Küzdelmes esztendőt hagy maga mögött az EB-bronzérmes hétpróbázó

Nagy elhatározással lép át 2022-be Krizsán Xénia, az Év Atlétanője.

A hétpróbázók tokiói versengése után jól kisírta magát Krizsán Xénia, hazatérve pedig azon igyekezett, hogy mielőbb túltegye magát a várakozástól elmaradó olimpiai szereplésén. Most viszont, hogy őt választották meg az év magyar atlétanőjének, szívesebben idézi fel a márciusi lengyelországi fedettpályás Európa-bajnokságot, ahol az ötpróbában egyéni csúcsot javítva nyert bronzérmet, hasonlóképpen az összetett versenyek „Wimbledonjaként” emlegetett ausztriai nemzetközi versenyt, amelynek végén a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Götzisben valójában két legyet ütött egycsapásra, mert nem egyszerűen csak győzött, hanem 6651 pontos összteljesítménnyel az országos rekordot is sikerült megdöntenie.

Ezzel a teljesítménnyel a tokiói győztes belga Thiam és a második helyezett holland Vetter mögött olimpiai bronzérmes lehetett volna, de ez csak egy utólagos összehasonlítás, ami sok mindent jelenthet, csak vigaszt nem a kiváló szellemű atléta számára.

Végig kell csinálni

„Tulajdonképpen az egész évem egy nagy küzdelem volt, ami határt szabott a folyamatos munkának, de sajnos azt is megakadályozta, hogy az edzéseken a legmagasabb fokozatra kapcsoljak. A szorító egyik sarkában én álltam a bizonyítani akarásommal, a másikban kemény ellenfélként a fájós bokám. Próbáltam kiverni a fejemből, hogy gondjaim támadtak, akkor viszont már tényleg kezdtem elbizonytalanodni, amikor a kezelések, a gyulladásgátlók és a fájdalomcsillapítók sem érték el a remélt hatásukat. Ha ennél is őszintébb akarok lenni, azt sem szabad titkolnom, hogy a lélekromboló első olimpiai versenynap után, miközben egyre csak az járt a fejemben, hogy ezt most már mindenképpen végig kell csinálni, a „legyen ennek már vége” gondolat is a felszínre tőrt bennem” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az MTK Budapest válogatottja, akit már csak hetek választanak el a 29. születésnapjától.

Tartotta magát az elhatározásához, fogcsikorgatva küzdött, és az utolsó számban, a 800 méteres síkfutásban futamgyőztesként még példát is mutatott kitartásból a csapattársainak, de az ellenfeleinek is.

„Ez volt életem legnehezebb versenye, amire a szenvedés a legjobb kifejezés. Ezért is jó érzés most arról beszámolni, hogy a történteket a helyükön kezelve sikerült lezárnom a „tokiói aktát”, amihez a családom, Szabó Dezső, az edzőm és a barátaim is hozzásegítettek. Hálás vagyok a klubomnak, de a szövetségnek is, mert az az elismerés, amiben most részesítettek erőt ad, és olyan motivációt, amire a következő évben nagy szükségem lesz.”

Számolja a napokat Karácsonyig

Versenyzőtársaival együtt Xénia is nekigyürkőzött már az alapozás első három hetének, a célnak jól megfelelő Tenerifén, ahová más sportágak legjobbjai, köztük az úszók is előszeretettel látogatnak el.

„A 2022-es esztendő három legnagyobb kihívása közül kettő fontos a számomra" – folytatta. „A fedettpályás versenyeket kihagyva előbb a tengerentúli világbajnokságon, aztán a müncheni Európa-bajnokságon szeretném megmutatni, hogy nem az az atléta vagyok, aki a 13. helyen végzett a tokiói olimpián. Remélem, hogy addigra sikerül teljesen meggyógyulni, bátran terhelhető bokával edzhetek és versenyezhetek.”

Nyilatkozatában azt sem titkolta Krizsán Xénia, hogy egy remélhetően nyugodt felkészülést követően milyen helyezésre pályázik a világ, majd Európa legjobbjai ellen.

„Szeretnék végre eljutni oda, hogy amikor elérkezik a szólítás napja, fizikailag és mentálisan feltöltődve, stabil formában a minimális célom a legjobb nyolc közé jutás legyen, de inkább a dobogó megközelítése. Korai még a jóslat, de az Európa-bajnokság a lehető legjobb alkalom lehet arra, hogy feledtessem a tokiói szereplésemet. Nyolc éve dolgozom együtt Szabó Dezsővel, a tízpróba olimpiai negyedik helyezettjével, bízom benne, ahogy ő is sokra értékeli azt az alázatot, amivel a feladataimat teljesíteni igyekszem. Mind a ketten közös munkánk legnagyobb elismerését szeretnénk kiérdemelni a 2023-as budapesti világbajnokságon, amelyet követően a párizsi olimpia is kihívást jelenthet a számomra” – mondta befejezésül Xénia, aki számolja a napokat karácsonyig, mert annak bensőséges és családias hangulata mindig is felemelő érzésekkel töltötte meg a lelkét.

Szalay Péter
SzPress Hírszolgálat

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.