11 gyaloglónk indul Alytusban

Jövő hétvégén Gyalogló Európa Kupa / magyar válogatott összeállítása

A litvániai Gyalogló Európa Kupára 29 országból 256 nevezés érkezett (139 férfi, 117 nő). A versenyt megelőzően kérdeztük dr. Urbán Ákost, a gyalogló szakág vezetőjét.

"Május 19-én a litvániai Alytusban rendezik meg a gyaloglók legnagyobb kontinentális versenyét. Míg a páros években a korábbi VK-kat felváltó csapat világbajnokságok vannak soron, a páratlan évekre maradnak az Európa Kupák. Alapvető változás a korábbiakhoz képest, hogy a verseny kibővült az újonnan bevezetett női 50 km-es számmal. Magyarország a hosszabbik távon áll ki férfi és női csapattal, a többi számban egyéni versenyzők képviselik hazánkat. A felnőtt női 50 km-en abszolút újoncot avat válogatottunk a mindössze három éve atlétizáló Bíróné dr. Molnár Valéria személyében. Visszatér a világversenyekre Kovács Andrea, az idei 50 km-es magyar bajnok, aki legutóbb 2009-ben Metzben szerepelt EK-n. A csapat tagja Torma Anett, aki Andreát megelőzően tartotta az 50 km-es rekordot. Mindhárman próbálják minél jobban megközelíteni a dohai vb nevezési szintjét (4:30). A férfiak hasoló versenyszámában szintén három versenyző pályázik a papírforma szerint Helebrandt Máté és Venyercsán Bence mögött még szabad dohai helyre (szint 3:59:00). Közülük Srp Miklós a riói olimpia évében már 3:57:07-et teljesített, Tokodi Dávidnak van közülük az idei legjobb eredménye (4:03:20), míg a szakemberek által igen tehetségesnek tartott Bagdány Tomasz először teljesítené a leghosszabb atlétikai olimpiai versenyszámot.

A női 20 km-en két, már olimpiát, világbajnokságot megjárt versenyzőnk, Kovács Barbara és Récsei Rita próbálkozik az 1:33:30-as dohai limit teljesítésével, vagy megközelítésével. Azért említek több helyen megközelítést, mert amennyiben a szintesek száma nem éri el a keretszámot - országonként 3 résztvevőt számolva-, úgy a vb indulóit kiegészítik a legjobb eredmények alapján erre a mértékre (férfi 50 km 50 fő, női 50 km 30 fő, férfi és női 20 km 60-60 versenyző). 

A férfi 20 km-en Helebrandt Máté egészen más céllal áll rajthoz. Ő az 50 km-en már rendelkezik dohai szinttel, de a meglehetősen bonyolult olimpiai szintteljesítés miatt neki most egy jó 20 km-es időeredmény lenne a cél.

Az U20-as versenyben az idei korosztályos Európa-bajnokságra már szintet teljesített Csörgő Dóra (2001) és Tóth Norbert (2001) indulnak."

 

A magyar válogatott összeállítása:

Férfi 50 km:

Bagdány Tomasz (Tatabányai SC / edző: Farkas Zoltán)

Srp Miklós (Bp. Honvéd SE / edző: dr. Urbán Ákos)

Tokodi Dávid (FTC / edző: Sátor László)

 

Férfi 20 km:

Helebrandt Máté (NYSC / edző: Pokrovenszki József)

 

Férfi junior 10 km:

Tóth Norbert (Hunyadi DSE / edző: Őze Tibor)

 

Női 50 km:

Bíróné dr. Molnár Valéria (BEAC / edző: Szabó Imre)

Kovács Andrea (Futóbarátok)

Torma Anett (UTE / edző: Sátor László)

 

Női 20 km:

Kovács Barbara (Békéscsabai AC / edző: Germán Tibor)

Récsei Rita (Bp. Honvéd SE / edző: dr. Urbán Ákos)

 

Női junior 10 km:

Csörgő Dóra (Hunyadi DSE / edző: Őze Tibor)

 

Kísérők:

dr. Urbán Ákos

Horváth Márton - fizioterapeuta

Őze Tibor

Germán Tibor

Sátor László

(foto:EA)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.