Indul az idény, de nem csak fedett pályán születtek jó eredmények

Beindult a fedett pályás idény, még ha nem is teljes gőzzel, mert ennél csak zsúfoltabb hétvégék következnek januárban és februárban: szombaton Győrben, vasárnap Dunakeszin rendeztek kisebb versenyt itthon, még nem a teljes honi élmezőny részvételével, de például 11-én, Bécsben is kínálkozott versenyzési lehetőség, és viszonylag sok magyar utazott át a szomszédba az élatlétáink közül is, hogy letesztelje, hol tart a tél közepén, a szezon legelején, amikor még sok helyen nagyok az edzésadagok.

Persze az élre ettől még a győri viadal, az Újévi GYAC-kupa és nemzetközi súlylökő verseny kívánkozik, ahol elindult a jelenkori magyar atlétika egyik legnagyobb alakja, Márton Anita is. És kifejezetten jól kezdte az idényt: egyből 18 méter feletti (18.03) teljesítménnyel! Csak az összehasonlítás kedvéért: esztendeje egy héttel később, január 19-én kezdte az évadot és 17.22-vel – ebből lett aztán kereken 19 méter március 3-ára, a glasgowi fedettpályás Európa-bajnokságra. Idén világbajnokság lesz, és később, március 13-án kezdődik, tehát több idő van a ráhangolódásra.

No meg a szintteljesítésre, de arra keveseknek van reális esélyük – ellenben született két korosztályos szintteljesítés a hétvégén már a nyári utánpótlás-világversenyekre, az egyik éppen Győrben: az ottani illetőségű, tehát hazai pályán versenyző Horváth Márk az ifik között 17.56 méterre repítette az ötkilós szert, és ezzel 21 centivel túldobta az U18-as Eb indulási szintjét.

Mindeközben Bécsben négy magyar győzelem is született az ASVÖ Vienna Indoor Galán. A legjobban a Dombóvárról Pécsre átigazoló sprintertehetség, Farkas Bence eredményének örültünk, aki csak júniusban tölti be a 18. életévét, mégis máris a felnőttek között is tényező, az osztrák fővárosban speciel mindenkit megelőzött 200 méteren. A 21.34-es egyéni csúcsa pedig U20-as vb-szint! Nyert még Kazi Tamás is 800 méteren (1:51.07), Schmelcz Fanny 60 méteren (7.62), valamint Répási Petra 60 gáton (8.60, az előfutamban: 8.59), de lehet alapozni a legrövidebb távon a már említett Farkas Bence 6.99-es, a nőknél Kéri Bettina 7.73-as, a 200-asok között az uraknál Kádasi Zalán 21.80-as, a hölgyeknél Csóti Jusztina 24.80-as, a 400-asok között Pozsgai Dániel 48.26-os, Molnár Attila 48.73-as idejére is: kezdetnek nem rosszak.

 Vasárnap pedig külföldről jött a szenzációs hír: megdőlt a 10 kilométeres utcai futás világ- és Európa-csúcsa is a férfiaknál. A kenyai Rhonex Kipruto győztes ideje, a 26:24 minden eddigit felülmúl, ahogy a bronzérmes svájci Julien Wanders 27:13-a is Európában, míg a gyengébbik nem versenyében az ugyancsak kenyai Sheila Chepkirui 29:46-tal három másodperccel maradt el a világ eddigi legjobb eredményétől. A nagy futások színhelye a spanyolországi Valencia volt.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.