Szezonkezdet kirobbanó formában

Remekelnek ifjú gátasaink

Pap Márk, az Ikarus BSE Belgiumban élő 17 éves versenyzője nagyszerű idővel kezdte szezonját a Brüsszel-bajnokságon. Az elsősorban gátfutóként számon tartott sportoló 100 méteres síkfutásban ért el 10.71-es időeredményt.

Fedett pályán már március elején jelezte, hogy kirobbanó formában van, hiszen a belga bajnokságon 60 m-es gátfutásban három századdal megjavította Nagy Richárd februárban beállított 7.80-as ifjúsági országos rekordját. Ifj. Tomhauser István, többek között a világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs mellett Pap Márkot is edzi, amikor Magyarországon tartózkodik a tehetség.

„A szezon kezdetén ez rettenetesen nagy eredménynek számít – mondta az edző a brüsszeli sikerről. – Az időjárási körülmények sem voltak ideálisak, 13 fok volt, Márk hosszú ujjúban futott. Ez volt az első versenye, és biztos vagyok benne, hogy a továbbiakban még mutatkozik előrelépés a teljesítményében. Hogy milyen formában, az egyelőre nagy kérdés, mert ő elsősorban gátfutó, a síkfutást egyfajta kiegészítőként űzi.”

A hazai fiú gátfutók ifjúsági mezőnyében, Márk mellett, Almási Olivér és Nagy Richárd is remek időre képes. Köztük századmásodpercek dönthetnek majd, ki legyen az az egy, aki 110 méter gáton elindulhat a nyári EYOF-on. Miután mindhárman síkfutásban is felkeltetették a szövetség szakembereinek figyelmét, az sem elképzelhetetlen, hogy akinek nem sikerül a kvalifikáció gáton, az 100 méteren még esélyes lehet az indulási jog megszerzésére.

Az elmúlt napok legfigyelemreméltóbb korosztályos eredményét a 18 éves amerikai Matthew Boling szolgáltatta, aki 9.98 másodperccel minden idők leggyorsabb középiskolai 100 méteres futását produkálta. A mezőny egyetlen fehér bőrű sprintere óriási fölénnyel nyert meg egy texasi versenyt, balszerencséjére, a megengedettnél nagyobb hátszéllel, így eredményét nem hitelesítik új csúcsnak. 2010-ben az akkor 20 esztendős Christophe Lemaitre futott ugyanilyen időt a francia bajnokságon, ezzel ő lett az első fehér bőrű ember, aki 10 másodperc alatt tudta teljesíteni a 100 métert. A magyar ifjúsági csúcs ezen a távon Havas Endre nevéhez fűződik, 1982-ben érte el a 10.53-at. Vajon 37 év után veszélybe kerülhet-e a rekord?

„Semmi sem lehetetlen – vélte az Ikarus BSE edzője. – Mostani fiataljaink képesek lehetnek a közelébe kerülni, de ilyen korban még nem tudunk messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből. Mindenhol, így itthon és Amerikában is vannak, akik korosztályukban remekelnek, később viszont nem tudnak számottevően javulni. Az ifjúsági eredményekkel még egy picit óvatosan kell bánni.” (utanpotlassport.hu)

 

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.