Halász Bence újabb 78-asa

A 12. Németh Pál-emléknap sem múlhatott el kalapácsvető-versenyek nélkül: mindkét nem minden korosztályában rajthoz álltak a legjobb hazai versenyzők. De előtte rendhagyó módon diszkoszvetésben is volt lehetőség versenyezni, amit a legjobban Kerekes Dóra, az NYSC Szombathelyen, Németh László irányításával készülő dobója használt ki, aki élete második legnagyobb dobásával (55.55) nyert.

A péntek éjjeli esőzés nagyon ráijesztett a résztvevőkre, szerencsére a program kezdetére elállt a csapadék. Az „előversenyeken” már ideális időjárási körülmények között vetélkedhettek egymással az ifjú kalapácsvetők. A hagyományos páros kalapácsvető gálaversenyre viszont ismét megérkezett az égi áldás – viharos széllel. Nagyon jó volt látni, hogy a résztvevők meg tudtak küzdeni az elemekkel, és így is kiváló eredményeket értek el.

A felnőtteknél Halász Bence ismét 78 méter fölé került (78.55), idén immár egymás után negyedik alkalommal. A versenyszezon előtt ez a sorozat nagyon biztató. Másik olimpiai kvótásunk, Gyurátz Réka deréksérülése után már sokkal jobban mozgott, de az igazán nagy dobás még elmaradt tőle.

Az U23-as korosztályban Rába Dániel ismét 73 méter közelébe jutott, Varga Donátnak és Varga Balázsnak most nem jött ki a lépés, kissé elmaradtak a saját maguktól elvártaktól. Németh Zsanett legnagyobb dobásánál sajnos kilépett, de most már ismét több alkalommal tudott 60 m fölé kerülni.

A legnagyobb meglepetést a juniorok között versenyző Doma Benedek szolgáltatta. Rögtön első dobásával öt métert javított egyéni legjobbján! 77,36 méteres dobásával fellépett a világranglista 2. helyére és a magyar U20-as örökranglista 10. legjobbja is lett ezzel. Rajczi Bianka ismét az élen végzett a junior lányok között.

Viszkeleti Villő újabb egyéni csúcsával tovább erősítette vezető helyét az U16-os világranglistán. Testvére Vencel pedig alig maradt el eddigi legjobbjától. Következő versenyen remélhetőleg már a 70 méter is meglesz.

A páros verseny első helye már szinte az első sorozatban eldőlt, hiszen Doma Benedek hatalmas dobásával és Németh Zsanett kiegyensúlyozott teljesítményével már behozhatatlan előnyre tettek szert. Utánuk viszont szoros verseny alakult ki és csak az utolsó dobások után alakult ki a végső sorrend.

Emléknap lévén természetesen nem maradt el az emlékezés sem. Előbb Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke, majd Tóth Kálmán képviselő, Szombathely MJV képviselőtestülete nevében, idézte meg Németh Pál példaértékű munkásságát és szellemiségét, aztán egyre sokasodtak az emlékezés koszorúi a mesteredző dobókörre néző mellszobrának talapzatán. Jelen volt Gécsek Tibor, Európa bajnok, a Mester leghíresebb tanítványa is. A megemlékezés után a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Klub segítségével levetítésre került Sós Ágnes: A Dobópápa című dokumentumfilmje. Az estét a Dobó SE elnökségi tagjainak közreműködésével készített bogrács-különlegesség melletti kötetlen beszélgetés zárta.

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.