Szenzációs szezon csúcsa lehet az olimpia Bartha-Kéri Bianka számára

Bartha-Kéri Bianka
A Budapest 2023 Programban részt vevő sportolókkal készülő interjú-sorozatunk következő alanya a 800 méteren szenzációs szezont futó, remek teljesítményének köszönhetően a tokiói nyári olimpiára is kijutó Bartha-Kéri Bianka.

Milyen volt az út, mikor utaztatok ki Japánba? Egyből Tokióba repültetek?

Hétfő délután indultunk Budapestről Japánba. Egy átszállásos, hosszú repülés után kedd éjszaka érkeztünk meg Tochigibe, ahol az olimpia előtti utolsó hetet töltjük egy akklimatizációs edzőtáborban.

Milyen körülmények fogadtak titeket az edzőtáborban?

Ma már egy teljes napunk volt itt, edzhettünk a pályán délelőtt és délután is. Ugyan a covid-óvintézkedések miatt szigorú napirend és szabályok vannak, de minden adott ahhoz, hogy hasznosan töltsük az olimpia előtti utolsó napokat, hozzászokjunk az itteni klímához és az időeltolódáshoz.

Már akkor is az olimpia volt az álmod, amikor elkezdtél atletizálni? Hány évesen kezdted?

Bartha-Kéri Bianka A megszokotthoz képest elég idős, 16 éves voltam, amikor atletizálni kezdtem. Már az elején nagyon szerettem lejárni, látszódott, hogy jól mennek az edzések, viszonylag hamar jöttek az eredmények is. Maga a közeg nagyon hamar megfogott. Az utóbbi pár évben kezdtem el érezni, hogy kijuthatok az olimpiára, és hogy nagyon jó lenne megcsinálni.

Kipróbáltál-e más sportokat az atlétikán kívül?

Örökmozgó gyermek voltam. Jártam úszni, de az annyira nem ment és nem is igazán élveztem. Aztán rövid ideig a tornát próbáltam ki, de abban sem sikerült megtalálni magam. Egyik középiskolai barátnőm a VEDAC-ba járt atletizálni és ő mondta, hogy próbáljam ki én is. Akkor egyből Tóthné Stupián Anikóhoz kerültem, és azóta is ő az edzőm.

A 800 méterrel általában az 1500 vagy a 400 méter járt együtt, ez alól te sem vagy kivétel. Mi az, amiben a 400-as múltad segít 800-on?

Mivel én alulról közelítem meg a 400 méter felől ezt a távot, ezért nekem inkább a gyors munka fekszik, nem a lassú állóképességi. Az U23-as koromtól kezdve készülünk a 800-ra, előtte még a 400 méter volt a fő versenyszámom. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a 800 méterhez van egy jó alapsebességem, amiből akár a hajráversenyekben is előnyöm származhat.

Manapság a 800-hoz már kell egy bizonyos sebesség is, mert egy gyorsabb kezdés esetében, például egy 57 másodperces első kör után nem ugyanúgy esik a táv második fele egy 55-ös vagy 53-as 400-as tudású futónak. Ezért is örülök, hogy javult a 400-as formám, mert így a gyorsabb kezdéseket is elbírom.

Melyik volt eddig pályafutásod legjobb és legrosszabb pillanata?

Legjobbként a 2017-es tajvani Universiadén elért 6. helyem nevezném meg, jó érzés volt döntőbe jutni, amire a mai napig boldogan emlékszem vissza.

Idén a fedett pályás szezon végén elkaptam a koronavírust, így nem tudtam ott lenni Torunban az Eb-n. Nem volt jó érzés, hogy nem tudtam kiutazni és itthonról kellett néznem a versenyeket.

Testvéred, Bettina is atléta, méghozzá a csapattársad. Mennyiben motiváljátok egymást nap, mint nap? Hogyan élitek meg ezt a különleges helyzetet?

Jó érzés, hogy közösen tudunk edzőtáborozni. Most tavasszal Formiában is segített, hogy ott volt mellettem - ahogyan máskor is, úgy ezúttal is szobatársak voltunk. Ezen kívül az itthoni versenyekre szintén együtt megyünk, hiszen csapattársak vagyunk, és ez nagyon motiválóan és megnyugtatóan hat rám.

Egy nagyon jó kis csapat van formálódóban az SVSE-nél. Mi a titka az elmúlt időszak sikereinek?

Mindenekelőtt egy nagyon jó közösség vagyunk. Többen vagyunk, akik hasonló célokkal és motivációval rendelkezünk, ezért úgy járunk le edzésre, hogy ott egymást is tudjuk motiválni. Minden nap együtt vagyunk, jóban is vagyunk, jól ismerjük a másikat. Amikor valakinek rosszabb napja van, akkor azon át tudjuk segíteni egymást.

Tóthné Stupián Anikóval szakmailag is jó az edzésmunka és emberileg is remek, mert lelkileg is támogatja a tanítványait. Szerintem máshogy ezt nem is lehetne, ez a része is nagyon fontos a számomra a kapcsolatunknak. Ha nincs meg az összhang edző és tanítvány között, akkor nem fog működni az edzésmunka sem.

A pályán kívül viszonylag keveset tudunk rólad. Mivel tölti az idejét a legjobb magyar 800-as futó, amikor nem a rekortánon van?

Nagyon szeretek olvasni, inkább az életrajzi könyveket részesítem előnyben. Legutóbb Edith Eva Eger: A döntés című könyve volt az, ami megfogott. Szeretek főzni, sütni, a kedvencem, amit szeretek elkészíteni a kakaós csiga.

Ezen kívül sokat vagyok a családommal, nagyon szerencsésnek mondhatom magam, jó kapcsolatom van a szüleimmel, testvéremmel, próbálok annyi időt velük tölteni, amennyit csak lehet.

Bartha-Kéri Bianka Hogyan alakult eddig a szezonod? Melyik volt a legemlékezetesebb verseny a számodra? Nagyon stabilan futottad idén a 2:01-gyel kezdődő időket. Miben látod a további fejlődés lehetőségét?

Eddig nagyon elégedett vagyok a szezonommal, a júniusi versenyek nagyon jól sikerültek. A somorjai futásom nagy lökést adott, onnantól kezdve elhittem, hogy meg tudom csinálni és képes vagyok kijutni az olimpiára. A tatabányai Magyar Nagydíjsorozaton elért győzelmem is szenzációs, felszabadító élmény volt. Utána úgy álltam oda, hogy ha egy versenyt meg tudok nyerni, akkor többet is sikerülhet behúznom, és tényleg, így is lett.

Ötször futottam júniusban 2:01-et, úgy gondolom, hogy további edzésekkel és versenylehetőségekkel tudok még faragni belőle. Bízom benne, hogy még idén nyáron sikerül lecsipegetnem ebből az egyéni csúcsból.

Milyen célokkal utazol ki Tokióba? Milyen távlati céljaid vannak még a mostani olimpián kívül a sportágban?

Már alapból nagyon boldog vagyok, hogy kijutottam, de nagyon szeretnék úgy teljesíteni, ahogy azt elvárom magamtól. Célom, hogy azt a szintet hozzam, amit júniusban mutattam. Nem feltétlenül az idő a fontos, hanem hogy azt, ami bennem van, azt kihozzam magamból. Ez kétféleképpen jöhet össze: vagy jó időeredménnyel és jó futással, vagy taktikus versenyzéssel bejönni az élmezőnyben. Ha ez elegendő lesz egy elődöntőre, akkor annak már nagyon örülni fogok. 

A 2023-as budapesti világbajnokság egy hatalmas lehetőség, amit nem szeretnék kihagyni. Ha minden klappol, és jönnek az eredmények, akkor utána már csak egy év lesz a következő olimpiáig Párizsban, ami így szintén adná magát.

Mit gondolsz, milyen hatása lehet a 2023-as budapesti világbajnokságnak a sportág hazai népszerűségére? Mik lesznek a céljaid a világbajnokságon?

Nagy hatása lehet a vébének az atlétika megítélésére. Ami már most látszódik, hogy elindult egy jó folyamat. A világbajnokság segíthet, hogy közelebb kerüljön az atlétika az emberekhez, és ezáltal egy még kedveltebb sportággá váljon. Hátha egyre többen fogják majd ezt a szép sportágat választani, hiszen ez a világ egyik legnézettebb és legszínvonalasabb sporteseménye.

Szeretném a lehető legjobb formám hozni rajta, egyelőre el sem tudom képzelni, hogy egy ekkora hazai közönség előtt milyen lehet rajthoz állni, de hogy fantasztikus lesz, az biztos.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.