92 esztendős Varasdi Géza

Február 6-án ünnepli 92. születésnapját a kétszeres olimpikon Varasdi Géza, olimpiai bronzérmes atléta. A „Villámikrek” tagja a helsinki olimpián a 4x100 méteres síkfutás harmadik helyezettjeként állatott a dobogó harmadik fokára. Sportolói pályafutásának befejezése után Ausztráliában orvosként praktizált.

Varasdi Géza 1928. február 6-án született Budapesten. Kecskeméten középiskolás korában Nyitrai Emil testnevelő fedezte fel, mint atlétát. Több klubban atletizált, jelentősebb sikerei a Csepeli Vasashoz kötődnek, 1951-ben és '56-ban 100 méteren magyar bajnok.

Két olimpián vett részt, Helsinkiben és Melbourne-ben. Legnagyobb sikereként 1952-ben Zarándi Lászlóval, Csányi Györggyel és Goldoványi Bélával lett bronzérmes. A „Villámikrek” a 4x100-as váltó tagjaiként az 1954-es, berni Európa-bajnokságon aranyérmesek, a budapesti főiskolás világbajnokságon harmadik helyen végeztek. Az akkori csapatból Zarándi László tavaly ünnepelte 90. születésnapját.

Varasdi Géza elvégezte az orvosi egyetemet, de a Melbourne-i olimpia után – ahol a váltó 9., ő pedig 100 méteren 25. lett – Ausztráliában telepedett le. Megtanult angolul, többféle munkát elvállalt, majd ott is „kijárta” az egyetemet, és orvosként, belgyógyászként praktizált Leopold városában.

2000-ben a Sydney-i olimpia megnyitója előtt tagja a fáklyaváltónak az ausztráliai körút alkalmával.

Isten éltess Géza bácsi!

Forrás: MOB
Fotó: MTI

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.