Biztos olimpiai résztvevő Venyercsán Bence és Helebrandt Máté!

Venyercsán Bence és Helebrandt Máté

Venyercsán Bence és Helebrandt Máté indulhat 50 kilométeres gyaloglásban a tokiói olimpián, miután a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) lezárta a versenyszám világranglistáját.

Venyercsán a 42., Helebrandt pedig az 54. helyet foglalja el a listán, a leghosszabb távú atlétikai számban - amelyben május végéig tartott a szintteljesítési időszak - hatvanan állhatnak rajthoz a játékokon.

Helebrandt Máté a riói olimpián 20 kilométeren indult és a 28. helyen ért célba. A 2017-es világbajnokságon, Londonban 50 kilométeren az előkelő hatodik helyen végzett, 3:43:56 órás országos csúccsal. A következő évben emlékezetes versenybalesetet szenvedett a berlini Európa-bajnokságon, amikor - az élcsoportban haladva - rálépett egy eldobott palackra és eltört a lábközépcsontja.

"Két évvel ezelőtt, amikor elkezdtünk készülni az olimpiára, amit aztán egy évvel elhalasztottak, akkor az volt a minimális célkitűzés, hogy biztos induló legyek. Sajnos a sérülések és az új kijutási rendszer kicsit megnehezítették a dolgunkat, de örülők, hogy utazhatok a harmadik olimpiámra" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornának a nyíregyházi atléta.

A 32 éves sportoló azt is elmondta, hogy mostantól már csak a játékokra fókuszál, júniusban Nyíregyházán készül, majd három héten át a Tátrában fog edzőtáborozni.

"A pandémia miatt teljesen új lesz a helyzet, nemcsak nekünk, mindenki másnak is. Nagyjából tudjuk milyen szabályozások lesznek, de majd csak kint fogunk találkozni ezekkel, ezért igazán készülni erre nem lehet. Mi próbálunk csak a versenyre koncentrálni. Tokióban a helyezés lesz a fontos, nem a jó időeredmény. Egy pontszerző helynek már nagyon örülnék" - jelentette ki Helebrandt, aki július 28-án vagy 29-én utazik az olimpiára, a versenyre pedig augusztus 6-án kerül sor.

A 2018-as Eb-n Venyercsán Bence 12. lett, a 2016-os játékokon, szintén 50 kilométeren, a 44. helyen zárt. A Honvéd 25 éves gyaloglója ifjúsági vb-n és junior Eb-n is volt nyolcadik.

A hosszú távú atlétikai versenyeket, azaz a maratonfutást - amelyben nem lesz magyar résztvevő - és a gyalogló számokat a várható rekkenő hőség miatt nem Tokióban rendezik majd, hanem az onnan 800 kilométerre északra fekvő Szapporóban.

A tokiói kvótás magyar atléták száma így nyolcra nőtt, de a többi számban a ranglisták június 29-i zárása után még többen lehetnek olimpiai résztvevők, s június végéig még a szinteredmények is teljesíthetők.

MTI

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.