100 gáton jön a világcsúcstartó

A Gyulai István Memorial szervezői a 100 méteres gátfutás mezőnyéről tájékoztattak legfrissebb hírlevelükben.

Sharika Nelvis Az eddigi hírleveleinkben bejelentett számos világklasszis után most a 100 m gátfutásról adunk tájékoztatást.

A szuper erős mezőnyből is kiemelkedik a szám világcsúcstartója és fedettpályás világbajnoki címvédője, Kendra Harrison!

Az amerikai „tűzgolyó” 2016-ban repesztette a 12.20 mp-es világrekordot, amit még megközelíteni is igen ritkán tud bárki.

Ahogy arra bizonyára sokan emlékszünk, két éve Harrison bődületes versenycsúcsot állított fel a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon. Az akkor elért 12.28 mp-es eredményénél ebben az évezredben az egész világon összesen csak háromszor futottak jobbat, ebből kétszer maga Harrison!

Nézzük az ellenfeleit!

Itt lesz például a verseny tavalyi győztese, az IAAF világranglistán pillanatnyilag 4. helyen álló Sharika Nelvis, akinek szintén nem kell szerénykednie egyéni legjobbjával, ami 12.34 mp.

Jön a szám riói olimpiai ezüstérmese, és kétszeres fedettpályás világbajnoka, Nia Ali (12.48 mp). Ö az egész tavalyi évben sérüléssel küzdött, de most biztató formát mutat például 12.75-tel győzött Hengelóban.

A legutóbbi, birminghami fedettpályás világbajnokság ezüstérmese, a londoni VB-n ötödik helyen végzett, a jelenlegi IAAF világranglistán ötödik, Christina Clemons (12.54 mp), rögtön ismertebbé válik a szakemberek számára, ha a leánykori nevén említjük: Manning.

Kontinensünket a külföldiek közül az Európa-bajnok Elvira Herman (Belarusz, 12.64 mp) képviseli, aki az aktuális IAAF világranglista 6. helyén található.

A nemzetközi kontingenst az idei fedettpályás amerikai bajnokság ezüstérmese, Evonne Britton (12.78 mp) egészíti ki, aki idén az IAAF World Indoor Tour sorozatban a második helyen végzett.

Nagy dolog, hogy egy ilyen mezőnyben két magyar gátfutó hölgy is teljes joggal kaphat helyet!

Emlékezetes, hogy a tavalyi berlini EB-n a döntőről hajszállal lemaradó Kozák Luca számára (egyéni csúcsa 12.86 mp) igencsak keserédesre sikeredett az idei glasgow-i fedettpályás Európa-bajnokság. Az elődöntőben parádésan futott, és Siska Xénia országos csúcsát megdöntve ő lett az első magyar atlétanő, aki 8 mp-en belül futott 60m gáton. A beérkezés után azonban egy komolynak bizonyuló bokasérülést szenvedett, így kissé elcsúszott a nyári felkészülése is. Síkon már bizonyította, hogy szépen alakul a formája, és reméljük, hogy Székesfehérváron a gáton is összeáll a mozgás.

Kerekes Gréta Glasgow-ban élete első kontinensbajnoki döntőjét futhatta, és ott a nagyszerű ötödik helyezést érte el. Tavaly 12.95 mp-es eredménnyel ő is áttörte a bűvös 13 mp-es határt, és már idén is futott 13.05 mp-et. Már komoly rutint szerzett a nemzetközi versenyeken, de ilyen mezőnyben még soha nem futott. Bízunk benne, hogy akár egyéni csúcsot is dönthet!

(borítókép: espn.com)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.