Ekler Luca: Az Év paraatlétája díj megkoronázta a paralimpián elért eredményeimet

Ekler Luca

Ekler Luca 2018 óta sorozatban negyedik alkalommal lett az Év paraatlétája. Ráadásul kedd délelőtt kiderült, hogy a távolugrásban világrekorddal paralimpiai bajnok kiválóságunk kategóriájában bekerült a legjobb három közé az Év Sportolója szavazáson is. Ha azt nézzük, hogy júniusban a paraatlétikai Európa-bajnokságon is mennyire fantasztikusan szerepelt (aranyérem távolugrásban és 400 méteren, ezüstérem 100 méteren), akkor ez a megtiszteltetés sem érdemtelen.

Boldog karácsonyt Luca! Hogyan telnek az ünnepek?

Nagyon jól, köszönöm, itthon vagyok Szombathelyen, most egy kicsit több időt tudok tölteni a családommal.

Sorozatban negyedszer lettél az Év paraatlétája, amihez szeretnénk gratulálni. Milyen helyre kerül az újabb elismerés a gyűjteményedben?

Azt hiszem, ez most ennek a sorozatomnak egy méltó következő része, hiszen ezzel a díjjal a paralimpián elért eredményeim is meg lettek koronázva. Minden évben jó érzés, amikor a Magyar Atlétikai Szövetségtől megkapom ezt az elismerést.

Friss hír, hogy kategóriádban bekerültél a legjobb háromba az Év sportolója-díjért folytatott versengésben. Mennyire volt erős a mezőny?

Bár úgy gondolom, hogy hármunk közül most nekem van a legkevesebb esélyem, hogy megnyerjem a díjat, de nagyon örülök a jelölésnek, és már várom, hogy ott lehessünk a gálán. Jó érzés, hogy ismét a Top 3-ban lehetek.

Viszont mivel 2019-ben egyszer már megkaptam ezt az elismerést, így most nem izgulok annyira, mint két évvel ezelőtt. A másik két lány, Konkoly Zsófia és Pap Bianka egyaránt a barátnőm, mindketten megérdemelnék a díjat.

Ekler Luca Hogyan emlékszel vissza 2021. augusztus 31-re? Az a nap életed eddigi legszebb napja?

Az előtte lévő napokban már „le sem lehetett lőni”, annyira vártam a távolugrást a tokiói paralimpián. Addigra a 100 méteren elért 4. helyemnek köszönhetően már kiismertem a helyszínt és a körülményeket. Nagyon vártam, hogy eljöjjön az én időm és a fő számomban tudjak versenyezni.

A döntő előtti órákban már alig vártam, hogy ugorhassak. Itt már nem izgultam, nyugodt voltam. Amikor kiléptünk a pályára, akkor nem az ismeretlenbe mentem ki. Tudtam, hogy mit és hogyan fogok csinálni. Magabiztosan tudtam versenyezni, minden pillanatát élveztem, legnagyobb álmaim egyike vált valóra. Csodálatos volt ott lenni és világcsúcsot ugorva megnyerni az aranyérmet.

A paralimpián többen voltunk, ott elődöntőt is kellett rendezni mindkét futószámomban. Ilyen egyetlen korábbi világeseményemen sem volt. Voltak új versenyzők, mint a két kolumbiai lány, akikkel addig nem találkoztunk, és az amerikai, illetve ausztrál kontinens tagjaival is kevesebbet versenyeztem előtte. Ez 400 méteren volt igazán fontos, mert ott szeretem előre felmérni, hogy ki hogyan versenyez.

Már a nyár elején a paraatlétikai Európa-bajnokságon is remekül szerepeltél.

A két arany és egy ezüstéremből az Európa-bajnokságon a 400 méteren elért világcsúcsomra vagyok a legbüszkébb. Azon a versenyen minden úgy jött ki, ahogyan arra készültem és amit elterveztem. Jól sikerült verseny volt az is.

2022-ben világbajnokságot rendeznek a számotokra, az lesz a fő versenyed a szezonban?

Igen, valószínűleg az lesz, amire a leginkább készülünk, a paralimpiához hasonlóan a vb is Japánban lesz augusztus végén-szeptember elején. A helyszín ezúttal nem Tokió, hanem Kobe városa lesz.

A versenyszámok egyelőre kicsit bizonytalanok, még nem döntöttük el, hogy induljak-e mindhárom számomban, a távolugrás biztos, de mivel nem paralimpiai kvalifikációs verseny, ezért elgondolkodtunk azon, hogy a 100 és a 400 métert is bevállaljam-e.

Milyen terveid vannak a pályán kívül?

Nyáron szeretném befejezni a TF-en az atlétikai szakedzői képzésem és megszerezni a mesterdiplomám. Ez lesz a pályán kívüli egyik legnagyobb célom.

Szoktál újévi fogadalmat tenni?

Nem szokásom újévi fogadalmat tenni, és nem is igazán hiszek bennük. Idén mégis lesz egy, amit szeretnék betartani, a korábbi években sokszor nehezen ment az, hogy szépen egyek, minőségi és jó dolgokat. Jövőre szeretnék ezen még tovább dolgozni, hogy ezáltal jobb eredményeket tudjak elérni, és jókat ehessek bűntudat nélkül.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.