Gyurkovics Ferenc látogatása a Szombathelyi Dobó SE-nél

Németh Zsolt, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai alelnökének beszámolója

A Szombathelyi Dobó SE szakmai vezetése folyamatosan keresi a megújulási lehetőségeket, hogy a meglévő edzésszisztémájukat tovább tökéletesíthessék. Az új ismeretek beépítése miatt minden esztendőben vannak kisebb változások az edzésprogramban. Ezt a folyamatot idén sem akarták megszakítani. A súlyemelő gyakorlatok a már a legtöbb sportágban komoly szerepet töltenek be a felkészülés folyamatában. A modern felkészülés elengedhetetlen részévé vált. Különösen igaz ez az atlétikára, és azon belül pedig a dobószámokra.

Már régóta érlelődött bennünk, hogy a több évtizede kidolgozott súlyemelő szisztémánkon finomítanunk kellene, mert az idő előrehaladtával már sokkal hatékonyabb módszerek alakultak ki. Ezen kívül szerettük volna felfrissíteni a technikák helyes végrehajtásáról meglévő ismereteinket is. E két cél érdekében hívtuk meg egyesületünkhöz Gyurkovics Ferencet egy egész délutánon át tartó foglalkozásra.

 Gyurkovics Ferenc, VB és EB helyezett válogatott súlyemelő. Korábban a válogatott szövetségi kapitánya is volt. Jelenleg a NEKA dinamikus erőfejlesztéséért felelős erőnléti edzője, emellett tanít a Pécsi Tudományegyetemen és a Testnevelési Egyetemen is. A versenyszerű súlyemelést sem hagyta még abba. 12-szeres magyar bajnok, és mint megtudtuk, nem csak szeretné tovább növelni bajnoki címei számát, hanem a közeljövőben szeretné még megdönteni (41 évesen!!!) súlycsoportja, a 109 kg országos csúcsát.

A délután edzői értekezlettel indult, ahol a felkészülés mikro- és makrociklusainak megtervezése volt a fő téma. Szó esett arról is, hogy a versenyidőszak során hogyan lehetne az alapozás során megszerzett erőszintet megtartani, sőt akár tovább is fejleszteni. Kitárgyalásra került az is, hogy a nemzetközi szinten már elismert és széles körben alkalmazott Abadzsiev-módszert hogyan lehetne adaptálni a kalapácsvetők felkészítésébe.

A program második állomása a kalapácsvetők súlyemelőedzése volt. Az alapozást megelőző három hetes felhozó időszakban járnak éppen a szombathelyi dobóatlétáink. Még a terjedelem, és az intenzitás is alacsony ebben az időszakban, ám tökéletesen alkalmas a helyes technika elsajátítására. A leginkább használt alapgyakorlatok, szakítás, felvétel, guggolás, félguggolás volt az aznapi edzéstervben. A meghívott szakértő árgus szemekkel figyelte a gyakorlatokat, és ahol szükség volt rá egyből javította is azokat. Az edzés során nagyon hasznos tanácsok hangzottak el, és a hibásan végrehajtott mozdulatok azonnal javításra kerültek.

Az edzés végén Gyurkovics Ferenc összegezte a tapasztalatokat, majd ellátta kézjegyével az egyesület idén létesített vendégfalát.

 Kimondottan jó súlyemelő edzést láttam és annak külön örülök, hogy ilyen népes csapat van itt Szombathelyen a Dobó SE-nél. Nagyon jól éreztem magam ebben a közösségben. Nem mindennapos, hogy mindenki tisztában van a „súlyemelő etikettel”, figyelnek egymásra, húzzák egymást és segítenek is egymásnak. Azt is örömmel tapasztaltam, hogy óriási problémák nincsenek. Alapvetően a mozgások jók, csak hát, mint mindenben, így itt is az ördög a részletekben rejlik. Nagyon fontos az apró, de nagyon lényeges mozdulatok begyakorlása, rögzítése. Egy-egy kisebb változtatás akár 20-30 kg javulást is tud jelenteni. Legfontosabb, hogy a dinamikája és a technikája legyen rendben a gyakorlatnak, csak utána lehet nehezebb súlyokra menni. Fontosnak tartom azt is, hogy a legjobbak, legalább a válogatott keretek tagjai, súlyemelő-cipőben végezzék a gyakorlatokat. Professzionális eredmény eléréséhez professzionális eszközök használatára van szükség. Láttam, hogy már az olimpikonokon speciális cipő volt, ők sokkal hatékonyabban és biztonságosabban dolgoztak a dobogón. Figyelni kell arra is, hogy minél magasabb szinten van egy versenyző, annál hatékonyabb és speciálisabb inger kiváltására kell törekedni ahhoz, hogy továbbra is fejlődjön.

A nap végén a szakmai stábbal átbeszélték a látottakat. A rendkívül hasznos és előremutató délután után megállapodtak abban, hogy a továbbiakban rendszeresítik majd ezeket a hasznos találkozásokat.

Fotók: Lengyák György

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.