Elhunyt Lépold Endre

Életének 65. évében, csütörtökön elhunyt Lépold Endre, a lánycsóki születésű, mohácsi színekben a válogatottban bemutatkozott atléta, aki az 1976-os olimpián is rajthoz állt.

Lépold Endre tehetségére hamar felfigyeltek az atlétikához értők. Ez nem csoda, hiszen az ifjú sportoló 60 méteren csak hajszállal maradt el a világcsúcstól. Tizenhat esztendős korában, tehát a mohácsi gimnáziumi évek alatt debütálhatott a válogatottban, a nemzeti mezt 22 alkalommal ölthette fel. Háromszor nyert bajnoki címet a felnőttek között: 60 méteren 1974-ben és 1977-ben, 100-on 1975-ben.

Vérbeli sprinter volt: 100 és 200 méteres síkfutásban országos csúcstartónak is mondhatta magát, a legrövidebb szabadtéri távon kézi (10.2) és gépi (10.41) időméréssel is feliratkozott a rekorderek közé. Az 1976-os montreali olimpiát jó előjelekkel várhatta, hiszen abban az évben kiváló eredményeket produkált, azonban az ötkarikás játékokon nem tudta őket megismételni.

Aktív pályafutása végeztével rövid ideig edzőként dolgozott Pécsett, majd vállalkozásba kezdett.

Két fia szintén sportolt: az idősebbik atlétizált, korosztályos világbajnokságon kétszer is ötödik helyen végzett, a fiatalabbik pedig kézilabdázott. Lépold Endre három unoka büszke nagypapája volt.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.