Az idő még nekik dolgozik

A kategóriaelső Gyulai Memorial szervezői a végsőkig kivárnak, hogy maradjon esély a sorozat folytatására

A 2011-es premier előkészítésének időszakát is beszámítva tíz évet dolgoztak a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői azért, hogy a sportág magyarországi csúcseseménye tavaly a nemzetközi szövetség értékelése szerint kategóriaelső lehessen. A mezőny összetételének minősége és az elért eredmények jó átlaga kellett ahhoz, hogy a Gyulai István munkássága és emléke előtt tisztelgő viadal a Gyémánt Liga-versenysorozat után következő egynapos események legjobbja lehessen. Több mint félszáz vetélytárs előtt az első. Olimpiai és világbajnokok részvétele jelezte a világnak, hogy a magyarok már megint kitettek magukért, az atléták megkedvelték a nem csillogó-villogó, de így is korrekt versenyfeltételeket biztosító székesfehérvári stadiont, elismeréssel nyilatkoztak a rendezők felkészültségéről és kiszámíthatóságáról.

A hagyományok ápolása ugyanakkor idén július 7-én csak akkor folytatódhat, ha az elkövetkezendő három hónapban alábbhagy a világjárvány szorítása, több lesz a megengedő intézkedés, mint a korlátozó, így a szervezők csapata – élén Deutsch Péter elnökkel és Gyulai Márton versenyigazgatóval – kockázatmentesnek ítélheti meg az idei Gyulai Memorial megrendezését.

„Az idei, a tizedik évfordulót jelentő Magyar Nagydíj előkészítéséhez már a tavalyi Gyulai Memorial előtt hozzákezdtünk, azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a versenyzőkkel és a képviselőikkel, tudjuk, hogy melyik az a tizenhét versenyszám, amelyben idén is rangos nemzetközi mezőnyt tudnánk felvonultatni. A terv és a megvalósítás lehetősége viszont egyelőre nincs kellő távolságban egymástól. Az idő még nekünk dolgozik, és ezt az előkészítő munka folytatásával ki is használjuk – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Spiriev Attila, a nemzetközi verseny sportigazgatója. – Kétezernél is több atléta neve szerepel azon a listánkon, akik közül kikerülhet a 2020. évi Gyulai Memorial kétszáz-kétszázhúsz fős mezőnye, sok világklasszissal már meg is állapodtunk, és tartjuk velük a kapcsolatot. A helyzet viszont jelenleg az, hogy az egészégügyi veszélyhelyzet miatt az új Kontinentális Körverseny néhány májusi és júniusi állomásának szervezője is lefújta vagy elhalasztotta az idei eseményét. A régóta kedvelt színhelyek közül a csehországi Ostrava és a finn Turku augusztusban szeretné megrendezni a versenyét, Hengelo viszont bejelentette, hogy csak jövőre lesz ismét házigazda. Csupán remélni tudjuk, hogy nem mi leszünk a következők. Kivárunk, ameddig csak lehet, pontosabban az észszerűség határáig. Egy dolog az, hogy a tervezett műsor legkevesebb hét versenyszámában Gyémánt Liga-színtű mezőnyt tudnánk Székesfehérvárra elhozni, sokkal inkább fontos viszont a versenyzők és a szervezők egészségének védelme. A híreket és a bejelentéseket figyelve várakozunk és reménykedünk, a július hetedikei időpont mellett is kitartunk, amíg csak tudunk. A halasztás lehetőségével, új időpont keresésével egyelőre nem foglalkozunk.”

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.