125. Atlétikai Magyar Bajnokság beharangozó – futó- és gyaloglószámok

125. éve dördül el a startpisztoly

 

Összhangban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ajánlásával, Magyarország is az augusztus 8-9-i hétvégén rendezi 2020. évi országos bajnokságát, amely immáron a 125. a sorban! A rajtlista publikus, lássuk mire számíthatunk a Lantos Mihály Sportközpontban!

 

100m

A klasszikus táv művelőit idén egyelőre nem fogadta kegyébe az időjárás. A rövid szezon során csupán a legutóbbi két versenyen, a Honvéd Kupán és a Budapest Bajnokságon volt számukra kedvező körülmény. Ez meg is látszik a ranglistán – a legjobb eredmények túlnyomó része ezen a két versenyen született, mely nagyon bíztató a bajnokság előtt!

A férfiak mezőnyében a címvédő Szabó Dániel egyelőre idén is a leggyorsabb a távon, bár 10.43 másodperces eredményét minimális hátszélben (+2.1m/s) érte el. 10.60 másodperc körüli eredményre sokan képesek lehetnek, így szoros küzdelem várható. Reméljük, hogy nem a sokak szezonját nehezítő apróbb sérülések fogják meghatározni a végső helyezéseket.

augusztus 8. szombat 16:45 – előfutam

augusztus 8. szombat 17:45 – döntő

A nők idei ranglistáját a gátfutók és távolugrók dominálják, közülük azonban csak Kozák Luca áll rajthoz a bajnokságon. Teszi mindezt ranglista vezetőként. A bajnoki cím védője, Takács Boglárka sérülés miatt a bajnokságon debütál szabadtéren. 

augusztus 8. szombat 16:35 – előfutam

augusztus 8. szombat 17:35 – döntő

 

200m

A férfiak mezőnyében Máté Tamás egyelőre kiemelkedik, aki idén törte át a 21 másodperces határt. Amennyiben a címvédő Boros Bence teljesen egészséges, jó versenyt vívhatnak a győzelemért. Természetesen a fiatal(abb) titánokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.

augusztus 9. vasárnap 17:00 – előfutam

augusztus 9. vasárnap 18:10 – döntő

A nők mezőnyében a rutin talán Csóti Jusztina mellett szól, de a sérülésből visszatérőben lévő Nádházy Evelin már közelíti a ranglista vezetőt. A férfiak mezőnyéhez hasonlóan a fiatal(abb) titánok már a nők között is helyezéseket, érmeket követelnek maguknak.

augusztus 9. vasárnap 16:50 – előfutam

augusztus 9. vasárnap 18:00 – döntő

 

400m

A Deák Nagy Marcell 300 méteres ifjúsági és junior országos csúcsát megdöntő, a Budapest Bajnokságon 47.60 másodperces egyéni csúcsot elérő Nadj Leventét megsüvegelendő módon nem versenyeztetik túl, így nem láthatjuk a bajnokság mezőnyében az ifjúsági korú versenyzőt. A gátasokat ezúttal Koroknai Tibor képviseli, egyben ő a versenyszám címvédője. A statisztika alapján az idén egyéni csúccsal ranglistát vezető Pozsgai Dánielnek áll a bajnoki cím, de Ajide Dániel, Molnár Attila, vagy épp Vindics Balázs sem fogja magát könnyen megadni.

augusztus 8. szombat 18:05

A nők mezőnyében rendkívül szoros és izgalmas verseny lehet az érmekért. Bartha-Kéri Bianka, Mátó Sára, Molnár Janka és Nádházy Evelin idei legjobb eredményei csupán 3 tizedmásodpercen belül vannak – mindannyiuknak 54 másodpercen alatt. Evelinnek nem lesz egyszerű megvédeni bajnoki címét.

augusztus 8. szombat 17:55

 

800m

Talán a férfi 800 méteres táv az egyik, amelyik a legtöbb izgalmat hozta az idei rövid szezonban. Vindics Balázs fedett pályán országos csúcsot javított és szabadtéren sem lassít – ezzel húzva maga mögött az egész mezőnyt. Ennek ellenére ember legyen a talpán, aki megakadályozza Balázst a címvédésben! Az idén 1:50-en belül futó öt középtávfutóból hárman is a rajtvonalnál lesznek vasárnap 17:35-kor.

augusztus 9. vasárnap 17:35

A nők mezőnyében Bartha-Kéri Bianka hasonlóan erős favorit. Mivel Mátó Sára vasárnap saját számában, 400m gáton indul, ezért a ranglista vezető Bianka és az őt követő atléta között 3.5 másodperces szakadék van. A helyezésekért előre láthatóan nagyobb küzdelem lesz, mint a bajnoki címért.

augusztus 9. vasárnap 17:20

 

1500m

A férfiak mezőnyében az SVSE duója, Szögi István és Kiss Gergő Xavér idén kiemelkedik a mezőnyből – pláne, hogy a ranglistán utánuk következő Vindics Balázs és Palkovits István más versenyszámokban indulnak a bajnokságon.  

augusztus 8. szombat 18:35

A nők versenyszáma Varga Gréta és Wagner-Gyürkés Viktória párharcáról szólhat. És mint minden Varga Gréta rajthoz állásnál, a korosztályos országos csúcs benne van a levegőben.

augusztus 8. szombat 18:20

 

5000m

Az 1500 méter mellett Szögi István ezen a távon is esélyes. És még egy párhozam az eggyel rövidebb távval: a hozzá ranglistán közel álló Palkovits István más versenyszámban áll rajthoz, míg a triatlonos Bicsák Bence nem indul a bajnokságon.

augusztus 9. vasárnap 18:55

A nők mezőnyéből Wagner-Gyürkés Viktória kiemelkedik. A Budapest Bajnokságon elért 15:44.56 perces eredménye rég nem látott magyar eredmény. 

augusztus 9. vasárnap 18:30

 

110- és 100m gát

A férfiak mezőnye sok-sok történetet tartogat, mely mind megérne egy külön cikket is: a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs lélegzetelállító visszatérése balesetéből, Szűcs Valdó sérülésekkel és betegségekkel nehezített évei után történő lenyűgöző fedett pályás szezonja, amit végre augusztus első hétvégéjén szabadtéren elkezdett folytatni, vagy épp Szeles Bálint veseműtét utáni kirobbanó visszatérése. És akkor még Eszes Dánielt meg sem említettük: az ifjúsági Európa-bajnok idén vette célba első felnőtt Európa-bajnokságát – ami sajnos az ismert körülmények miatt törlésre került.

augusztus 8. szombat 15:20 – előfutam

augusztus 8. szombat 16:20 – döntő

A nők mezőnyében Kozák Luca már stabil 12.90 másodperces gátfutóvá vált, aki a nagy versenyeken mindig extrát nyújt. A ranglistán az idén sérülésekkel bajlódó, Európa Játékok bronzérmes Kerekes Gréta és U20 Európa-bajnoki 4. helyezett Répási Petra követik. A többpróbázókat Nemes Rita képviseli a versenyszámban.

augusztus 8. szombat 15:00 – előfutam

augusztus 8. szombat 16:00 – döntő

 

400m gát

A férfiak mezőnyében továbbra is várnunk kell rá, hogy teljes legyen a nevezési lista. Koroknai Máté végre visszatért – idei második futása egyben élete második legjobb 400 gátas eredményét jelenti –, de ezúttal az ifjúsági Európa-bajnok Hullert Dánielt kell nélkülöznünk sérülés miatt. Így testvér párharc körvonalazódik Máté és Tibor között.

augusztus 9. vasárnap 15:45

A nők versenye Mátó Sára és Molnár Janka párharcát hozhatja. Jó szokásukhoz híven remélhetőleg ezúttal is remek eredményekre sarkallják egymást. A dobogó alsó fokáért legalább akkora küzdelem várható, mint Sára és Janka között.

augusztus 9. vasárnap 15:30

 

3000m akadály

Az 5000 méteren U20 Európa-bajnoki 4. helyezett Palkovits István idén kezdett el akadályon versenyezni. De még hogy! A távon történő debütálása során 8:41.52 perces eredményt ért el, ami jelentősen a mezőny elé helyezi. Úgy, hogy abban a 3000m akadályon U20 Európa-bajnoki 4. helyezett Szemerei Levente követi.

augusztus 8. szombat 19:15

A nők mezőnyében tudhatjuk az olimpiai szintes, a távon országos csúcstartó Kácser Zitát, a 2000 méteres akadályfutásban idén U23 országos csúcsot javító, utánpótlás korosztályban rendkívül sikeres Tóth Lili Annát és az U23 Európa-bajnoki döntős Mógor Boglárkát. Az idei forma alapján Lili felé billen a mérleg.

augusztus 8. szombat 18:55

 

5000m gyaloglás

Visszakerült a bajnokság programjába az 5000 méteres gyaloglás.

A férfiak mezőnyében Helebrandt Máté, világbajnoki ötödik helyezett gyalogló kívánkozik az élre. A mezőnyben tudhatjuk az Európa-bajnoki 13. Venyercsán Bencét és a Rió-i olimpikon Srp Miklóst is. Az 5000m természetesen mindannyiuknak "sprintszám", hiszen már mindhármuk fő száma az 50 kilométeres gyaloglás, így a versenyszám kimenetele sok izgalmat tartogathat. 

augusztus 8. szombat 20:35

A nők mezőnyében két Rió-i olimpikon is található Kovács Barbara és Récsei Rita személyében. Tapasztalati előnyük ellenére sem szabad lebecsülni az elmúlt években bíztató eredményeket produkáló fiatal ellenfeleiket, Csörgő Dórát és Spiller Tiziánát.

augusztus 8. szombat 20:00

 

Az ugrószámok beharangozója az alábbi linken olvasható.

 

KB

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.