következő héten pedig elkezdheti az edzéseket. Szerencsére nem kell számolnunk hosszabb kieséssel, így a szabadtéri szezont is meg lehet rendesen tervezni, de számszerűen nincsenek céljaink, már csak kabalából sem. Legyen jobb ideje, mint a tavalyi 12.86, és azzal már lesz mit keresnünk Dohában, a szabadtéri világbajnokságon. (magyaredzo.hu/Vincze Szabolcs)

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.