Varga Gréta: Új löketet ad a következő évekre is, hogy én lettem az Év junior atlétája

Varga Gréta

Varga Gréta korosztályos magyar csúcsokat döntött, ezüstérmes lett az U20-as Európa-bajnokságon és 5. helyen zárta az U20-as világbajnokságot az idei szezonban. Nem véletlen, hogy ő lett a 2021-es Év junior atlétája. A 18. születésnapját pár napja ünneplő tehetség rendkívül motiváltan várja a következő esztendőt is.

Boldog születésnapot Gréti! Míg a korábbi években az ifjúsági kategóriában, idén már a juniorok között lettél az év atlétája. Mekkora jelentőséggel bír számodra, hogy ily módon is elismerik a teljesítményed?

Köszönöm szépen, nagyon örülök ezeknek a díjaknak. Jó megerősítést jelent a számomra, hogy figyelnek rám és ily módon is elismerik azt, amit elértem 2021-ben. Ez új löketet ad a következő évekre is.

A töretlen fejlődésed már fedett pályán is meglátszott, hiszen alig 17 évesen megfutottad a toruni Európa-bajnokság szintjét.

Nagyon jónak értékelem már a fedett pályás szezont is, jókat futottam, jó eredményekkel. A felnőtt fedett Eb-szintet is sikerült megfutnom egy korosztályos magyar csúccsal. Mivel azelőtt nem is foglalkoztunk az Eb-szinttel, így az egy kisebb meglepetés volt a számomra, amikor megtudtam, hogy sikerült. Aztán sajnos betegség miatt végül nem tudtam elindulni rajta.

Hogyan sikerült túllendülnöd ezen a helyzeten?

Eleinte nehéz volt és nagyon szomorú voltam, de azért az bennem volt, hogy ez még csak a kezdet és a jövőben nagyon sok ilyen versenyen tudok majd részt venni. Igazából muszáj volt túllendülnöm rajta, hiszen kezdődött a szabadtéri szezon.

Milyen volt a szabadtéri szezonod?

Korosztályos országos csúcsokat futottam 3000 méter akadályon a magyar bajnokságon. Azelőtt nem sokkal beválogattak a csapat Európa-bajnokságra utazó magyar csapatba is, ahol jó hangulatban sikerült kiharcolnunk a feljutást. Ezeken kívül jó eredményeket értem el a korosztályos Eb-n és vb-n is.

Mennyire élted meg nyomásként, hogy a tallinni U20-as Európa-bajnokságon 17 évesen is ranglista vezetőként kellett rajthoz állnod 3000 akadályon?

Nem éreztem a nyomást, úgy mentem oda, hogy szeretném megnyerni a versenyt. Jó formában voltam, mindkét alkalommal úgy versenyeztem, ahogyan terveztem. Sajnos egy kevéssel mégis lemaradtam az aranyéremről. Két századon múlt, de végül ezüstérmes lettem, de a társaság és a verseny maga is remek volt Tallinnban.

Milyen élményekkel tértél haza Kenyából az U20-as világbajnokságról?

Ott egy kicsit nehezebb, megpróbáltatóbb körülményekkel kellett szembe néznünk. Szokatlan volt, hiszen még egyikünk sem volt ilyen helyzetben, hogy ennyire hirtelen kellett magaslaton versenyezni. Úgy gondolom, hogy ahogyan a magyar csapat minden tagja, így én is kihoztam magamból a maximumot Nairobiban.

Ugyanoda mentek most majd télen edzőtáborba, ahol a korosztályos vb volt, vagy Kenya másik részére?

Egy másik helyre, Itenbe megyünk kb. egy hónapra, már nagyon várom, szeretnék minél jobban felkészülni a következő szezonra. A mi egyesületünkből Bartha-Kéri Bianka, Szögi István és Kiss Gergő jön még edzőnkkel, Tóthné Stupián Anikóval, valamint Tóth Lili Anna, Palkovits István és Szemerei Levente is ott lesznek a legjobb magyar hosszútávfutók közül.

Min lesz a hangsúly a 2022-es évben? Milyen céljaid vannak a következő esztendőre?

A fő számom a 3000 méteres akadályfutás lesz, de szeretnék a többi versenyszámomban is egyéni csúcsot futni és minél jobb eredményeket elérni. Fedett pályán 3000 méter síkon, szabadtéren 1500 és 5000 méteren is kihozni magamból a lehető legtöbbet. Utóbbi távot nem tudom még, hogy mennyire tudom összeegyeztetni majd a többivel, de bízom benne, hogy sikerülni fog.

Jövőre is lesz U20-as világbajnokság, ahol szeretnék jó helyen zárni. Sőt, már a müncheni felnőtt Európa-bajnokság is egy reális cél lehet a számomra, ha minden jól alakul.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.