Békéscsabai hozzászólás

Tóth SándorKözpontilag szükséges tenni

Az idei Mezeifutó Országos bajnokság versenyeit látva, statisztikáját elemezve felmerül a kérdés, hogy a szabadidó sport  által preferált versenyszám - amely még ma is
a legegyszerűbben tömegesíthető - miért állít évről-évre kevesebb igazolt atlétát a bajnokság rajtjához. A masz.hu kérdéseket intézett e tárgykörben a csákvári OB három legjobb - az összesítettt pontverseny rangsorát tükröző, nagy hagyományokkal rendelekző Munka vándordjíban éllovas - egyesület szakembereihez. A következő kérdéskör szerepelt a megkeresésben: - mi az oka, hogy egyre kevesebben indulnak a mezei Ob-n; hogy már a fiatalabb korcsoportokban is alig van verseny, utca hosszal győznek - főleg leány - ifik, juniorok;  hogy idő előtt eltünnek tehetségesnek vélt versenyzők ?
Az alábbiakban olvasható a márciusi OB  Munka vándordíjában második legtöbb pontot gyűjtött Buda-Cash Békéscsabai AC  (Tóth Sándor) hozzászólása:

A kérdések felvetésével, és a veszprémiek hozzászólásával egyetértek. Részünkről két gondolat, amit hozzáfűzök az idei Mezei OB után feltett kérdésekhez. Az egyik a média szerepe a témában, a másik a szakemberek elismertsége.I. média  szerepeA valamikori nagy létszámú mezeik idején sokkal többet foglalkozott a média az atlétikával. / a TV-ben is volt közvetítés /. Azzal, hogy a sajtó is foglalkozott velünk, megismerték és felkeltették az érdeklődést sportágunk iránt .A média a szponzori, támogatói „pénzelosztó”. A véleményformálásban is óriási szerepet játszik, így ennek hiánya kihat a sportágunk pénztelenségére, így a működtetésére is.

 Mezei OB Csákvár 2009

II. Társadalmunkban / egyben a szemléletformáló politikai életben és a médiában / nincsenek súlyozva szerepük szerint a sportágak, egyre nagyobb a „versenyfutás” a fiatalokért - azokért, akiknek van még ambíciójuk a sportolásra. Ahol az atlétika sportág még be tudna szállni ebbe a versenybe, - a 6-7-8-9-10 éveseknél – ott nem tudjuk megtenni, mivel nincs elég szakember, s ha van is, meg sem tudjuk fizetni. Más sportágaknál Pl. labdarúgás, kézilabda, stb. a gyermek korcsoporttal foglalkozó edzők heti 2-3 foglalkozást tartva , havi 60-80 ezer Ft juttatást kapnak. A sportágunkban a naponta és hétvégenként is edzést tartó, versenyre járó szakembereinket nagyon jó esetben 20-40 ezer Ft-tal tudtuk ”elismerni”.

Elszomorító a helyzet, megváltoztatására mi edzők nagyon kevesek vagyunk. Az atlétika társadalmi szerepéért, alapsportági elismertségéért központilag szükséges tenni.

Csákvár 2009

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.