A téli dobó országos bajnokságok specialistája

Már az idei első versenyén 63 méter fölé került Huszák János, az FTC diszkoszvetője

Huszák János jól szokta kezdeni az évet – de 2020-ban a szokottnál is jobban kezdte. Az FTC diszkoszvetője idén is megnyerte a téli dobó országos bajnokságot, 63.03 méteres győztes kísérlete azonban akkora, amelynél tavaly például egész évben csak egyszer ért el nagyobbat, és ugyanez igaz a 2018-as évére, míg 2017-ben egyáltalán nem dobott ekkorát. Övé jelenleg versenyszámában a világ idei 12. legjobb eredménye, és bár sok most a kérdőjel, úgy tűnik, neki jó idénye lehet.

– Mintha specialitásod lenne a téli dobó ob: hányadszor is nyerted meg?

– Igen, mondhatjuk, hogy a specialitásom, az elsőt 2013-ban nyertem, utána 2015 óta mindet, amelyiken elindultam, összesen így hatodszor – válaszolta Huszák János, aki pedig a nyári szabadtéri bajnokságokon még sosem nyert aranyat. – Nagyon szeretem, általában hűvös, sőt hideg van, szeretek küzdeni az elemekkel, átvitt értelemben nagyjából az egész pályafutásomat ez jellemzi. Eddig a legjobb eredmény, amellyel télen nyertem, 61.30 volt 2015-ben, a második legjobb a 2016-os 61.26, ami után másfél hónappal, áprilisban 64.89-et dobtam, amely egyelőre az egyéni csúcsom. Idén rátettem majdnem két métert, úgy gondolom, ez nagyon jó visszajelzés, bar a téli felkészülés nem volt kifejezetten zökkenőmentes. Úgy indult, hogy egy kisebb bőrgyógyászati műtét miatt két héttel később tudtam elkezdeni. Majd december közepén elkaptam egy influenzaszerűséget, amelyből négy-öt hét volt, mire kijöttem… Január huszadikán kezdtük el az alapozást újra. Nem terveztük a téli ob-t, mivel az edzőm, Kővágó Zoli nem preferálja, hidegben, esetleg esőben, hóban maximumot nyújtani nem túl ideális. Aztán február negyedikén felhívta a szakosztályvezetőm Zolit, hogy mindenképpen el kell indulnom a téli ob-n, így ahogy az időjárás engedte, mentünk ki dobni. A hatodik dobóedzésem volt az ob…

– Az is feltűnő, hogy rendre az év elején dobsz nagyokat. Mi lehet ennek az oka? Lehet, hogy neked munkából megy jobban a dobás?

– Őszintén szólva nem is tudom, hogy miért akkor megy a dobás. Talán azért, mert akkor nem gondolom túl a versenyzést.

– Hogy megy a közös munka Kővágó Zoltánnal? Mióta is dolgoztok együtt?

– Zolival 2018 szeptembere óta dolgozunk együtt. Úgy gondolom, hogy nem pár hónap vagy egy év az az idő, ami szükséges ahhoz, hogy az edző megismerje a sportoló határait, szokásait, korlátait, de nagyjából már ezen is túl vagyunk. Személyre szabott edzésterv alapján dolgozom, Zoli mindig úgy rakja össze, hogy az aktuális legfontosabb területeket erősítsük, javítsuk, mivel összességében kell nézni az egészet. A mellizomsérülésekből sikeresen kijöttem, tavaly kijutottam életem első világbajnokságára, idén pedig 63.03-mal kezdtem a szezont. Bátran kijelenthetem: jó úton járunk.

– És hogy tudtok mostanság edzeni? Mennyiben befolyásolják a felkészülésedet a koronavírus miatti egyre szigorúbb korlátozások?

– Hogy hogyan tudunk most edzeni? Nehezen és külön. Jelenleg a Népligetben, a Fradi-pályán tudok edzeni, kérdés, hogy meddig, mert minden változik, napról napra, óráról órára... Ha bezár a Fradi, akkor itthon, a teraszon folytatom! Az edzéstervet folyamatosan kapom Zolitól, illetve naponta többször is beszélünk, hogy hogy ment, hogy esett stb.

– Elég bizonytalanná vált ez az év, de az embernek, pláne egy sportolónak mindig vannak céljai. Neked idén mik?

– Az alapozásnak úgy álltunk neki, hogy hatvanhat métert, vagyis olimpiai szintet akarok dobni! Az, hogy lesz-e olimpia vagy sem, nem rajtunk múlik, de az, hogy elérem-e a kívánt eredményt, csak az én akaraterőmtől, kitartásomtól és jelen helyzetben találékonyságomtól függ.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.