Utánpótláskorú versenyzők szereplése a Budapest Bajnokságon

Ahogyan azt a felnőttek összefoglalójában is megírtuk, a Budapest OPEN nemzetközi atlétikai verseny és Budapest Bajnokság összefoglalója nélkülözi az utánpótláskorúak eredményeit. Mind a felnőtt, mind pedig az utánpótlás eredmények minősége, ám legfőképpen azok együttes mennyisége játszott közre abban, hogy az összefoglaló elkészítésekor akképp döntsünk, hogy szentelődjék külön írás az U20, U18 és U16 korosztályú atléták eredményeinek summájára.

A juniorok szempontjából egészen az előző hétig állt fenn a kérdés, hogy vajon megrendezik-e még ebben az évben az U20 atlétikai világbajnokságot Nairobiban. A World Athletics és a szervezők halasztó döntése senkit nem ért meglepetésként, azonban zavaró volt a még nem teljes bizonyosság az ügyben. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért a junior korú atléták közül sokan értek el új egyéni csúcsot ezen a hétvégén vagy futottak nagyon biztató eredményeket. Molnár Janka a Honvéd Kupán teljesített igen kiváló 400 méteres gátfutása (57.57 mp) után ezen a hétvégén is megközelítette az 58 másodpercet: a Budafoki MTE versenyzője 58.10-zel az első helyen végzett. K. Szabó Gabriella a nők 800 méteres síkfutó számában 2:09.83 perces egyéni csúccsal ért célba, amely egyúttal az abszolút versenyben a 6. helyet jelentette a debreceni atléta számára. A KARC-os Szűcs Szabina, aki bronzérmet szerzett a felnőttek közt női hétpróbában, most szombaton 2256 pontot teljesített a Szuper Liga női hárompróbában, vasárnap nekifutott még a női hármasugrásnak is. Ez utóbbi számban elért 12.71 méteres eredménye a megelőző nap és a megelőző hétvége kontextusából kiemelve is megsüvegelendő.

Itt a honlapon már régóta olvashatnak interjúkat olyan atlétákkal, akiket az U18 atlétikai Európa-bajnokság elhalasztása érzékenyen érintett. E korosztály többségének idén lett volna lehetősége először kilépni az atlétika nemzetközi porondjára, s emiatt különösen fontos sok figyelmet fordítani rájuk, ám – ahogyan majd az eredmények is mutatják – a fiatalok rá is szolgálnak egyúttal a figyelemre.

A 300 méteres síkfutás új ifjúsági csúcstartója a békéscsabai Nadj Levente ezúttal 400 méteren állt rajthoz. A 47.60 másodperces időről, amelyet új egyéni csúcsként elért, fontos elmondani, hogy Deák-Nagy Marcell óta U18 korú férfi nem futott 48 másodpercen belül 400 méteren! Az ifjúsági férfiak 110 méteres gátfutásában két kiváló eredmény is született: Polyák Zoltán (Ikarus BSE) 13.93 másodpercet, Babos Ármin Dominik (MMAC) pedig 14.04 másodpercet értek el. A férfi súlylökésben Horváth Márk 19 méteres lökése kiemelkedik a mezőnyből, amelyet korából adódóan 5kg-os szerrel ért el a győri atléta. Rúdugrásban a GEAC-os Bánovics József 4.70 méteres egyéni csúcsot ért el.

Férfi 5000 méteres gyaloglásban Gonda Levente (BHSE) új egyéni legjobbal 22:46.14-gyel ért célba.

Sok szabályváltozás érintette idén az ifjúsági korúakat. Egyrészt a nemek megnevezését változtatta meg a WA, így már e cikk során is ifjúsági férfiakról és nőkről esett szó, másrészt azonban az ifjúsági férfiak 2000 méteres akadályfutó számát érintette változás. E versenyszámot eddig 91,4 centiméteres akadálymagassággal rendezték, ám az új szabályban már 83,8 centiméter szerepel. Valószínű, hogy nem emiatt, de két kiváló eredmény is született férfi ifjúsági 2000 m akadályon: Tóth Márton (SVSE) 6:05.19 perces, a budaörsi Kovács Ferenc Soma pedig 6:08.37 perces idővel ért célba.

Az ifjúsági nők 5000 méteres gyalogló versenyszáma Spiller Tiziana (BHSE) győzelmét hozta. Dr. Urbán Ákos és Gál Géza tanítványa a Honvéd Kupán ugyanezen a távon negyedikként ért célba és 23:55.04 perces egyéni csúcsot ért el, ezen a hétvégén pedig 25:04.04 perc alatt teljesítette a távot.

Női gerelyhajításban indult a VEDAC színeiben Kövér Fanni, aki ezúttal a felnőttek közt, felnőtt szerrel mérette meg magát. 52.98 méteres nagyszerű dobásával megnyerte az abszolút versenyt. 

Barna Patrícia, akit idősebb klubtársa Szűcs Szabina mindössze csak 6 ponttal előzött meg női a hárompróbában /2250 pont/ a többpróba magasugró számában elért 1.72 méteres magasugrása önmagában is kiváló eredménynek bizonyul.

A serdülőkorúak is számos értékes eredményt értek el a két nap alatt. Koós Gábor 4kg-os kalapáccsal 71.64 métert ért el, amíg Viszkeleti Villő a 3kg tömegű szerrel 64.27 métert dobott. Takács Zsombor diszkoszvetésben ért le 56.27 méteres eredményt, amíg Herczeg Attila a 600 grammos gerelyt hajította 58.19 méterre. A futóeredmények közül kiemelkedik Kovács Árpád 35.47 másodperces eredménye 300 méteres síkfutásban.

Az utánpótláskorúak bajnokságai a következő sorrendben kerülnek megrendezésre: 

  • U23 és Junior atlétikai bajnokság, Budapest, augusztus 15-16.
  • Ifjúsági atlétikaibajnokság, Debrecen, augusztus 22-23. 
  • Serdülő és Újonc atlétikai bajnokság, Tatabánya, szeptember 18-19-20. 

Kovács Soma

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.