Baji Balázs visszatér (Lapszemle)

Súlyos sérülés és egyéves rehabilitáció után szombaton újra versenyen indul Baji Balázs, idei célja az olimpiai kvalifikáció teljesítése.

Szombaton véget érhet az egyéves, gyötrelmes időszak a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutónk, Baji Balázs számára, aki tavaly február 9-én szenvedett súlyos térdsérülést, de két műtétet követően ma már teljes értékű edzésmunkát végez. Sőt, január 22-én megkapta a versenyengedélyét is, és ha már megkapta, úgy döntött, használja is.

– Végig bizonytalan volt az idei fedettpályás szezonom, főleg, mert december végétől január végéig nem tudtam minőségi munkát végezni, volt egy csonthártyagyulladás a sípcsontomban, ami akadályozta az érdemi futómunkát – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a Budapesti Honvéd 30 éves atlétája a BOK-csarnokban, edzés előtt.

– Sikerült kezelni, sőt, utána kicsit gyorsabban össze is állt a formám, mint terveztük, ezért gondoltam, lépek egy merészet, kicsit kimozdítom magam a komfortzónából és kipróbálom, mit tudok versenykörülmények között.

Eredetei terveik szerint Baji a február 22–23-i országos bajnokságon állt volna rajthoz először, azonban egy héttel előrehozta a hivatalos visszatérését, és már a hétvégi, február 15-i, nyílt fedettpályás budapesti versenyen elindul. Persze nem vár csodát, hiszen legutóbb 2019. február 6-án versenyzett Torunban, ahol 7.73-mal lett negyedik, így most magának is bizonyítani akarja, hogy újra készen áll a visszatérésre.

– Múlt hét szombaton már verseny jellegű edzést végeztünk, ami meglepően jól sikerült, és akkor döntöttem el, hogy rajthoz állok most szombaton – világított rá a döntés okaira a sportoló. – Úgy voltam vele, ha ennyire jól megy, akkor egy héttel előbbre tudom hozni, így az országos bajnokságra már lesz egy verseny a lábamban. Nem is az eredmény a fontos, inkább magamra fogok figyelni, a testemnek és a lelkemnek megadni azt a löketet, hogy több mint egy év után végre újra versenyezhetek.

Elvárásai nincsenek magával szemben, hiszen elmondása szerint még messze van az ideális fizikai és mentális állapottól, reálisan csak nyárra várható, hogy visszanyerje a régi jó formáját. De, mint mondta, valahol és valamikor ezt is el kell kezdeni.

– A gyulladást még érzem a lábamban, de a térdem jól van, bár tény, még erőben és mozgásban is van elmaradásom – tette hozzá Baji Balázs. – Most csak annyit akarok, hogy elmondhassam, visszatértem, és ha kisül ebből valami jó eredmény, az az olimpiai kvalifikációba is beleszámíthat. Más lesz ez az év, mint a korábbiak, idén ugyanis nincs meg az a luxus, hogy a biztos olimpiai indulás tudatában dolgozhatunk, és csak oda kell kiéleznünk a formát.

A fedettpályás szezont egyénként is elengedték edzőivel, ifj. Tomhauser Istvánnal és Kiss Dániellel, a legfontosabb feladat a szabadtéri szezonban vár rá: a 13.32-es olimpiai szint teljesítése. Ezért májusra már szinte csúcsformában szeretne versenyezni, és ha megvan a szint, akkor lehet minden idegszálával Tokióra összpontosítani.
Nehéz megjósolni, mire lehet képes szombaton, 7.80-on belüli eredménnyel már nagyon boldog lenne, de ő is kíváncsi, mire képes. A futama szombaton 13 órakor kezdődik a BOK-csarnokban, egy héttel később, vasárnap ugyanott 13.45-kor kezdődik az előfutam és 14.45-kor a ob-döntő. És ha minden jól alakul, még az is lehet, hogy február 27-én kipróbálja magát a nemzetközi mezőnyben, Belgrádban.

Forrás: Nemzeti Sport/Vincze Szabolcs
Fotó: Tumbász Hédi, Makó Éva

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.