Tájékozódás Tokióban – szövetségi konzultáció az olimpia jegyében

Kevesebb, mint egy évvel a tokiói olimpia előtt a Magyar Olimpiai Bizottság székházában került sor a játékok első szövetségi konzultációjára. Az érintett sportágak szakszövetségeinek a MOB nemzetközi ügyekért felelős főmunkatársa és egyben csapatvezetője, Dósa Viktória tartott tájékoztatást.

A megbeszélésen a MOB-elnök Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint főtitkár köszöntötte az egybegyűlteket. A MOB első embere azt hangsúlyozta, hogy a hazai ötkarikás szervezet a lehetőségeihez mérten minden segítséget megad a sikeres felkészülés és részvétel érdekében. A konzultáción jelen volt Fábián László sportigazgató is.

A játékok 42 helyszíne javarészt két tokiói zónában, az 1964-es olimpia örökségét őrző Heritage Zone-ban, valamint a modern, tengerparti Bay Zone-ban helyezkedik el. Az olimpiai falu (Harumi) a kettő metszetén került kialakításra, területén pedig sportinformációs központ, park, két étkező és több multifunkcionális létesítmény is található lesz. Dósa Viktória elmondása szerint – ahogy erről egy hónappal korábban, a csapatvezetői szemináriumon személyesen is meggyőződhetett – az infrastruktúra remek állapotban van, a precíz helyi szervezők pedig igyekeznek minden eshetőségre felkészülni. Érdekesség, hogy az ágyak a fenntarthatóság jegyében kartonból készültek, a matracokat pedig minden sportoló számára személyre szabják. A Harumi mellett két további sportolói falut is kialakítanak: egyet a vitorlázók, egyet pedig a kerékpárosok számára, e sportágak helyszínei ugyanis távol esnek a japán fővárostól.

Több versenyszám is Tokióban készül ötkarikás debütálására – a baseball, falmászás, hullámlovaglás, gördeszka, karate ötösből valószínűleg utóbbiban lehetünk érdekeltek. Ha már érdekeltség: a MOB egy évvel a játékok előtt készült prognózisa 144-179 magyar indulóval kalkulál – igaz, ez jelentősen függ a csapatsportok sikeres kvalifikációjától is. Jelenleg 50 kvótával rendelkezünk, ebből 13 a kajak-kenusok, 24 az úszó váltók (4+2 tartalék), 4 a birkózók, 3-3 a sportlövők és a vitorlázók, 2 az öttusázók, 1 pedig a nyíltvízi úszók érdeme. Ezen felül további 26 sportolónknak sikerült olimpiai szintű eredményt elérnie saját sportágában (atlétika és úszás). A névre szóló kvótások: Rasovszky Kristóf (nyíltvízi úszás), Demeter Bence és Kovács Sarolta (öttusa), illetve Márton Anita, Halász Bence, Gyurátz Réka, Krizsán Xénia. Kácser Zita (atlétika) már megváltották jegyüket Tokióba.

A magyar csapat tagjai több furcsaságot is tapasztalhatnak majd a szigetországban. Az európaiak számára szokatlan lehet az ország különleges, zárkózott és távolságtartó kulturális közege, a helyi hagyományok, az időjárás, az időeltolódás, valamint az olyan gyakorlati eltérések, mint a jobbkormányos járművek vagy a különleges hálózati csatlakozók.

A játékok hivatalos megnyitójára 2020. július 24-én, este 8 órától kerül majd sor az Olimpiai Stadionban. A záróünnepséget ugyanitt, augusztus 9-én rendezik. A 17 versenynap alatt 33 sportág 339 versenyszámában mérettethetik meg magukat a sportolók – ők várhatóan több mint 11 ezren lesznek. A nemi egyenlőség jegyében 48,5%-ra emelkedhet a női résztvevők aránya. További megfigyelhető tendencia, hogy az ifjúsági olimpiai játékokon az elmúlt években preferált vegyes csapatversenyek már több sportágban bemutakoznak "nagy" olimpián is.

A játékokon való részvétel kritériuma lesz többek közt – a jelenleg érvényes szabályok alapján – négy negatív dopping- és egy drogtesztminta, sportolói szerződés és Sportkórházi szűrővizsgálaton való részvétel is, továbbá nem lehet a sportoló fegyelmi eljárás, doppingvétség miatti eltiltás alatt.

2019. július 29-én a hazai jegyértékesítés is elindult a játékokra. A belépőket az olimpiajegy.hu weboldalon lehet megvásárolni, mely a tokiói olimpia hivatalos magyar jegyértékesítő platformja. (forrás, fotó: MOB / olimpia.hu)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.