Nem felhozó versenyekkel kezdte az évadot – interjú Baji Balázzsal

Kemény nemzetközi versenyekkel kezdte a fedettpályás idényt dr.Baji Balázs, a célja, hogy március 1-jére, az Európa-bajnokságra csúcsformába kerüljön.

A VB és EB dobogós rövidgátas atléta fedettpályás idénye lassabban indul be a szokásosnál: elég időt akart hagyni az edzésmunkának, így alaposan meg kellett terveznie a versenynaptárát, hiszen a 2018-as évada nagyon sűrű volt, és nemcsak a sport töltötte ki.

„- A gátfutás és az állatorvoslás mellé a 2017-es sikeres év következményeként bejött a médiafigyelem és népszerűség, aminek nagyon örültem, de feszített lett a napirendem, és nem sikerült megtalálnom a megfelelő egyensúlyt – mondta a Nemzeti Sportnak a Torun-i viadalon tartózkodó Baji. – Ugyanakkor a tavalyi sem volt rosszul sikerült év, voltak jó időeredményeim és versenyeim, igaz, a legfontosabbra, az Európa-bajnokságra elfogyott a lendület, nem tudtam kihozni magamból a legjobbat. Rossz napot fogtam ki, nem álltak össze a dolgok, a szezon hátralévő részében pedig már csak üldöztem az árnyékomat.”

A Bp. Honvéd 29 éves, VB-bronzérmes gátfutója elmondta: ahogy egy jól sikerült főverseny után szinte megtáltosodik a sportoló, egy sikertelen után az ellenkezője történik, semmi sem sikerül. Neki is volt hiányérzete Berlin után, ezért edzőjével, ifj. Tomhauser Istvánnal  azt a konzekvenciát vonták le, hogy az élsporton kívüli életét úgy kell menedzselnie, hogy több ideje maradjon a regenerálódásra.

„- Az idén már bátrabban mondok nemet, és bár ugyanúgy végzem a munkám, mint eddig, kicsit az állatorvosi munkából is visszavettem – folytatta Baji. – A legfontosabb, hogy több idő maradjon az élsportra, minden adva legyen a felkészüléshez, és semmi se terelje el a figyelmemet. A sport az első!”

Ifj. Tomhauser István, Baji Balázs edzője:  „- Amellett, hogy élsportoló, Balázs állatorvosként is dolgozik, és mivel mind a kettő fontos neki, meg kell találnunk az ideális arányt közöttük. Ez tavaly sajnos nem sikerült tökéletesen, ő is rájött, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Olyan típus, hogy ha csinál valamit, azt komolyan veszi, ezért az egyensúlyt idén meg kell találnunk.”

Már van szabadtéren EB-ezüstje és VB-bronza, de a fedettpályás érem még hiányzik – pedig két EB-n is megvolt az esélye, 2013-ban Göteborgban három századdal maradt le a dobogóról, 2017-ben pedig kirobbanó formában érkezett Belgrádba, de kiugrott az előfutamban.

„- A fedettpályás futamok nagyon rövidek, nehéz odakerülni a dobogóra – fogalmazott. – Kisebb a különbség a világ és az európai élmezőny között, mint szabadtéren, ahol nekem egyébként jobban is megy, mert én a táv második felén tudok nagyobbakat lépni: a hatodik gát után jön ki a felkészültség és a technikai különbség. Száztíz méteren egy rossz rajtot öt-hat gát után még vissza tudok hozni, hatvanon azonban nem lehet: mire az ember kijavítaná a hibáit, vége a versenynek. Rövid pályán nagyon el kell kapnom a rajtot.”

Baji Balázs elmondta azt is, hogy még nem érzi magában az átütő erőt – habár jobban kezdte az idényt, mint az edzések alapján várta –, így viszont az EB-re kerülhet a legjobb formába. Szokásától eltérően nem felhozó versenyekkel kezdte az évadot, Párizsban kemény mezőnyben mérette meg magát, az előfutamban a rajtnál kicsit beragadt, de végül döntőbe jutott.

„- Az első futásnál a világcsúcstartó francia többpróbázó Kevin Meyer az ötödik gátnál még előttem volt, a végén előztem meg mellbedobással – csak rutinból vertem meg, de fontos volt, mert ha nem győzöm le, nem jutok döntőbe – emlékezett Baji. – A fináléban aztán kétszer visszalőtték a rajtot, de senkit sem zártak ki, viszont rám is szóltak, hogy ne mocorogjak a rajtgépben, pedig meg sem mozdultam. Próbáltam nem kizökkenni, de csak a végére állt össze a mozgásom.”

Baji Balázs  a második versenyén, Berlinben a harmadik lett, szerdán pedig Torunban versenyzett, a World Indoor Tour elitversenyen, amelyen idei legjobbját beállítva, 7.73-mal a negyedik lett a spanyol Orlando Ortega (7.49), a ciprusi Milan Trajkovic (7.54) és az amerikai Jarret Eaton (7.60) mögött.

A sorozat következő állomásán, Madridban nem indul, mert elmondása szerint a február 16–17-i fedett pályás országos bajnokság előtt szeretne többet edzeni, és csak abban az időszakban lesz rá ideje. Az OB után Düsseldorfban áll rajthoz február 20-án, majd rápihen a március 1–3-i Európa-bajnokságra. Az lesz a tél végi időszak legfontosabb versenye, és ő is érzi, egy fedett pályás érem még benne van. (forrás: Vincze Szabolcs/nemzetisport.hu)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.