Szabályváltozások az utcai futók cipőinél

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség jelentős szabályváltozásokat vezetett be egyes versenycipőkre vonatkozóan.

A szervezet január utolsó napján tett bejelentése szerint az utcai futóversenyeken használt cipők talpa nem lehet vastagabb négy centiméternél, illetve abba nem szabad egynél több merevítőt beágyazni.

A szabály szerint április 30-tól csak olyan cipőben lehet versenyezni, amely négy hónappal korábban már piacra került, így abban az időszakban a nyilvánosság és a riválisok számára is elérhető volt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség szerint a technológiai újítások veszélyt jelenthetnek a sportra, ezért szakértői munkacsoportot hoznak létre, melynek az lesz a feladata, hogy ebben a témában véleményt formáljon a fejlesztésekkel és kutatásokkal kapcsolatosan, illetve tesztelje a megjelent új cipőket.

A szabályokat a Nike legújabb Vaporfly cipője miatt vezették be – egyes típusai nem is felelnek meg a mostani szabályoknak –, amelyben október közepén Eliud Kipchoge kenyai futó 1 óra 59 perc és 40 másodperc alatt teljesítette a maratoni távot Bécsben. Az olimpiai és világbajnok futó a világon elsőként futotta le két óra alatt a klasszikus távot. Hasonló cipőben a nőknél egy nappal később a kenyai Brigid Kosgei döntötte meg a világrekordot, amikor 2 óra 14 perc 4 másodperc alatt teljesítette a chicagói maratont.

Az energia-visszanyerés tekintetében ezek a Nike-cipők – amelyeknek vastag, habosított talprészébe hármas szénlemez-merevítést építettek – négy százalékkal javítják a hatékonyságot.

Forrás: nso.hu

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.